1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. doping

Kuntoilijoiden doping näkyy jo suljetuilla osastoilla: "Potilaat ovat aiempaa vaarallisempia ja vahvempia"

Steroidien ja päihteiden sekakäyttö vie aiempaa useampia psykiatriseen hoitoon. Virka-apupyynnöt poliisille ovat lisääntyneet, kun hoitohenkilökunta ei enää pärjää aggressiivisten potilaiden kanssa.

doping
Lääkettä piikitetään (yleiskuva)
AOP

Suomessa on arvioiden mukaan 10 000 kuntoilijaa, jotka käyttävät dopingaineita voiman ja lihasmassan kasvattamiseen. Määrä voi olla huomattavasti suurempikin, koska asiasta ei ole tarkkaa tutkimustietoa.

Steroidien käyttö vaikuttaa mielialaan: käyttäjillä voi esiintyä niin hilpeydentunnetta, pinnan palamista kuin suoranaista aggressiivisuutta. Kuntodoping yhdistettynä päihteiden ja huumeiden sekakäyttöön näkyy rajusti psykiatrisessa sairaanhoidossa – potilaat ovat aiempaa haastavampia.

Potilaan iso koko ja voima yhdistettynä sekavuuteen ja aggressiivisuuteen voivat olla vaaraksi hoitohenkilökunnalle.

– Viime vuosina on alkanut tulla yhä haastavampia tilanteita potilaiden hoidossa, kun on taustalla erilaisia dopingaineita yhdistettynä erilaisiin huumeisiin, jotka sekoittavat potilaan pään, sanoo Tampereen yliopistollisen sairaalan psykiatrian toimialuejohtaja Hanna-Mari Alanen.

Nokialla Pitkäniemen psykiatrisessa sairaalassa hoidetaan kaikkein vaikeimmin psyykkisesti sairaita henkilöitä. Alasen mukaan väkivaltaisuus ja aggressiivisuus ei ole Pitkäniemessä ollenkaan tavatonta.

– Meillä on tässä vuosien aikana paikkoja hajonnut. On ollut eristyshuoneessa olevaa paikkojen hajottamista sekä osastolla tavaroiden paiskomista, joihin on jouduttu muutama kerta viime vuosina poliisi kutsumaan paikalle kun henkilökunta ja vartijat eivät ole pärjänneet, Alanen kertoo.

Poliisi avuksi

Pitkäniemen sairaalan virka-apupyynnöt poliisille ovat kaksinkertaistuneet viiden vuoden aikana. Pitkäniemessä on jo lisätty omaa henkilökuntaakin ja lisää väkeä on toiveissa parina seuraavana vuonna.

Alasen mukaan uutta on kasvanut tarve poliisin tuomalle turvalle, jopa osastokäyntejä myöten.

– Aiempina vuosina ei ole tarvittu poliisia, potilaat ovat vaarallisempia ja vahvempia. Potilaat uhkailevat tappamisella aiempaa enemmän, Alanen sanoo.

Vaativien potilaiden määrän kasvusta terveydenhuollossa kertovat myös poliisin tilastot.

Poliisin virka-apu terveysviranomaisille 2007 -2016
Yle

Poliisi pyydetään aiempaa useammin turvaksi potilaan kuljetukseen tai lääkärikäynnille.

Sisä-Suomen poliisilaitoksen alueella virka-apua tarvitaan kolmannes enemmän kuin kymmenen vuotta sitten. Trendi on sama myös muualla maassa.

Steroidit + päihteet = arvaamaton cocktail

Steroidit yksistään vievät harvoin psykiatrian suljetulle osastolle. Taustalla on usein yhdistelmä erilaisten aineiden ja päihteiden käyttöä.

Alasen mukaan arvaamattomaan cocktailiin tarttuvat ovat usein nuoria miehiä.

– Näihin tilanteisiin voi liittyä, niin kuin yleensäkin päihteisiin ja dopingiin, lievää psyykkistä oireilua: masennusta, ahdistusta, unettomuutta ja vähän ärtyneisyyttä, Alanen valottaa.

Kyllä ne psykoottiset oireet voivat jäädä pysyviksi.

Hanna-Mari Alanen

– Toisessa päässä sitä jatkumoa ovat sitten vaikeat psykoottiset oireet, sekavuus ja valtava aggressiivisuus sekä väkivalta. Kun siihen yhdistetään hyvä kunto ja iso koko niin tullaan aika vaikeiden asioiden äärelle. Miten heitä pidetään rajoissa?

Hoidon kannalta erilaisten aineiden ja päihteiden sekasotkussa piilee keskeinen ongelma. Psykiatrisen sairauden kulku ei menekään enää oppikirjan mukaan. Lääkkeet eivät tehoa, sairauden kulku muuttuu arvaamattomaksi ja ennusteiden antaminen käy jopa mahdottomaksi.

– Tämä on sellainen asia, jota aineiden käyttäjät eivät halua tavallaan uskoa tai eivät pelkää niin kuin me täällä psykiatrian puolella, että tauti meneekin siihen malliin, että meidän keinomme eivät auta.

– Mutta kyllä ne psykoottiset oireet voivat jäädä pysyviksi, Alanen sanoo.

KORJATTU klo 10:35. Otsikosta poistettu sana lisääntynyt. Jutussa kerrotaan, että dopingaineita ja päihteitä sekaisin käyttävien potilaiden määrä on kasvanut psykiatrisessa hoidossa. Dopingin käytön lisääntymisestä ei ole näyttöä, toisin kuin jutusta aiemmin saattoi saada kuvan.

Lue seuraavaksi