1. yle.fi
  2. Uutiset

Japanilaisfirman tarjous: Tupakat pois ja viikko ylimääräistä lomaa

Japanilaisilla työntekijöillä on vain vähän lomapäiviä kansainvälisessä vertailussa.

Japani
Japanilaisia liikemiehiä tupakkatauolla Tokiossa.
Japanilaisia liikemiehiä tupakkatauolla Tokiossa.Franck Robichon / EPA

Japanilainen markkina-alan yritys Piala lupasi työntekijöilleen ruhtinaallisen bonuksen, mikäli nämä lopettaisivat tupakanpolton. (siirryt toiseen palveluun) Tarjolla oli kuusi ylimääräistä lomapäivää vuodessa.

Piala ei niinkään ollut huolissaan henkilökuntansa terveydestä vaan siitä, että tupakoimiseen kului kallisarvoista työaikaa. Yhtiön pääkonttori sijaitsee tokiolaisen pilvenpiirtäjän 29. kerroksessa, ja pitkän matkan takia yhden tupakan polttamiseen kuuluu vähintään kymmenen minuuttia.

Kun yhtiö ilmoitti uudesta linjauksestaan, neljä sen 120 työntekijästä kertoi lopettavansa heti tupakanpolton. Jos päätös pitää koko vuoden, he saavat jälkikäteen saman ylimääräisen lomaviikon kuin tupakoimattomat työtoverinsakin.

Lyhyet lomat

Japanilaiset ovat maailmanlaajuisesti tunnettuja siitä, että he tekevät pitkiä työpäiviä ja viettävät lyhyitä lomia. Maailman kolmanneksi suurimmassa taloudessa lomaillaan keskimäärin vain 18,5 päivää vuodessa. (siirryt toiseen palveluun)

Tupakointi on sen sijaan pahe, jota Japanissa harrastetaan enemmän kuin muissa teollisuusmaissa keskimäärin. Maan terveysministeriön mukaan lähes 30 prosenttia japanilaismiehistä tupakoi. Naisista tosin vain yhdeksän prosenttia on tupakoitsijoita.

Lähteet: Frankfurter Allgemeine Zeitung, The Telegraph

Lue seuraavaksi