1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Venäjä

Venäjä sanoo Suomen haluavan Venäjän mukaan Helsingin hybridikeskukseen – Soini kiistää Lavrovin väitteet

Venäjä havittelee yhteistyöhön hybridikeskuksen kanssa, vaikka kutsuu sitä venäläisvastaiseksi.

Kuva: Markku Ulander / Lehtikuva

Venäjä on kiinnostunut yhteistyöstä Helsinkiin perustetun hybridiuhkien torjunnan osaamiskeskuksen kanssa. Suomen ja Venäjän ulkoministereillä on kuitenkin täysin päinvastainen käsitys, mitä asiasta on heidän kesken puhuttu.

Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov piti tämän viikon tiistaina Moskovassa puheen, missä hän muun ohella arvosteli Yhdysvaltoja ja joitakin EU-maita russofobiasta eli Venäjän pelosta. Näin siksi, että nämä syyttävät Venäjää ulkomaiden vaaleihin sekaantumisesta.

Moskovan uhasta ei Lavrovin mukaan ole todisteita, mutta sitä torjumaan on perustettu yksiköitä, joita hän kutsui venäläisvastaisiksi. Yhtenä sellaisena hän mainitsi Helsinkiin perustetun hybridiuhkien torjunnan osaamiskeskuksen.

Lavrov sanoi puhuneensa äskettäin keskuksesta ulkoministeri Timo Soinin (sin.) kanssa ja mainitsi Soinin keskustelun yhteydessä sanoneen, että "he (hybridikeskus) olisivat iloisia jos Venäjä liittyisi tähän keskukseen". Lavrovin mukaan Venäjä voisi olla kiinnostunut, jos se virallisesti kutsuttaisiin.

Lavrovin puheen englanniksi käännetty versio on luettavissa Venäjän ulkoministeriön internet-sivuilta (siirryt toiseen palveluun).

Soini: En kommentoinut

Ulkoministeri Timo Soini vastasi Ylen kysymyksiin Lavrovin väitteistä kirjallisesti erityisavustajansa välityksellä.

Soini toteaa, että ministerikeskustelut ovat yleensä luottamuksellisia, mutta hänen mukaansa nimenomaan Lavrov nosti esille venäläispuolen kiinnostuksen yhteistyöhön hybridikeskuksen kanssa.

– En kommentoinut asiaa, Soini kirjoittaa.

Ulkoministeri Soini myös huomauttaa, että hybridikeskuksen jäsenyys on rajattu kiinnostuneille EU- ja Nato-maille. Keskus itse päättää itsenäisesti, millaiseen muunlaiseen yhteistyöhön se mahdollisesti ryhtyy.

– Hybridikeskus on itsenäinen EU:n puitteissa toimiva organisaatio, eikä Suomi päätä sen operatiivisesta toiminnasta, Soini kirjoittaa.

Oikaisua ei tehdä

Lavrovin puheet jättävät ilmaan kysymyksen, olivatko ne kenties hybridivaikuttamista vai jotain muuta. Virallinen Suomi ei aio väitteeseen reagoida.

– Toin venäläisen Kommersant-lehden haastattelussa hybridikeskuksen aseman ja toimintamallin selkeästi esille. Tämän vuoksi ei ole nyt syytä kommentoida muita erillisiä lausuntoja, toteaa ulkoministeri Timo Soini.

EU:n turvallisuusunionista vastaava komissaari Julian King (vas.) ja Naton apulaispääsihteeri Arndt Freytag von Loringhoven Hybrid Challenge 2017 -seminaarissa Helsingissä 6. syyskuuta. Kuva: Vesa Moilanen / Lehtikuva

Euroopan hybridiuhkien torjunnan osaamiskeskus (siirryt toiseen palveluun) aloitti toimintansa Helsingissä syyskuun alussa. Se tekee tiivistä yhteistyötä EU:n ja Naton kanssa, mutta ei itse aktiivisesti torju hybridiuhkia vaan pyrkii parantamaan niihin varautumista.

Keskuksen avajaisissa Naton apulaispääsihteeri Arndt Freytag von Loringhoven sanoi, että Venäjä on yksi pääkohteista, joita keskus seuraa.