Uuden ajan vallankumouksellinen – Yli sata kertaa pidätetty oppositiopoliitikko Sergei uskoo yhä parempaan Venäjään

Venäjällä oppositio on hajallaan, mutta vasemmistojohtaja Sergei Udaltsov uskoo muutokseen. Tiistaina venäläiset muistavat lokakuun 100-vuotiasta vallankumousta.

Yle maailmalla: Moskova
Sergei Udaltsov Venäjä opposito vasemmistorintama
Sergei Udaltsov johtaa Vasemmistorintamaa ja on koulutukseltaan juristi.Nikolai Gontar / Yle

Pietarissa tuuli enteilee talven tuloa. Ligovski prospektia pitkin harppoo mustaan takkiin ja farkkuihin sonnustautunut siilipäinen mies asiakirjasalkku kädessään. Hänen vierellään kiirehtii nuorempi. Ohittaessaan siilipää vastaa tervehdykseeni lyhyellä nyökkäyksellä.

Heti parivaljakon takana kävelee samaa tahtia kolme poliisia.

Joukko katoaa kulman taakse Nevskille Talvipalatsin suuntaan. En ole uskoa silmiäni. Kello on vasta yhdeksän aamulla, ja olen sopinut tapaamisen siilipäisen miehen kanssa kaksi tuntia myöhemmäksi.

Sergei Udaltsov Venäjä opposito vasemmistorintama
Udaltsov tapasi Pietarissa vasemmistojohtajia, joista yksi on Venäjällä tunnettu entinen televisiotoimittaja ja presidentinhallinnon ihmisoikeusneuvoston jäsen Maksim Ševtsenko (oikealla).Nikolai Gontar / Yle

Mies on vasemmistopoliitikko Sergei Udaltsov, 40. Joko hänet on taas pidätetty? Se ei olisi mitään uutta. Udaltsov on ollut yli sata kertaa poliisin huostassa poliittisen uransa aikana.

– Mielestäni kaikkein tärkeintä ihmiselle ovat hänen periaatteensa, uskonsa ja luottamuksensa siihen, että se mitä hän tekee, on oikein, Udaltsov kuvaa.

Kansa ilmaantui Moskovan kaduille 2011–2012. Vladimir Putin oli palannut presidentiksi kolmannen kerran, vaihtanut päikseen paikkaa pääministeri Dmitri Medvedevin kanssa. Vaalitulosta epäiltiin tekaistuksi. Yksi mielenosoitusten johtohahmoista oli Udaltsov.

– Putinilla on ollut 17 vuotta aikaa uudistaa maata, mutta hän ei ole sitä tehnyt. Häneltä on puuttunut joko tahto tai mahdollisuudet uudistusten tekemiseen. Mielestäni ihmisten odotukset hänen suhteensa ovat vailla pohjaa, Udaltsov sanoo.

Oikeudessa Udaltsovin väitettiin järjestäneen mielenosoituksia ulkomaisen rahan turvin – vieraan vallan agentti siis. Tuomio oli neljä ja puoli vuotta vankeutta, minkä mies joutui suorittamaan Tambovin vankilassa Keski-Venäjällä.

Udaltsov ryhtyi syömälakkoon ja menetti parikymmentä kiloa painostaan. Ihmisoikeusjärjestö Amnesty International julisti hänet mielipidevangiksi. Moskovassa Udaltsovia odotti vaimo Anastasia ja kaksi pientä poikaa.

Sergei Udaltsov ja muita vasemmistorintaman poliitikkoja.
Boris Kagarlitski oli neuvostoaikana toisinajattelija. Leonid Razvozžajev, Udaltsov ja Maksim Maksim Ševtsenko.Nikolai Gontar / Yle

– Perheeni hyväksyy toimintani ja on tärkeä selkärankani. Vaimoni on tukenut minua kaikki nämä vuodet ja maailmankatsomuksemme on samankaltainen, Udaltsov kertoo.

Udaltsovin Aleksandr-setä on Venäjän suurlähettiläänä Liettuassa. Hän on kertonut, että veljenpojan toiminta on rajoittanut hänen uramahdollisuuksiaan Venäjän ulkoasiainhallinnossa.

Loppukesällä 2017 Udaltsov vapautui vankilasta.

Tapaan Udaltsovin Pietarissa, jonka nimi sata vuotta sitten oli Petrograd.

Tiistaina tulee kuluneeksi sata vuotta siitä, kun bolševikit nousivat valtaan lokakuun vallankumouksessa. Vallankumouksen nimi juontuu siitä, että tuolloin käytössä olleen kalenterin mukaan elettiin lokakuun 25. päivää.

Sergei Udaltsov Venäjä opposito vasemmistorintama
Sergei UdaltsovNikolai Gontar / Yle

Tsaari Nikolai II oli luopunut vallasta alkuvuodesta, Vladimir Lenin saapunut Helsingistä keväällä. Bolševikkeihin liittyi myös muuan opiskelija Ivan Udaltsov, vasemmistopoliitikko Sergei Udaltsovin isoisoisä.

– Kiinnostavinta on se, että isoisoisäni tuli hyvin varakkaasta, jopa aatelisesta taustasta, mutta intellektuellit kokivat vasemmistolaiset ideat omikseen.

Vallankumouksen jälkeen Ivan Udaltsov teki uransa yliopistomaailmassa. Etelä-Moskovassa on hänen mukaansa nimetty katu. Sergei Udaltsov vitsailee joskus sen olevan hänen mukaansa nimetty. Uuden ajan vallankumouksellinen – Yli sata kertaa pidätetty oppositiopoliitikko Sergei uskoo yhä parempaan Venäjään

Pietarissa tuuli yltyy. Yhdentoista aikaan Udaltsov seisoo Gorgovskajan metroaseman edessä. Mies on edelleen vapaa. Poliisien troikka oli aamulla vain sattumalta harpponut Udaltsovin perässä pitkin Ligovski prospektia.

Oppositio on Venäjällä hajallaan. Useimmat oppositiopuolueet ovat rakentuneet johtajansa ympärille, eivätkä ne osaa tehdä yhteistyötä muiden liikkeiden kanssa. Se sopii Venäjän valtaapitäville, sillä pienet ryhmät eivät muodosta yhtenäistä uhkaa.

Mutta hetken oppositio oli yhdessä – Moskovan mielenosoituksissa 2011–2012.

Silloin Udaltsov marssi rinta rinnan Venäjän tunnetuimman oppositiopoliitikon Aleksei Navalnyin kanssa. Päämäärä oli yhteinen – Putinin hallinnon kyseenalaistaminen.

Nyt Navalnyi tekee presidenttikampanjaa, vaikka ei ole varmaa saako hän osallistua vaaleihin ensi maaliskuussa.

– Navalnyin kampanja keskittyy häneen itseensä. Jos liberaaleilla mielipiteillä varustettu mies agitoi vain itsensä puolesta, hän ei voi hakea laajaa poliittista tukea vasemmalta tai nationalisteilta, Udaltsov kuvaa.

Sergei Udaltsov Venäjä opposito vasemmistorintama
Vasemmistojohtajat eivät poissulkeneet mahdollisuutta esittää omaa ehdokasta Venäjän presidentinvaaleihin.Nikolai Gontar / Yle

Tämän Udaltsov haluaa muuttaa. Pietarissa hän on julkistamassa uudenlaista poliittista yhteistyötä. Gorgovskajan metroasemalle ilmaantuu muita vasemmistojohtajia.

Metroasemalta joukko lähtee kohti dekabristikapinan muistomerkkiä. Joukko liberaaleja upseereita vaati Venäjälle perustuslakia ja halusi estää tsaari Nikolai I:n valtaannousun vuonna 1825. Heidät kukistettiin verisesti.

Bolševikit ihailivat kapinallisia ja samaistuivat heihin. Niin myös Udaltsov, joka laskee neilikat muistomerkille ja poseeraa sitten nyrkki pystyssä.

Sergei Udaltsov Venäjä opposito vasemmistorintama
Neilikat dekabristikapinan muistomerkille. Keskellä Leonid Razvozžajev, joka sai neljän vuoden tuomion mielenosoitusten järjestämisestä.Nikolai Gontar / Yle

Venäjällä vallitsee huikea epätasa-arvo. Ihmiset ovat raivoissaan, mutta he ajattelevat, että vakaus on parempi kuin muutos, sillä muutosten seurauksia on vaikea ennustaa.

Dekabristien muistomerkiltä jalkapatikka jatkuu kohti Aurora-alusta. Sieltä ammuttiin yksi laukaus lokakuun vallankumouksen aluksi. Alukselle ei pääse, siellä on yksityistilaisuus. Nyrkit nousevat ilmaan kadulla aluksen edessä.

Sergei Udaltsov Venäjä opposito vasemmistorintama
Udaltsov ja Razvozžajev poseeraavat panssaristeilijä Auroran edessä Nevan rannalla.Nikolai Gontar / Yle

Udaltsov on varma, että ennen maaliskuun presidentinvaalejea protestiliikehdintä lisääntyy Venäjällä. Hän aikoo itse olla mukana.

– Vankilavuoteni opettivat minulle rohkeutta. On mahdollista, että minut otetaan jälleen kiinni. Mutta pelkääminen ei vain ole tapani toimia, joten sen tähden en pelkää mitään.

Jutun alaotsikkoa on muutettu 7.11. klo 8.33: Lokakuun vallankumouksen muistopäivä on tiistai, ei maanantai.