Mammuttitutkimus: Naarailla oli fiksu johtaja, urokset ottivat riskejä

Muumioituneita uroksia on löytynyt paljon enemmän kuin naaraita, mikä kertoo urosten tapaturmaisista kuolemista luonnonloukuissa.

paleontologia
Iso kallo ja kaksi pitkää käyrää hammasta, taustalla mammuttia elävänä esittelevä koreankielinen taulu.
Siperian ikiroudasta kaivetut mammutinkallo ja -syöksyhampaat olivat näytteillä Daejoenissa Etelä-Koreassa vuosi sitten.Yonhap / EPA

Ruotsin luonnonhistoriallisen museon tutkijat ovat tulleet Siperiasta löydettyjen mammutinjäänteiden perusteella siihen tulokseen, että mammuttien perhe-elämä muistutti tämän päivän norsuja. Tutkittuja löytöjä oli 98 eri puolilta Siperiaa.

Norsujen tavoin naaraat ja poikaset liikkuivat yhdessä laumana, jota johti kokenut naaras. Uroksen sen sijaan elivät vaarallista poikamieselämää joko keskenään tai yksin ilman riskit tuntevaa johtajaa, tutkijat päättelevät.

Tulos perustuu siihen, että seitsemän kymmenestä ikijään muumioimasta mammutista oli uroksia. Se antaa ymmärtää niiden kuolleen luonnonloukkuihin eli hautautuneen sellaisella tavalla, että niiden ruhot ovat säilyneet, sanoo professori Love Dalén.

Ehkä ne putosivat järven jäihin tai rotkoihin tai juuttuivat suohon, Dalén arvelee. Maan pinnalla henkensä heittäneistä eläimistä ei ole säilynyt juuri lainkaan luita tai hampaita eikä tietenkään pehmytkudoksia.

Syöksyhammas karussa maastossa, jota täplittävät matalat kukkakasvit.
Mammutin vaaleneva hammas lojuu Wrangelinsaaressa Pohjoisella jäämerellä.Patrícia Pečnerová / Ruotsin luonnonhistoriallinen museo

Sukupuolivääristymän havaitseminen oli tutkimuksen odottamaton sivutuote. Varsinaisesti tavoitteena oli osa-analyysi isoon geenitutkimukseen, mutta kun yhä suurempi osa tutkituista eläimistä osoittautui uroksiksi, tutkijat kiinnostuivat siitä.

Varmemmaksi vakuudeksi he haluavat nyt selvittää useiden muidenkin jääkaudella ilmeisen tapaturmaisesti kuolleiden eläinten sukupuolijakauman. Tähänastinen tutkimus on vapaasti luettavissa Current Biology (siirryt toiseen palveluun) -lehdestä.

Mammutinpoikanen.
Onnettomuuksia sattui välillä myös lauman jäsenille. Ikiroudan muumioima mammutinpoikanen löytyi Siperiasta 1970-luvulla.Peter Kollanyi / EPA

Aikoinaan erittäin runsaslukuiset villamammutit alkoivat vähetä Euroopan ja Pohjois-Amerikan lakeuksilta viimeisen jääkauden jlkeen ja kuolivat sukupuuttoon arviolta kolme ja puoli vuosituhatta sitten. Viimeiset sinnittelivät Siperiassa.

Ikiroudassa erittäin hyvin säilyneet ruhot ovat tutkijoille mitä otollisimpia kohteita – jopa siinä määrin, että jotkut tutkijat ovat herättämässä mammuttia uudelleen eloon jo lähivuosina. Yhdysvaltalaisessa Harvardin yliopistossa on sitä varten erityinen tutkijaryhmä (siirryt toiseen palveluun).

Korjattu klo 13.00: Mammutit kuolivat sukupuuttoon 3,5 tuhatta vuotta sitten, ei 3,5 miljoonaa.