"Kirjoitin mitä kirjoitin" – vanha tuttu valinnanvapaus herätti kiivaimman sanasodan suorassa tv-lähetyksessä

A-studio: Talkissa vierailleet opposition ja hallituksen edustajat olivat erimielisiä viime kesän hallituskriisin hoidosta ja sote-uudistuksesta.

politiikka
A-talk ohjelma 02. marraskuuta 2017.
Yle

Oppositiolla ja hallituksella on edelleen eri näkemys siitä, pääseekö sote-uudistus sille asetettuihin tavoitteisiin vai ei. Erimielisyys kävi ilmi torstai-illan suorassa A-studio:Talkin tv-väittelyssä.

Ohjelmassa vieraillut SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne sanoi, että sote-uudistuksen valinnanvapaus uhkaa johtaa tilanteeseen, jossa palvelut pirstaloituvat ja lääkäripula iskee.

Vihreiden puheenjohtaja Touko Aalto viittasi HUS:n hallintojohtajan esittämään kritiikkiin (siirryt toiseen palveluun) ja sanoi, ettei usko sote-uudistuksen tuovan tavoiteltuja kolmen miljardin euron säästöjä - vaan päinvastoin lisäävän kustannuksia.

Kokoomuksen varapuheenjohtaja Antti Häkkänen puolusti uudistusta ja sanoi sen lisäävän tasa-arvoa terveyspalveluissa. Häkkäsen mukaan lausuntokierrokselle lähtevän valinnanvapauslakiin on kirjattu reunaehdot, jotka takaavat, ettei paljon puhuttu erikoissairaanhoidon päivystys tule vaarantumaan. Keskustan varapuheenjohtaja Antti Kurvinen vakuutti, että lausuntokierroksen palautetta tullaan kuulemaan.

"Kirjoitin mitä kirjoitin", lohkaisi Kurvinen

Sosiaali- ja terveysuudistukseen liittyvä valinnanvapauslaki on jälleen ollut poliittisen kiistan kohteena, kun hallituspuolueiden sisältä alettiin esittää kritiikkiä. Esimerkiksi keskustan riveistä on kuulunut närää hallituskumppani kokoomuksen suuntaan.

Sanasodan ollessa kuumimmillaan, myös keskustan varapuheenjohtaja Antti Kurvinen tviittasi olevan "käsittämätöntä, jos kokoomus temppuilee viime metreillä".

Kurviselta kysyttiin suorassa lähetyksessä mitä hän tarkoitti hallituskumppanin temppuilulla. Hetken pyöriteltyään asiaa, Kurvinen sanoi ettei nyt eritellä mitä neuvottelutilanteessa on tapahtunut.

– Olen kirjoittanut, mitä olen kirjoittanut. Ja olen kirjoittanut kaikenlaista vuosien varrella. Ja puhunut kaikenlaista, Kurvinen kuittasi.

Toissa päivänä myös kokoomuksen sisältä kajahti ilmoille soraääni, kun kansanedustaja Sari Sarkomaa kirjoitti blogiinsa (siirryt toiseen palveluun), että asiakassetelipykälää on selkiytettävä ennen lausuntokierrosta.

Missä ovat Sipilä ja Orpo, ihmetteli Rinne

SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne kaipasi A-studio -keskusteluun kokoomuksen puheenjohtajaa Petteri Orpoa ja keskustan puheenjohtajaa Juha Sipilää. Rinne ihmetteli, mikseivät Orpo ja Sipilä suostu suoraan väittelyyn.

A-studio:Talk kysyi keskustelijoiksi myös keskustan ja kokoomuksen puheenjohtajia. Aikataulusyistä he eivät päässeet paikalle.

Varapuheenjohtaja Antti Häkkänen vastasi Rinteelle, että oppositiolla on mahdollisuus haastaa hallitusta vaikka päivittäin.

Keskustelussa palattiin myös viime kesän hallituskriisiin. Opposition mielestä hallituskriisin hoidossa toimittiin vastoin demokratian sääntöjä. Hallituksen puolelta vastattiin ettei "tyylipisteitä jaella", mutta perustuslain puitteissa toimittiin.