Maailman ehkä kuuluisin koira lensi 60 vuotta sitten avaruuteen

Laika-koira menehtyi kuumuuteen ja stressiin vain muutamia tunteja avaruuteen laukaisun jälkeen.

avaruus
Auringonlasku maapallolla avaruudesta kuvattuna.
Terry Virts / NASA / EPA

Tänään perjantaina tulee kuluneeksi tasan 60 vuotta siitä, kun Neuvostoliitto laukaisi Laika-koiran maan kiertoradalle satelliitti Sputnik kakkosen kyydissä.

Laika lennätettiin avaruuteen vuonna 1957 eli kolme ja puoli vuotta ennen neuvostoliittolaisen kosmonautin Juri Gagarinin avaruuslentoa. Gagarinista tuli ensimmäinen avaruudessa ollut ihminen, mutta Laika oli ensimmäinen maasta lähetetty elävä olento maan kiertoradalla.

Laikaa pidetään yhtenä maailman kuuluisimmista koirista. Se oli Moskovan kaduilta löytynyt sekarotuinen narttukoira. Laika menehtyi kuumuuteen ja stressiin vain muutamia tunteja satelliitin laukaisun jälkeen. Kuumuus johtui raketin varusteiden toimintahäiriöstä.

Laikan kohtalosta on myös toisenlainen tarina. Neuvostoviranomaisten aiemman kertomuksen mukaan Laika eli viikon verran ja kuoli kivutta.

Eläimillä on ollut merkittävä rooli avaruustutkimuksessa

Pravda-sanomalehdessä julkaistussa mustavalkoisessa kuvassa Laika-koira on valmiina lähtöön Sputnik kakkosen kyydissä.
Pravda-sanomalehdessä julkaistussa kuvassa Laika-koira on valmiina lähtöön Sputnik kakkosen kyydissä.TASS / AFP

Eläinten merkitys on ollut suuri avaruustutkimuksen kehittymisessä. Laika ei ole ollut ainoa. Neuvostoliitto lähetti elokuussa 1951 ensimmäiset koirat Tsyganin ja Dezikin avaruuteen suborbitaalilennolla. Suborbitaalisella lennolla alus lentää ballistisen kaaren ja viipyy avaruudessa tyypillisesti vain kymmenkunta minuuttia. Nämä koirat palasivat elossa takaisin maahan.

Elokuussa 1960 Neuvostoliitto lähetti monen eläimen "Nooan arkin" avaruuteen. Tuolloin matkalla olivat muun muassa koirat Belka ja Strelka, kani, 40 hiirtä, 15 pullollista hedelmäkärpäsiä sekä kasveja. Se oli ensimmäinen avaruudessa tehty kiertorata, jolta eläimet palasivat elossa.

Strelka synnytti myöhemmin kuuden pennun pentueen, joista yksi pentu annettiin lahjaksi Yhdysvaltain presidentti John F. Kennedyn lapsille.

– Nämä eläimet palvelivat omia maitaan, mitä kukaan ihminen ei voinut tai olisi tehnyt, kirjoittaa Yhdysvaltain kansallinen ilmailu- ja avaruushallinto Nasaverkkosivustollaan.

Lue myös:

Dog star: Scientist recalls training Laika for space (siirryt toiseen palveluun)

Lähteet: AFP