Kyselytutkimus: Lähes puolet amerikkalaisvastaajista ajattelee Trumpin tehneen rikoksen

Washington Post -lehden ja ABC Newsin kyselytutkimuksen mukaan useimmat amerikkalaiset hyväksyvät presidentti Donald Trumpiin liittyvän Venäjä-tutkinnan.

Donald Trump
Donald Trump puhuu ja pitää toisella kädellään ovea auki.
Martin H. Simon / EPA

Washington Post -lehden ja ABC Newsin kyselytutkimuksen (siirryt toiseen palveluun) mukaan useimmat amerikkalaiset hyväksyvät presidentti Donald Trumpiin liittyvän Venäjä-tutkinnan. Kyselyssä 58 prosentin enemmistö sanoo hyväksyvänsä Muellerin tutkimuksen, 28 prosenttia sanoo vastustavansa sitä.

Kansalaisten näkemykset heijastelevat poliittista taustaa, mutta yleisesti ottaen amerikkalaiset haluavat luottaa Muelleriin ja tähän asti tehtyihin tutkimuksiin. 78 prosenttia demokraattien ja 56 prosenttia sitoutumattomista vastaajista hyväksyy Muellerin tutkimuksen, kun taas republikaaneista vain 38 prosenttia.

Lähes puolet vastaajista on sitä mieltä, että Trump teki rikoksen. 49 prosenttia uskoo, että Trump itse asiassa on syyllistynyt mahdollisiin venäläisiin yrityksiin vaikuttaa vaaleihin, vaikka useat sanovat tämän näkemyksen perustuvan epäilyyn ei kovaan näyttöön.

Republikaaneista 82 prosentin enemmistö on sitä mieltä, että Trump ei ole itse asiassa syyllistynyt rikokseen, vaikka puolet riippumattomista ja 74 prosenttia demokraateista sanoo sen olevan todennäköistä. Yleisön keskuudessa 19 prosenttia uskoo Trumpin rikoksesta olevan "vankka todiste", kun taas 30 prosenttia sanoo, että se on vain heidän epäilyä.

Samaan aikaan alle neljä kymmenestä amerikkalaisesta sanoo uskovansa, että Trump tekee yhteistyötä Muellerin tutkimuksen kanssa, kun taas puolet on sitä mieltä, ettei hän tee.

Post-ABC-kysely tehtiin lokakuussa. Satunnaisotannalla toteutettuun puhelintutkimukseen osallistui 714 aikuista. Kyselyn virhemarginaali on +/- 4,5 prosenttiyksikköä.

Lue myös:

Washington Post – Post-ABC poll: Most Americans approve of Trump-Russia probe, and nearly half think Trump committed a crime (siirryt toiseen palveluun)

CNN: Trumpin vävy on luovuttanut dokumentteja Venäjä-tutkintaa johtavalle Muellerille

WSJ: Yhdysvallat tunnisti kuusi Venäjän viranomaista epäiltynä demokraattipuolueen hakkeroinnista