1. yle.fi
  2. Uutiset

HS: Verohallinnon pääjohtaja kritisoi Suomen veropolitiikkaa

Asiat sovitaan pienissä piireissä eikä virheitä korjata, vaikka tutkimustieto näyttäisi aivan muuta, Pekka Ruuhonen toteaa lehden haastattelussa.

finanssipolitiikka
Verohallinnon pääjohtaja Pekka Ruuhonen
Verohallinnon pääjohtaja Pekka RuuhonenVerohallinto

Verohallinnon eläkkeelle jäävä pääjohtaja Pekka Ruuhonen kritisoi Suomen veropolitiikkaa. Helsingin Sanomille (siirryt toiseen palveluun) antamassaan haastattelussa Ruuhonen kertoo ärtyneensä hallitusten erilaisista pienistä veroviilauksista, joita tehdään erilaisilla verukkeilla ilman veropoliittista järkeä. Niiden tavoitteena on vain varmistaa kunkin hallituksen kannatuspohja. Tämä näkyy erityisesti monissa verovähennysten ja –tukien myöntämisessä.

Ruuhosen mukaan verotuista pitäisi päästä eroon, sillä niiden vaikutukset ovat tutkimusten mukaan varsin olemattomat. Ne vain vaikeuttavat verotulojen keräämistä, ja kuitenkin Suomen kaltaisen maan suurin ongelma on verotulojen turvaaminen.

Pääjohtaja Ruuhonen arvelee, että uudistuksia, joista tutkijat ovat lähes yksimielisiä, ei saada läpi, koska Suomessa on niin pienet piirit. Asioista halutaan päättää etukäteen pienessä piirissä.

Ongelmia on ilmennyt myös aggressiivisen verosuunnittelun vähentämisessä. Esimerkkinä hän mainitsee valtion pyrkimykset rajoittaa kansainvälisten yritysten mahdollisuuksia vältellä yritysveroja Suomessa. Tätä kierretään niin, että ulkomailla olevat omistajayhtiöt perivät Suomen maayhtiöltä korkeita lainakorkoja, etteivät voitot näkyisi Suomessa.

Valtiovarainministerit ovat Ruuhosen mukaan hyvin perillä asioista, osa jopa sanoo suoraan, että tietää, miten asioiden pitäisi olla, mutta tässä tapauksessa tehdään kuitenkin näin.

Yhteistyö Verohallinnon ja poliitikkojen kanssa on kuitenkin ollut sujuvaa ja erityisesti Ruuhonen kiittää valtiovarainministeriötä. Verohallintoa kuullaan lainvalmistelussa ja toimeenpanokustannusten arvioinnissa, eikä ministeriö ole koskaan pyrkinyt vaikuttamaan Verohallinnon itsenäiseen päätöksentekoon.

Pekka Ruuhonen jää eläkkeelle vuodenvaihteessa. Ruuhonen on ollut Verohallinnon pääjohtajana vuodesta 2012.

Linkki HS:n artikkeliin:

HS: Eläkkeelle jäävä Verohallinnon pääjohtaja Pekka Ruuhonen veropolitiikan ongelmista: Asiat sovitaan pienissä piireissä eikä virheitä korjata, vaikka tutkimustieto näyttäisi aivan muuta (siirryt toiseen palveluun)

Lue seuraavaksi