Maduro: Venezuela järjestää ulkomaanvelkansa uudelleen

Yhdysvaltain elokuussa asettamat pakotteet saattavat mutkistaa maan suunnitelmia.

Venezuela
Venezuelan presidentti Nicolas Maduro
Venezuelan presidentti Nicolas MaduroPrensa Miraflores / EPA-EFE

Taloudellisessa ja poliittisessa kriisissä oleva Venezuela ilmoittaa haluavansa järjestää ulkomaanvelkansa uudelleen. Venezuelan presidentin Nicolas Maduron mukaan järjestely alkaa sen jälkeen, kun maan öljy-yhtiö tekee suunnitelmien mukaisen 1,2 miljardin dollarin maksun erääntyvästä lainasta tällä viikolla.

Yhdysvaltain elokuussa asettamat pakotteet Venezuelalle voivat kuitenkin mutkistaa Maduron suunnitelmia. Yhdysvallat on asettanut Venezuela-pakotteita vastauksena Maduron toimille. Trumpin hallinto kielsi elokuussa, etteivät USA:n sijoittajat saa myöntää uusia varoja Venezuelalle, mikä vaikeuttaa maan herkkää tasapainoa.

Öljyn hinnan laskusta kärsineen Venezuelan ulkomaanvelka on arviolta noin 150 miljardia Yhdysvaltain dollaria. Venezuelan viennistä 95 prosenttia tulee öljystä, joten tuotannon lasku ja öljyn hinnanvaihtelut näkyvät välittömästi maan taloudessa.

Kansainvälinen valuuttarahasto IMF totesi viime kuussa Venezuelassa olevan "täysimittainen taloudellinen, humanitaarinen ja poliittinen kriisi, jolla ei ole loppua."

Venezuelan talous on laskenut yli 35 prosenttia vuodesta 2014, romahdus on suurempi kuin Yhdysvalloissa suuren laman aikana. Inflaatio on jo kolminumeroinen ja ihmisillä on pula ruoasta ja lääkkeistä.

Venezuelassa on ollut useita suuria mielenosoituksia. Lähes päivittäiset hallituksen vastaiset mielenosoitukset keräsivät satoja tuhansia ihmisiä kaduille elokuussa.

Joukkomielenosoitus Venezuelassa
Lähes päivittäiset mielenosoitukset keräsivät satoja tuhansia ihmisiä Venezuelan pääkaupungin keskustaan 9. heinäkuuta 2017.EPA

Lähteet: Reuters, AP, AFP, STT

Uusimmat uutiset puhelimeesi

Lataa Yle.fi-sovellus