1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. raha

Ylen nettikysely: 50 000 euron vuositulot tekisivät onnelliseksi – onnellisuusprofessorin mukaan vähemmänkin pitäisi riittää

Kyselyn noin tuhannesta vastauksesta käy ilmi, etteivät ihmiset halua murehtia raha-asioita.

Kuva: Henrietta Hassinen / Yle

Keskiviikkona Suomessa vietettiin veropäivää, kun vuoden 2016 verotiedot tulivat julkisiksi. Vaikka rikkaiden tulot kiinnostavat suomalaisia, eivät he tunnu haikailevan miljoonien perään. Siltä ainakin näyttää Ylen tekemän rahakyselyn perusteella.

Yle kysyi keskiviikkoiltana verkkosivuillaan yleisöltä, kuinka suuri palkka heidät tekisi onnellisiksi. Kyselyyn tuli noin tuhat vastausta. Kyseessä on verkkokysely, eivätkä tulokset ole tilastollisesti edustavia.

Suurin osa kyselyyn vastanneista kertoi, että 40 000–60 000 euron vuositulot riittäisivät tekemään heidät onnellisiksi. Vastaajien joukosta löytyi vain muutamia, jotka haikailevat satojentuhansien tai miljoonien eurojen tulotasoon.

"Summalla saisi kaikki laskut maksettua ja remontoitua. Käyttörahaa päivittäiseen elämään jäisi niin, ettei joka penniä tarvitsisi laskea ja voisi jonnekin lahjoittaakin rahaa. Mutta sitä ei olisi turhan paljon. Ei itse rahalla mitään tee... Se on vain väline!"

"60 000 olisi tarpeeksi. Voisin lopettaa rahojen riittävyyden laskemisen, ostaa asunnon, jonka haluan asuinalueeltamme, ostaa lapsille tarvittavat vaatteet ja niin edelleen."

"Kun jokaista euroa ei tarvitsisi aina laskea"

Rikkauksien sijaan vastaajat kokevat tärkeäksi, että tulot riittäisivät hyvään peruselintasoon ja että jotain jäisi säästöönkin. Useissa vastauksissa nousi esiin, että olisi mukavaa, jos jokaista euroa ei tarvitsisi aina laskea niin tarkkaan.

"60 000 euroa. Sillä summalla voisin olla miettimättä, mitä ihan kaikki maksaa, mutta en pääsisi vielä varakkaiden joukkoon. Siihen joukkoon en halua. Tuon summan voisi myös saada hankittua ilman, että elämä muuttuu silkasti rahan hankkimiseksi ja vaurauden ylläpitämiseksi."

"Olisin onnellinen jos voisin tienata sen verran, ettei joka euroa tarvitsisi aina laskea. Ettei huoli rahasta ja toimeentulosta olisi jatkuva, ja että joskus saisi jotain 'vähän turhaakin' hankittua. Lisäksi voisi auttaa taloudellisesti myös läheisiään, eikä äkillinen hankinta tai sairastuminen romuttaisi koko taloutta pitkäksi aikaa. Jatkuva rahan ajattelu myös stressaa, eli kun tienaisi sen verran, ettei asia olisi koko ajan mielen päällä, jäisi henkisiä resursseja hyödyllisempään ja tuottavampaan toimintaan."

Vastauksista käy myös ilmi, ettei monikaan vastaaja ole nyt toivomallaan tulotasolla. Vaikka useat kertoivat, että tulisivat onnelliseksi noin 60 000 euron vuosituloilla, korostetaan vastauksissa, ettei raha ole yhtä kuin onnellisuus.

"Olen tienannut 30 000 vuodessa, 50 000 vuodessa ja nyt 70 000 vuodessa: ei mitään vaikutusta onnellisuuteen. Onnellisuus ei tule ulkoa vaan sisältä."

"En ole koskaan arvostanut rahaa ja tavaraa kovinkaan korkealle. Muut arvot ovat tärkeämmät, kuten inhimillisyys, ystävällisyys, lojaalius ja tietenkin rakkaus lähimmäisiä kohtaan. Raha ei tee onnelliseksi, sen on nähty niin monella tapaa vievän ihmistä kuin pässiä narusta."

"Onnellisuus tulee ihan muista asioista kuin rahasta tai materiasta. Myös työtyytyväisyyteen vaikuttavat rahaa enemmän muut työpaikan olosuhteet."

Onnellisuusprofessori: Vähemmälläkin pitäisi olla onnellinen

Onnellisuusprofessorina tunnettu psykologian emeritusprofessori Markku Ojanen pitää kyselyyn vastanneiden toivomaa tulotasoa korkeina.

– Kyllä vähemmällä pitäisi pystyä olemaan onnellinen, kun kuitenkin tutkimusten mukaan noin 70–80 prosenttia suomalaisista on ilmoittautunut onnellisiksi huomattavasti pienemmilläkin tuloilla.

Toisaalta Ojanen vahvistaa, että on olemassa tietty tulotaso, jonka saavuttamisen jälkeen ihminen voi kokea olevansa onnellinen. Salaisuus piilee kyselyyn vastanneidenkin esiintuomassa huolettomuudessa – pitää tienata sen verran, ettei rahasta tarvitse murehtia.

Onnellisuusprofessori Markku Ojanen Kuva: Jari Kovalainen / Yle

– Kun ihminen tienaa sen verran, ettei jokaista penniä tarvitse laskea, ja tulee tunne, että pärjää, ei raha enää lisää onnea, vaikka sitä saisi vieläkin lisää.

– Tyydyttävän tulotason saavuttamisen jälkeen rahan tuoma lisäonni on todella marginaalista. Onnellisuuden kannalta tärkeämpiä ovat ihmissuhteet, työn mielenkiintoisuus ja harrastukset.

Se, saako ihminen mielestään tarpeeksi rahaa, jotta saavuttaa huolettomuuden, on kiinni ihmisestä itsestään. Rahasta murehteminen ei välttämättä lopu koskaan.

– Amerikkalaistutkimuksen mukaan rahasta murehtiminen ei ole yhteydessä siihen kuinka paljon ihmisellä on rahaa. Myös useat hyvin tienaavat huolehtivat siitä riittääkö raha, Ojanen summaa.