1. yle.fi
  2. Uutiset

15-vuotiaan Laurin sinfonia kisaa tänään sävellyskilpailun voitosta – "Sävelsin pieniä teemoja jo 4-5 -vuotiaana"

Lauri Mäki-Kojola, 15, säveltää jo yläasteikäisenä lähes ammattimaisesti. Lahjakkaan eteläpohjalaisen nuoren teos pääsi lasten ja nuorten Uuno Klami -sävellyskilpailun finaalikymmenikköön.

säveltäminen
15-vuotias seinäjokelainen Lauri Mäki-Kojola on yksi lasten ja nuorten Uuno Klami -sävellyskilpailun finalisteista.
Sari Pelkonen-Haveri opettaa pianonsoittoa Lauri Mäki-Kojolalle kolmatta vuotta.Mirva Ekman / Yle

15-vuotias Lauri Mäki-Kojola lopettelee pianotuntiaan opettaja Sari Pelkonen-Haverin katseen alla Etelä-Pohjanmaan musiikkiopistolla Seinäjoella. Jutteluaikaa nuoren miehen kanssa ei ole paljon, koska seuraava harrastus, urkujen soittaminen, odottaa.

Opettaja Pelkonen-Haveri kehuu oppilastaan poikkeukselliseksi – Lauri haluaa kuulemma harjoitella muun muassa Bachin fuugia, vaikka ne ovat ammattiohjelmistoa ja vaativia soittajalle. Pelkonen-Haverin mukaan Lauri harjoitteleekin jo hyvin ammattimaisesti.

Pianonsoiton lisäksi Lauri myös säveltää. Hänen sävellyksensä Sinfonia no. 1 d-molli, 1. osa nousi nuorten ja lasten Uuno Klami -sävellyskilpailun finaalikymmenikköön (siirryt toiseen palveluun).

Klassisen musiikin kokeiluja jo 4-vuotiaana

Kilpailuteostaan Lauri Mäki-Kojola sävelsi puolesta vuodesta vuoteen, monta kertaa viikossa ja useita tunteja päivässä. Finaalisarjaan päätyminen tuntui säveltäjänalusta helpottavalta.

– Sitä jännitettiin tosi pitkään. Helmikuussa sävellys piti palauttaa ja toukokuun puolivälissä siitä ilmoitettiin. Totta kai tuntuu jo isolta voitolta, kun pääsi finaaliin.

Muistan säveltäneeni kuitenkin jotain pieniä teemoja jo 4–5-vuotiaana.

Lauri Mäki-Kojola

Mäki-Kojolan sävellyksiä on tallessa jo viiden vuoden takaa, kun hän oli 10-vuotias.

– Muistan säveltäneeni kuitenkin jotain pieniä teemoja jo 4–5-vuotiaana.

Kavereilta kannustusta

Lauri Mäki-Kojola sanoo saavansa kavereiltaan pääasiassa hyvää palautetta säveltämisestään.

– Kaverit suhtautuvat ihan positiivisesti ja kannustavasti. Moni ei toki siitä välttämättä tiedäkään tai osaa sitä välttämättä arvostaa, mutta positiivista palautetta saan pääasiassa.

Kun Laurilla on vapaa-aikaa, jota hänellä ei paljon tosiasiassa ole, hän mieluiten säveltää. Välillä hän muistaa kuitenkin vain oleilla ja ottaa vapaa-ajan vapaa-aikana.

Kymmenen vuoden päästä hän toivoo olevansa Sibelius-Akatemiassa sävellysteorialinjalla.

– Säveltäminen olisi mukava ammattina, mutta sen epävakauden vuoksi luulen, että voisin olla myös teoriaopettaja ihan jollakin musiikkiopistolla, Mäki-Kojola pohtii tulevaisuuttaan.

Lue seuraavaksi