Ikitie-elokuva vei kuvaajalta vuosia – nyt Rauno Ronkaisen haasteena on saada kansainvälinen rikossarja näyttämään hyvältä

Suurenluokan kansainväliset elokuva- ja tv-tuotannot vaativat kuvaajalta valtavasti työtä myös kuvauspaikan ulkopuolella.

kulttuuri
Tommi Korpela autossa
Tähtihetkessä vieraili esimerkiksi Ikitien ja Kätilön kuvannut Rauno Ronkainen.

Suomessa palkittiin viime viikonloppuna maailman huippukuvaajia kansainvälisessä, Suomen elokuvaajien yhdistyksen järjestämässä gaalassa. Hollywood-kuvaajia Suomeen tuoneessa tapahtumassa voiton vei kotiin esimerkiksi Game of Thronesin kuvaaja Fabian Wagner.

Aamu-tv:n Tähtihetkessä vierailleen kuvaaja Rauno Ronkaisen mielestä gaalassa palkittiin ansioituneita ja yhtenäisen tyylin tuotannossa pitäneitä kuvaajia. Game of Thrones on aikamme suurimpia sarjatuotantoja. Se näkyy myös kuvaajan tehtävässä.

– Tällaisissa tuotannoissa kuvaaja on nimellä director of photography. Se tarkoittaa, että kuvaaja johtaa toimintaa, johon koko visualisointi perustuu. Game of Thrones -sarjassa on paljon efektejä, kuvaajan täytyy olla myös ennakkoon suunnittelemassa niitä osana muuta tiimiä.

Ronkaisen mukaan nykypäivänä kilpailu etenkin tv-kentällä on kovaa. On tärkeää pystyä erottautumaan omalla ilmeellä ja kerronnalla.

Game of Thrones
Game of Thrones -kuvaaja palkittiin juuri Suomessa järjestetyssä kuvaajagaalassa.Helen Sloan / Game of Thrones / HBO

Visuaalinen ilme voi muuttua vielä kuvausten jälkeen

Rauno Ronkainen on yksi Suomen huippukuvaajista. Hän on toiminut kameran takana esimerkiksi Ikitiessä, Kätilössä ja Puhdistuksessa. Viime aikoina Ronkainen on reissannut Euroopassa kansainvälisenä yhteistuotantona tehtävän Bullets-sarjan kuvauspaikkoja metsästämässä. Antti J. Jokinen ja Pete Riski ohjaavat rikossarjan, jonka yhdessä pääosassa nähdään Krista Kosonen.

Suomalaiset tuotannot ovat myös yhä kansainvälisempiä, mikä luo kuvaajille uusia haasteita.

Bullets-sarjaa tehdään useammassa maassa, joten työhön kuuluu monien ryhmien koordinoimista. Esimerkiksi Belgiassa on ihan oma kuvausryhmänsä. Sinne ei kannata viedä suomalaista ryhmää. Pitää ottaa huomioon, että eri maissa tietty tehtävänimike voi pitää myös sisällään eri hommia kuin Suomessa.

Sarjan testikuvat otetaan ensi viikolla. Ronkainen huomauttaa, että visuaalinen visio voi muuttua vielä koko sarjan kuvausten jälkeen jälkitöissä.

Kiire kuvauspaikoilla kasvaa

Ison tuotannon kuvauksia suunnitellaan pitkään ja myös jälkikäsittelyyn varataan aikaa. Virossa kuvattu historiallinen draama Ikitie oli mittava rutistus.

Ikitien osalta aloitin suunnittelun kaksi vuotta ennen kuvauksia. Kuvauspäiviä oli muistaakseni 43 ja jälkityöt hajaantuivat melkein vuoden ajalle. Tietysti en tehnyt pelkästään tätä elokuvaa koko aikaa.

Kuvauspäivät ovat vähentyneet huomattavasti verrattuna esimerkiksi parinkymmenen vuoden takaisiin projekteihin.

– Hyvä suunnittelu auttaa kentällä toteuttamaan työn aikataulussa. Nykyään kuvauksissa on koko ajan kiire.

Ville Virtanen.
Ikitie-elokuvaa kuvattiin Virossa.Sasha Silvala / Yle

Kamera ei tee mitään

Ronkaisen mukaan kotimaisten elokuvien ja tv-sarjojen visuaalisuuteen ja kuvaukseen mahtuu vielä monenlaista tekemistä.

– Osin alkaa näyttää hyvältä, toki parannettavaa löytyy koko ajan. On pakko myöntää, että paljon on kiinni rahasta. Raha antaa aikaa, laatua ja resursseja.

– Toki taso on kasvanut, mutta täytyy muistaa, että pelkkä kaunis kuva ei aina ole laatua. Kuvan pitää olla suhteessa sisältöön. Kuva voi olla hyvinkin rujon näköistä, jos sopii sisältöön.

Moni Ronkaisen suomalaisista kollegoista tekee myös tällä hetkellä töitä ulkomailla. Kansainväliset tuotannot opettavat uutta. Ronkainen muistuttaa, että nykyään edullinen tekniikka ei ole suinkaan avain tasokkaaseen kuvaamiseen.

– On helppo tehdä työ halvalla, mutta ei siitä hyvää saa. Kamera ei tee itsessään mitään. Olennaista on itse asiassa se, mitä tehdään ympärillä. Pitää olla ammattitaitoa.