Räppärin Rolex voi ärsyttää, mutta Arttu Lindeman ei ole moksiskaan: "Jos tekee enemmän, saa enemmän"

Arttu Lindeman ryhtyi pitämään videoblogia neljä vuotta sitten. Nyt lahtelaistubettaja on siirtymässä kohti rap-tähteyttä.

Arttu Lindeman
Arttu Lindeman
Meeri Niinistö / Yle

Lahtelainen Arttu Lindeman on tuttu kasvo limupullon kyljestä, pelikorteista, Youtubesta ja Spotify-listalta. Mies on vasta 21-vuotias, mutta titteleitä on niin monta, ettei tiedä, mistä aloittaa.

– Arttu Lindeman – rap-artisti, hän esittelee itsensä ja ojentaa käden.

Kaikki alkoi neljä vuotta sitten, kun lukiossa opiskeleva Lindeman lähti vaihto-opiskelijaksi Ruotsiin ja kuvasi tekemisiään tuttavilleen. Yllättäen Lindemanin tekemiset kiinnostivat muitakin kuin pelkkää lähipiiriä.

Tavoite oli hankkia tuhat seuraajaa Youtubessa jouluun mennessä. Nyt neljän vuoden jälkeen, seuraajia on 170 000, mutta Lindemanin katse on jo seuraavissa hommissa.

Lindeman jakaa mielipiteet – ja nauttii siitä

Rap-artistin ensimmäinen single Läikkyy ilmestyi kesäkuussa 2016. Lindeman valittiin yleisöäänestyksellä vuoden artistiksi Emma-gaalassa, ja ensimmäinen pitkäsoitto julkaistiin reilu kuukausi sitten.

– Viime vuonna, kun tunnustettiin artisti-Emmalla, mulla itsellänikin pysähtyi sydän. Se ei välttämättä tarkoita sitä, että mulla on isoin yleisö. Se tarkoittaa sitä, että mua on äänestetty eniten. Onhan politiikassakin nukkuvien puolue isoin puolue.

Radiosoittoon biisit eivät ole päätyneet, syystä, jota Lindeman ei itsekään tiedä.

Osa vanhemmista rap-kollegoista ei ole hyväksynyt Lindemanin tapaa tulla alalle Youtuben kautta.

– Siinä on myös sitä, etten mä tullut vaatimattomasti, että sori, että häiritsen. Vaan, että terve, ja astuin sisään. Moni on kokenut itsensä uhatuksi.

Sehän Lindemanissa kansaa ärsyttää. Lindeman astuu sisään ja jakaa mielipiteet.

– Se on mun kirous ja voimavara.

– Mut mä nautin siitä. Tuntuu hullulta, että nauttisin pahoista puheista, eihän se ikinä hyvältä tunnu, että joku puhuu pahaa. Näen sen eri tavalla. Joku näkee vaivaa ja uhraa ajatuksiaan muhun. Se tuntuu oudolla tavalla hyvältä.

Arttu Lindeman
Arttu Lindeman saa kellostakin kohun aikaan. Meeri Niinistö / Yle

Viimeisimmän myrskyn Lindeman sai aikaan ostamalla kellon. Hän näyttää Rolexia ylpeänä, mutta sanoo, ettei mistään heräteostoksesta ollut kyse. Hän oli käynyt kurkkimassa kelloa moneen otteeseen, ennen kuin se päätyi ranteeseen.

– Duunista oon aina ajatellut samalla tavalla. Jos tekee enemmän, saa enemmän, yrittäjä sanoo.

Niitä 'duuneja' Lindeman on tehnyt jo useita vuosia. Pian sen jälkeen, kun seuraajamäärät Youtubessa rupesivat kasvamaan, Lindeman laittoi isompaa vaihdetta silmään.

– Pikku hiljaa tuli pläni siihen, miten voin saavuttaa sen oikean maalin siitä välietapista. Että jos tubettaminen meni hyvin, niin miten pääsen musakentälle.

Lindeman kävi Lahden Lyseon lukiota, tubetti tuhansille ihmisille ja kantoi kaljatuoppeja Möysän essolla viikonloppuisin.

– Se on ollut valinta. Omat rahat on pitänyt tehdä.

– Lukioaikana käytin illat tehokkaasti. Kun tulin himaan, rupesin miettimään, että mitä videoita, miten paljon ja milloin nää tulee.

Nykyään Lindemanin ei tarvitse kannella kaljatuoppeja. Hänellä on oma yritys, ja tubettaminen ja artistin ura tuovat tarpeeksi rahaa – vaikka sitten Rolexiin.

Arttu Lindeman
Meeri Niinistö / Yle

Nuori yrittäjä on painanut useamman vuoden sillä isommalla vaihteella. Parhaillaan Lindeman viettää viikonloput Offline-levyn kiertueella. Tubettamisestakaan hän ei ole kokonaan luopunut, sillä "juuria pitää kunnioittaa".

– Isoin paine tulee, kun pitää tehdä päätöksiä. Se on hankalin juttu, miettii Lindeman.

Viime vuonna Lindemanin kappaleet olivat yhteensä viisi viikkoa Suomen striimatuimmat -listan kärkipaikalla. Parempaan pystyi vain JVG.

Suosio luo myös paineita nuorelle artistille.

– Teen vieläkin siirtymää tubettajasta muusikoksi, niin onhan se jännittävää. Mitäs sitten, jos yleisö ei innostukaan näistä biiseistä? Totta kai siinä on iso paine. Jos nyt tulee biisejä, jotka ei striimaa miljoonia kuten aikaisemmat, niin osa jengistä varmasti nauttii, kun pääsee napauttamaan Lindemania.

Sekä striimauspalveluissa että keikoilla Lindemanin suurin kohderyhmä on 18–24 -vuotiaat, vaikka 13–17 -vuotiaat ovatkin kaikkein näkyvin ja kovaäänisin ryhmä, sanoo Lindeman.

Se on vaativa kohderyhmä.

– Tämä pullamössökansa, johon taidan itsekin kuulua, on tottunut siihen, että kaikki tulee heti ja toimii. Jos ei toimi, niin vaihdetaan. Kuluttajat ovat määrätietoisia.

Arttu Lindeman
Meeri Niinistö / Yle

Lindemanista on tullut henkilö, joka ei saa ostaa maitoa ilman, että joku kiinnittää hänen ostoksiinsa huomiota.

Julkisuudessa on huonotkin puolensa.

– Joistakin hyvistä tyypeistä on huomannut, että ne käyttäytyvät eri tavalla. Tuntuu, että ne vihaa mua. En tiedä, onko se kateutta, tai ottaako ne itteensä biiseistä, joissa laulan et 'junteil ei oo tietookaan swagista'. Onhan asiat muuttuneet.

– Tuommoinen muuttaa tosi paljon ja sitä kautta on tullut tosi vainoharhaiseksi. Nykyään on vaikeaa päästää ketään lähelle, kun tuntuu, että kaikki haluavat hyötyä.

Parikymppisellä tähdellä on todennäköisesti harteillaan enemmän lokaa kuin ikätovereillaan. Siihen Lindeman ei aio keskittyä tulevaisuudessakaan.

– Mä oon mä. En osais olla mitään muuta.

– Jos sen haluaa käsitellä siltä kannalta, että tuolla on tuhansia ihmisiä, jotka vois lyödä mua, niin sen voi käsitellä niin ja ahdistua siitä. Tai voi ajatella, että tuolla on jengiä, jotka kuuntelevat mun musaa, hän tokaisee.