Syyrian valtionmedia: Armeija on vallannut Deir ez-Zorin kaupungin Isisiltä

Deir ez-Zor on itäisen Syyrian suurin kaupunki ja öljyntuotannon keskus. Isis on entistä ahtaammalla myös Irakissa.

Syyria
Deir Ezzorin kaupungista paenneita syyrialaisia siviilejä.
Deir Ezzorin kaupungista paenneita syyrialaisia siviilejä Raqqan lähellä 2. lokakuuta.Bulent Kilic / AFP

Syyrian hallitus kertoo saaneensa itäisen Deir ez-Zorin kaupungin kokonaan hallintaansa. Asiasta uutisoivat Syyrian valtiollinen tv sekä uutistoimisto Reutersin sotilaslähde.

– Armeija on yhdessä liittolaistensa kanssa vapauttanut Deir ez-Zorin kokonaan Isis-terroristijärjestön hallusta, sotilaslähde kertoi Reutersin mukaan.

Eufratjoen länsirannalla sijaitseva Deir ez-Zor on itäisen Syyrian suurin ja merkittävin kaupunki. Se on Syyrian öljyntuotannon keskuskaupunki.

Kartta, johon on merkitty maat Iran, Irak, Israel, Libanon ja Syyria.
Google

Kaupunki oli jakautunut hallituksen ja Isisin hallussaan pitämiin osiin lähes kolmen vuoden ajan. Syyskuussa Syyrian armeija sai murrettua Isisin piirityksen oman alueensa ympäriltä ja aloitti etenemisen.

Deir ez-Zorin menetys on viimeisin Isisin huomattavista tappioista: äärijärjestö on menettänyt asemiaan niin Syyriassa kuin Irakissakin, myös lähes kaikki tukikohtinaan toimineet kaupungit.

Irakin armeija ilmoitti perjantaina, että sen joukot ovat edenneet Isisin hallussa olleeseen Al-Qaimin kaupunkiin. Al-Qaim sijaitsee Irakin länsiosassa Eufratin varressa, lähellä Syyrian rajaa. Noin 150 000 asukkaan kaupunki on ollut suurin Isisin jäljellä olevista linnakkeista Irakin puolella.

Lähteet: Reuters, AFP, AP