Tietokirjallisuuden Finlandia-ehdokkaat julkistettiin – kaikilla kirjailijoilla toimittajatausta

Palkinnosta kisaa jälleen kuusi teosta.

Tieto-Finlandia-palkinto
seitsemän ihmistä kirja kädessä
Tietokirjallisuuden Finlandia-ehdokkaiden julkistamistilaisuus Helsingissä. Ehdokkaana ovat vasemmalta Martti Backmanin Vakoojat - Vilho Pentikäisen pako ja neuvostovakoilun romahdus 1933, ex-pääministeri Alexander Stubbin ja Karo Hämäläisen kirjoittama Stubbin elämäkerta Alex, Riitta Kylänpään teos Pentti Linkola - Ihminen ja legenda, Hanna Nikkasen ja työryhmän Hyvän sään aikana - Mitä Suomi tekee, kun ilmasto muuttaa kaiken, Jenni Räinän ja Vesa Rannan Reunalla ja Eeva Erosen Jättiläisen askeleet - Matka Kiinan talouteen. Martti Kainulainen / Lehtikuva

Kuluvan vuoden tietokirjallisuuden Finlandia-palkintoehdokkaat on julkistettu.

Valitsijaraatiin kuuluivat viestintäyrittäjä Harri Saukkomaa, viestintäpäällikkö Johanna Kurkikangas ja toimittaja Reetta Räty. Voittajan valitsee toimittaja Matti Rönkä.

Tässä ehdokkaat ja raadin perusteluja:

Backman, Martti: Vakoojat – Vilho Pentikäisen pako ja neuvostovakoilun romahdus 1933 (Gummerus)

Martti Backman istuu.
Kirjailija Martti Backman.Antti Ruonaniemi / Yle

Luutnantti Pentikäisen loikkaus Neuvosto-Venäjälle oli suuri tapaus vuonna 1933. Pitkän linjan päätoimittaja ja tutkiva journalisti Backman selvittää dokumenttiromaanissaan, miten reteää elämää arvostanut Pentikäinen välitti vuosikaudet sotasalaisuuksia Moskovaan ja sai aikaan kansainvälisen vakoiluverkoston romahtamisen. Pentikäisen vaiheiden lisäksi kirja sukeltaa monen muun vakoojan kiehtoviin kohtaloihin ja maalaa kuvan 1930-luvun Helsingistä.

Finlandia-ehdokasraadin mielestä Vakoojat on kirjoitettu taitavasti ja peittoaa juonenkäänteillään monet dekkarit. Kirja valottaa raadin mukaan mielenkiintoisella tavalla sotia edeltänyttä aikaa.

Eronen, Eeva: Jättiläisen askeleet – Matka Kiinan talouteen (Gaudeamus)

Kiinaan erikoistuneen taloustoimittaja Eeva Erosen teos kuvaa Kiinan moniulotteista ja koko ajan muuttuvaa taloutta. Kasvavassa talousmahdissa moni rikastuu, mutta moni pysyy köyhänä. Eronen kertoo makrotaloudesta tavallisten ihmisten tarinoiden avulla. Nuoripari yrittää ostaa asuntoa Shanghaissa, jonka hinnat ovat karanneet käsistä, eläkeläismies koittaa tienata ylimääräistä osakekaupoilla, start-up –yrittäjät kuvailevat bisneksen pyörittämistä kommunistisen puolueen vallan alla.

Raadin mukaan Erosen kirja on kunnianhimoinen ja taidokkaasti jäsennelty, miellyttävä lukukokemus. Perusteluissa todetaan, että Erosen asiantuntemus ja analyysi on vahvaa, pienen Suomenkin osuus saa kirjassa osansa.

Eeva Eronen
Eeva Eronen.Jaakko Lehtinen / Gaudeamus

Kylänpää, Riitta: Pentti Linkola – Ihminen ja legenda (Siltala)

Toimittaja Riitta Kylänpään uskomattoman tarkka Linkola-elämäkerta tuo esiin ristiriitaisen miehen. Kalastava kirjailija on erakko ja seuramies, surumielinen vitsiniekka, samaan aikaan katkera ja sympaattinen; ihmisvihaaja ja kolmiodraamoja räätälöinyt rakastaja. Laaja arkistomateriaali sekä kohteen ja tämän lähipiirin haastattelut osoittavat, etteivät Linkolan jopa ekofasistisina pidetyt ajatukset ole vuosien myötä pehmenneet.

Raati kiittelee sitä, että Kylänpää ei säästele kohdettaan. Kieltä kehutaan kirkkaaksi ja tarkaksi. Perusteluissa todetaan, ettei kirja paisuta legendaa, vaan purkaa sen hienosti ja ymmärtävästi.

Riitta Kylänpää
Ari Heinonen / Siltala

Räinä, Jenni & Vesa Ranta: Reunalla – Tarinoita Suomen tyhjeneviltä sivukyliltä (Like)

Kirjailijat Vesa Ranta ja Jenni Räinä.
Kirjailijat Vesa Ranta ja Jenni Räinä.Jaakko Alatalo / Like

Reunalla on matka siihen Suomeen, jossa väki vähenee, raitit hiljenevät ja kouluja suljetaan. Toimittaja Räinä ja valokuvaaja Ranta ovat kiertäneet syrjäseutuja Kainuussa ja Pohjois-Pohjanmaalla tutustuen sitkeisiin, yhteisöllisiin ja rauhaa arvostaviin ihmisiin. Kirjassa kysytään, mikä saa pysymään kylässä, josta palvelut karkaavat. Vastauksia on monenlaisia.

Raadin mukaan Reunalla on elävä ja lähelle ihmisiä pääsevä reportaasikirja kuolevaksi tuomitusta maaseudusta. Perusteluissa sanotaan, että kyseessä on kirja, jota ei olisi voinut kirjoittaa lähtemättä ulos kirjoittajan kammiosta.

Karo Hämäläinen ja Alexander Stubb
Karo Hämäläinen ja Alexander StubbJussi Ratilainen/Otava

Stubb, Alexander & Karo Hämäläinen: Alex (Otava)

 

Kirjailija, toimittaja ja kriitikko Karo Hämäläisen ja Alexander Stubbin yhdessä kirjoittama Alex kulkee poikavuosista näihin päiviin. Vaikka kirjassa kuvataan politiikan vuosia, se keskittyy ihmiseen niiden keskellä, rakettimaisen nousun ja suosion hupenemisen kokemuksiin. Stubb kuvaa pääministerinä kokemaansa painetta ja jatkuvaa epäonnistumisen pelkoa, mutta muistelee kokemuksiaan enimmäkseen korostetun myönteiseen sävyyn.

Finlandia-raadin mielestä sujuvasti etenevä teos sisältää sopivassa suhteessa positiivisuutta, politiikkaa, urheilua, kansainvälisyyttä ja ärsyttävyyttä. Perusteissa todetaan, että kirja palauttaa uskon poliittisiin elämäkertoihin._

Hanna Nikkanen kirjailija
Hanna NikkanenEeva Anundi / Into

Työryhmä ja Hanna Nikkanen: Hyvän sään aikana – Mitä Suomi tekee, kun ilmasto muuttaa kaiken (Into)

Hyvän sään aikana yhdistää ilmastonmuutoksen eri tasot arkisesta planetaariseen. Se kuvaa varsin kattavasti sitä, miten ilmastonmuutos näkyy ja vaikuttaa Suomessa nyt ja tulevaisuudessa. Palkittu tutkiva toimittaja Hanna Nikkanen kirjoitti kirjansa yhdessä 21 journalistiikan opiskelijan kanssa ollessaan vierailijaprofessorina Tampereen yliopistossa. Kirjoittajat tutkivat muun muassa sitä, miten demokratia kestää muutospaineen ja mitkä ovat Suomessa ilmaston kannalta kestämättömimpiä valtarakenteita.

Finlandia-raadin mielestä kyseessä on kunnianhimoinen journalistinen tietokirja, joka ravistelee suomalaista energia- ja ilmastopolitiikkaa. Kirjan todetaan tähtäävän keskustelun herättämiseen.

_Viime vuonna tietokirjallisuuden Finlandia -palkinnon sai Mari Mannisen Yhden lapsen kansa – Kiinan salavauvat, pikkukeisarit ja hylätyt tyttäret. Tämän vuoden kirjallisuuden Finlandia-palkinnot julkistetaan 29.11.2017 _

Lue lisää tietokirjallisuuden Finlandia-palkinnosta Suomen Kirjasäätiön sivuilta (siirryt toiseen palveluun)