Elämäni ensimmäinen steroidikuuri sen todisti: Köyhän tai kiireisen ei kannata sairastaa Washingtonissa

Yhdysvaltain terveydenhuollon kriisi tulee omalle iholle, kun pitää lähteä lääkäriin.

Kuva: Yle

WASHINGTON Kirjeenvaihtajakauteni Yhdysvalloissa alkoi elokuussa haipakalla. Tein tiiviiseen tahtiin neljä reissua: Auringonpimennykseen Oregoniin, tulvivaan Houstoniin, hirmumyrskyn keskelle Miamiin ja Minnesotaan.

Etäisyydet Yhdysvalloissa ovat suuria. Suora lento Washingtonista Portlandiin Oregoniin kestää viisi tuntia 45 minuuttia. Lentokentät ovat kaukana tapahtumapaikoista, joten autossakin olen tänä syksynä istunut enemmän kuin tarpeeksi.

Vähemmästäkin saisi selän kipeäksi. Tällä kertaa se äityi kunnolla eikä ibuprofeenista ollut mihinkään. Oli mentävä lääkärille.

Washingtonissa ei ole vaihtoehtoa yksityiselle vastaanotolle. Valtion sairausvakuutusohjelma Medicaid kattaa pääkaupunkiseudulla vain neuvolapalvelut ja välttämättömän sairaanhoidon. Ketään ei jätetä kuolemaan julkisen sairaalan oven eteen, mutta potilas potkitaan pihalle heti, kun hän pysyy pystyssä.

Barack Obaman terveydenhuoltouudistus tuli siis tarpeeseen. Se pakottaa vakuutusyhtiöt antamaan huokean vakuutuksen myös vähävaraisille. Näin on saatu parikymmentä miljoonaa köyhää amerikkalaista sairausvakuutuksen ja jopa ennaltaehkäisevän terveydenhoidon piiriin.

Nykyinen presidentti Donald Trump haluaa kaataa Obamacaren. Trumpin kaatohanke ei ole edennyt kongressissa, mutta sillä on paljon kannattajia. Oman selkäepisodini takia ymmärrän nyt heitäkin.

Yhdysvaltalaiset ovat tottumattomia byrokratiaan. Joko sitä ei ole lainkaan tai sitä on paljon.

Obamacare on kasvattanut byrokratiaa. Lääkärit ovat valittaneet, että turha paperisota on ruuhkauttanut jopa poliklinikoita.

Washingtonissa vitsaillaan, että yksi lääkäri työllistää kaksi lakimiestä.

Lääkäriaseman vastaanottoapulainen sanoi puhelimessa ensimmäiseksi, ettei klinikalla ole vakuutusyhtiöyhteyksiä eli potilaan on itse haettava korvauksensa, jos on oikeutettu niihin. Minulle se sopi, koska olen suomalainen lähetetty työntekijä – niinpä aika järjestyi helposti.

Washingtonissa vitsaillaan, että yksi lääkäri työllistää kaksi lakimiestä. Täytin odottaessa kuusi sivua kaavakkeita. Niiden perusteella lääkäriasema ei ole vastuussa juuri mistään.

Muutkin potilaat täyttivät kaavakkeita. Sen lisäksi heiltä kysyttiin suullisesti vakuutusohjelmasta.

Paketti metyliiniprednisoloni-lääkettä. Kuva: Mika Hentunen / Yle

Pääsin lääkärin puheille puoli tuntia aikataulusta myöhässä. Lääkäri alkoi koputella polviani, joten otin ohjat ja kerroin vanhan urheiluvamman vihoittelevan.

Lääkärin mielestä vaatimani ”pain killer” eli säryn varmasti tappava lääkitys olisi tässä vaiheessa liioittelua: Koska vaikutin hyväkuntoiselta ja sitä kilpailutaustaakin on vuosikymmenten takaa, hän päätti laittaa metyyliä.

Sain elämäni ensimmäisen steroidikuurin.

Lääkkeet piti hakea saman rakennuksen alakerrassa sijaitsevasta sopimusapteekista, jossa apteekkarin tiskille oli jonoa.

Tiskillä käytiin taas vakuutusasiat läpi. Apteekkari tarkasti tilauksen tietokoneelta ja pyysi odottamaan, kunnes hän kutsuu nimeltä.

Minä ja kymmenkunta muuta tuskastunutta odotimme pitkään. Katselimme apteekin sisäikkunan läpi, kuinka lääkkeitä tuotiin hissukseen muovipusseissa, jotka laitettiin roikkumaan takaseinän naulaan.

Köyhän tai kiireisen ihmisen ei kannata sairastua Washingtonissa, sillä jopa minun läpihuutojuttuni kesti matkoineen neljä tuntia. Maksoin kymmenen minuutin jutustelusta 260 dollaria ja lääkkeistä 60 dollaria.

P.S. Testataanko veteraanikisoissa? Valittamisen vastapainoksi on nimittäin myönnettävä, että kuuri auttoi. Eikä pelkästään kipuun, sillä tunsin viikon jälkeen oloni vahvaksi kuin mörssäri!

Korjaus 7.11.2017 kello 16.55: Juttuun on palautettu sen alkuperäinen muoto, mutta lisätty faktalaatikko metyyliprednisolonista. Juttuun oli tehty virheellinen korjaus toimituksessa 6.11.2017 kello 16.25.