1. yle.fi
  2. Uutiset

Uusi lastensairaala aukeaa vajaan vuoden kuluttua – tältä rakennuksen sisällä nyt näyttää

Liki 40 miljoonaa euroa kansalaiskeräyksellä saanut sairaala saa ensimmäiset potilaansa syyskuussa 2018.

lastensairaalat
Keltainen ja vihreä väri sekä luontoaiheet antavat vihiä tulevasta sisustuksesta.
Keltainen ja vihreä väri sekä luontoaiheet antavat vihiä tulevasta sisustuksesta.Petteri Juuti / Yle

– Saunoja tänne ei tule, eikä johtajien työtiloja, toteaa uuden lastensairaalan tuleva johtaja Jari Petäjä.

Lähes kaikista Meilahden kampusalueella sijaitsevista rakennuksista löytyy saunatilat ja johdon työtilat, mutta Petäjän mukaan uuden sairaalarakennuksen neliöt käytetään asiakkaiden tarpeisiin.

Johtava henkilöstö sijoitetaan sairaalan pihalla sijaitsevaan vanhaan lastenklinikan ylilääkärin virka-asuntoon, jossa Arvo Ylppökin aikanaan asui.

– Jokaista potilasta kohden on käytössä enemmän tilaa potilaan ja perheen tarpeisiin. Toimistossa työskenteleville henkilöille tilaa on entistä vähemmän. Sellainenkin itsestäänselvyys kuin parkkihalli on meille ylpeyden aihe. Siellä on satakunta paikkaa asiakkaille, eli potilaille ja heidän perheilleen, Petäjä kertoo.

Ovet auki syyskuussa

Uudessa lastensairaalassa on kahdeksan maanpäällistä kerrosta. Osa on jo loppusiivottu ja seinäpinnat maalattu. Rakennustyöt ovat jo pitkällä, mutta kaukana alkuperäisestä tavoitteesta.

Ulkosivun värikkäät lasit on jo suurelta osin asennettu paikoilleen.
Ulkosivun värikkäät lasit on jo suurelta osin asennettu paikoilleen.Petteri Juuti / Yle

– Alkuperäinen Suomen satavuotispäivään suunnattu aikataulutavoite osoittautui liian kovaksi, se tiedettiin jo hyvissä ajoin. Itsenäisyyspäivään mennessä sairaalasta on valmiina teknisesti noin puolet. Nyt tarkoitus on, että sairaala luovutetaan käyttäjille vapun tienoilla ja ensimmäiset potilaat tulevat syyskuun lopulla 2018, Petäjä sanoo.

Rakennuksen vanhan lastenklinikan puoleinen pääty valmistuu jo lähiviikkoina, ja Stenbäckinkadulle aukeava pääaula valmistuu huhtikuun loppuun mennessä.

Osaston sairaanhoitajat löytyvät sinisestä aitiosta.
Osaston sairaanhoitajat löytyvät sinisestä aitiosta.Petteri Juuti / Yle

Petäjä muistuttaa, että kyseessä on koko Suomen sairaala.

– Tästä ovesta voi kävellä sisään vaikkapa pieni astmapotilas, joka saa avun muutamassa tunnissa ja kävelee kotiin. Ambulanssireittiä pitkin voi tulla liikenneonnettomuudessa monivammautunut lapsi, jota hoitaa lukuisat eri kirurgit ja tehohoitolääkärit. Ja yhtä hyvin tänne voi tulla vaikkapa junalla perhe Rovaniemeltä, joka tuo lapsensa sydänleikkaukseen.

Digitaalisuus on renki, ei isäntä

Tietotekniikka, kulunvalvonta ja muut digitaaliset prosessit painottuvat sairaalan toiminnoissa. Petäjä esittelee näyttöjä, joita sairaalan eri puolelle sijoitetaan, ja avaa esimerkin avulla kulunvalvontaratkaisuja.

Jokaisesta potilashuoneesta löytyy ikkuna, tästä yhden hengen huoneesta kaksikin.
Jokaisesta potilashuoneesta löytyy ikkuna, tästä yhden hengen huoneesta kaksikin.Petteri Juuti / Yle

– Ajatellaan vaikkapa lapsen kuljettamista leikkaukseen ja tuomista takaisin osastolle. Siihen osallistuu kymmeniä henkilöitä. Uudessa digitaalisessa maailmassa jokainen näistä henkilöistä tietää koko ajan, mikä lapsen hoidon vaihe on ja mitä hänelle tapahtuu seuraavaksi.

Potilasturvallisuus ei kuitenkaan vaarannu, jos tietotekniikka tai yhteydet pettävät, Petäjä vakuuttaa.

– Silloin tehdään niin kuin on vuosikymmeniä tehty. Ei me tulla näistä toiminnoista hoidon kannalta riippuvaisiksi. Me hyödytään niistä, mutta ei olla riippuvaisia.

Seitsemännen kerroksen parvekkeelta avautuu näkymä yli Helsingin keskustan.
Seitsemännen kerroksen parvekkeelta avautuu näkymä yli Helsingin keskustan.Petteri Juuti / Yle
Lue seuraavaksi