Ensimmäiset metsäpeurat muuttivat Lauhanvuorelle – eläinpuistosta siirrettiin neljä vaadinta ja yksi vasa

Metsäpeurojen palauttaminen alkoi viiden eläimen muutolla keskiviikkona. Pohjanmaan jälkeen siirto on tarkoitus tehdä myös Pirkanmaalle.

Kuva: Pasi Takkunen / Yle

Metsäpeuran palauttaminen Etelä-Pohjanmaalle on aloitettu, kun Lauhanvuorelle vietiin keskiviikkona viisi eläintarhassa kasvanutta metsäpeuraa.

Kesän aikana rakennettuun totutustarhaan siirrettiin neljä eläinpuistossa syntynyttä metsäpeuranaarasta eli  -vaadinta ja yhden vaatimen viime keväänä syntynyt vasa.

Siirrettävät metsäpeurat tulevat Ähtäristä, Ranualta, Korkeasaaresta ja Ruotsista, Ähtäri Zoon kautta.

– Eläimet suhtautuivat kuljetukseen rauhallisesti, ja ryhtyivät tutustumaan uuteen kotiinsa heti totutustarhaan päästyään, kertoo siirrosta vastannut intendentti Mauno Seppäkoski Ähtäri Zoosta.

Metsähallituksen mukaan Lauhanvuoreen nyt muuttaneet metsäpeurat saavat vielä tänä syksynä seurakseen Kainuusta pyydystettäviä villejä yksilöitä.

– Alueelle tuodaan yksi hirvas, sanoo projektipäällikkö Sakari Mykrä Metsähallituksesta.

Pohjanmaan jälkeen Pirkanmaalle

Metsähallituksen tavoitteena on vapauttaa peurat Pohjanmaalle ja Pirkanmaalle. Kun eläimet ovat kotiutuneet Lauhanvuoreeen, niitä siirretään myös Seitsemisen totutustarhaan Pirkanmaalle.

Metsähallituksen mukaan luontoon vapautetaan tulevina vuosina totutustarhassa syntyneitä, alueeseen leimautuneita nuoria yksilöitä. Mikäli kaikki sujuu suunnitellusti päästään ensimmäiset metsäpeurat vapauttamaan kansallispuistoihin vuoden 2019 aikana.

– Ajatus on, että palautusoperaatiossa keskeisiä ovat ne yksilöt, jotka syntyvät totutustarhassa, Sakari Mykrä sanoo. Toiveissa on, että vaatimet tiinehtyisivät vielä tänä syksynä.

Palautusistutukset ovat osa viime syksynä alkanutta, Metsähallituksen Eräpalvelujen koordinoimaa EU-rahoitteista metsäpeuran kannanhoito- ja suojeluhanketta MetsäpeuraLIFE (siirryt toiseen palveluun).

– Jos [vuonna 2021] totutustarhojen liepeillä elää 20-40 eläintä, voidaan sanoa, että olemme onnistuneet, Mykrä toteaa.

Artikkeliin lisätty Sakari Mykrän kommentit 3.11. klo 13.27.