Kymmeniä rakennuksia ja Saimaan rantaa: Alkuperäinen pyynti 2,9 miljoonaa – myyntihinta 206 000 euroa

Savonlinnan koulutuskuntayhtymä SAMIedu myy 2013 lakkautetun metsäkoulun tyhjillään olevat kiinteistöt murto-osalla alkuperäisestä kauppahinnasta. Kauppahintaa perustellaan raskailla ylläpitokustannuksilla.

Savonlinna
Varpala
Kauppahintaan sisältyy kymmeniä kiinteistöjä.Antti Tolvanen/SAMIedu

Itä-Savon koulutuskuntayhtymä on päättänyt luopua tyhjillään olevista Varpalan entisen metsäkoulun kiinteistöistä ja maa-alueesta. Huutokaupat.com-verkkosivoston kautta käydyssä huutokaupassa korkein tarjous Varpalasta oli 206 000 euroa.

Kauppahintaan kuuluu koulutustilojen, asuntoloiden sekä muiden kiinteistöjen lisäksi myös kymmenen hehtaaria osittain Saimaan rantaan rajoittuvia maa-alueita.

Varpalan kiinteistöt jäivät tyhjilleen vuonna 2013 kun metsäkoulutus tiloissa lakkasi. Tuolloin Varpalan, 80-prosenttisesti saneeratun, kokonaisuuden arvoksi arvioitiin 2,9 miljoonaan euroa.

Johtaja/rehtori Keijo Pesonen pitää Itä-Savon koulutuskuntayhtymän hallituksen tekemää myyntipäätöstä perusteltuna, vaikka kauppahinta ei ole lähelläkään alkuperäistä pyyntihintaa.

– Se menee meidänkin mielestä halvalla, mutta kokonaistarkastelussa hallitus on päättänyt hyväksyä tarjouksen, toteaa Pesonen.

Se menee meidänkin mielestä halvalla, mutta kokonaistarkastelussa hallitus on päättänyt hyväksyä tarjouksen.

Keijo Pesonen

Vuonna 2015 asiantuntijan hinta-arvio Varpalan kiinteistöistä ja maista oli 1,3 miljoonaa euroa. Pesonen myöntää, ettei päätös Varpalan myymisestä murto-osalla alkuperäisestä pyyntihinnasta ollut helppo päätös. Vaakakupissa painoivat tilojen vuotuiset 150 000 euron ylläpitokustannukset.

– Kyllähän tämä hirvittävän vaikeaa on ollut. Toisaalta koko ajan on rinnalla laskettu, että jos tämä meille jää vuosiksi eteenpäin, niin hyvin nopeasti meille aiheutuu siitä miljoonaluokan tappiot. On nähtävä tulevaisuuteen kun tässä koko ajan sopeutetaan ja muutenkin ammatillisen koulutuksen rahoitusta on leikattu. Tämä on tällaista pitkän tähtäimen talouden suunnittelua, missä lasketaan muitakin lukuja kuin pelkästään jonkin yksittäisen kiinteistön kauppasummaa, summaa Pesonen.

Itä-Savon koulutuskuntayhtymälle Varpalan tyhjillään olleista kiinteistöistä on juossut 150 000 euron vuotuiset käyttökustannukset.

– Huutokaupat.com:ssa syntyi sitten pienimuotoinen tarjouskilpailu ja korkein hinta oli se 206 000 euroa. Sillä se päätettiin myydä ja siinä on perusteena se, että meiltä poistuu nuo vuotuiset käyttökulut ja 8250 kerrosneliömetriä meidän kiinteistömassasta. Kun näinä aikoina ammatillisen koulutuksen leikkaukset ovat olleet aika rajuja, niin meidän täytyy joka saralla sopeuttaa, toteaa Pesonen.

Kuvittelisin, että parin viikon sisään tämä prosessi on valmis.

Keijo Pesonen

Kauppasumma käytetään jatkossa Itä-Savon koulutuskuntayhtymän korvaaviin oppilaitosinvestointeihin.

– Tällä hetkellä meillä muun muassa peruskorjataan ja tehdään muutostöitä meidän leipurikoutuksen oppimisympäristöihin. Se menee ihan opetusministeriön ohjeiden mukaisesti, kertoo Pesonen.

Itä-Savon koulutuskuntayhtymän hallitus on 18.10. tehnyt päätöksen, että korkein tarjous hyväksytään. Tällä hetkellä kauppasopimus on valmisteilla.

– Kuvittelisin, että parin viikon sisään tämä prosessi on valmis, arvioi Keijo Pesonen.

Tarjouskilpailun Varpalan kiinteistöistä ja maa-alueista voitti Lomakiinteistöt Oy. Ensimmäisenä aiheesta kertoi Itä-Savo lehti (siirryt toiseen palveluun).

Korjaus: 07.11.2017 kello 11:37 Huutokaupat.com kirjoitusasu korjattu