Uuteen alkoholilakiin lobataan omien juomien tuomista tilausravintolaan – ravintola-alan etujärjestö arvostelee kovin sanoin

Maataloustuottajien etujärjestö MTK perustelee ehdotusta maatilamatkailun tarpeilla.

Alkoholilainsäädäntö
viiniä kaadetaan lasiin
AOP

Hallituksen kiistelty esitys uudeksi alkoholilaiksi on kovan lobbauksen kohteena eduskunnassa.

Etujärjestöistä vastakkain ovat ainakin maataloustuottajien MTK ja Matkailu- ja ravintola-alan MaRa ry.

MTK ajaa lakiin selkeää kirjausta, joka sallisi tilausravintoloiden asiakkaiden tuoda omat juomat mukanaan ravintolaan ilman, että ravintolalla tarvitsisi olla anniskeluoikeuksia.

"MTK toivoo, että säädettävässä laissa selväsanaisesti todettaisiin suljettujen yksityistilaisuuksien alkoholitarjoilun olevan aina sallittua, kun alkoholin välittämisestä ja luovuttamisesta ei peritä palkkiota", MTK esittää lausunnossaan alkoholilaista.

MTK:n ruokakultuuriasiamiehen Anni-Mari Syväniemen mukaan etujärjestön lausunto koskee erityisesti maatilamatkailua.

– Toivomme lakiin selkeää tekstiä tästä asiasta, Syväniemi sanoo.

Syväniemen mukaan hallituksen lakiesityksessä asiaa ei ole selkeästi määritelty.

Eduskunnassa keskustellaan

Eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunnan jäsen Pekka Puskan (Kesk.) mukaan asiasta keskustellaan valiokunnassa.

– Tämä on asia, jota on pompoteltu vähän edestakaisin. Siinä on monenlaisia näkökohtia, Puska sanoo.

– Paikkakunnalla voi olla jokin juhla, häät tai muut. Jos se pidetään ravintolan ulkopuolella esimerkiksi seurojentalolla tai muualla, niin sanotaan, että se on ravintolalta pois. Toisaalta, jos se pidetään ravintolassa, niin onko mahdollista, että sinne tuodaan omat juomat, Puska valottaa valiokunnan pohdintoja.

Ravintola-alan etujärjestö vastustaa

Matkailu- ja ravintola-alan etujärjestössä Mara ry:ssä omien juomien salliminen tilausravintoloissa tyrmätään.

– Se on vakava uhka suomalaiselle ravintolakentälle, Matkailu- ja ravintolapalvelut MaRa ry:n varatoimitusjohtaja Veli-Matti Aittoniemi sanoo.

Aittoniemen mukaan omien juomien tuontioikeutta ei voisi rajata vain maatilamatkailuun.

– Sitä pystyisi käyttämään tosi laaja joukko. Syntyisi kaksi markkinaa: Ravintolat, joilla on anniskelulupa ja sääntöjä ja ravintolat, joilla ei ole mitään sääntöjä. Ne voisivat tarjota Baltiasta tuotua todella halpaa alkoholia, Aittoniemi sanoo.