Yli 20 asuntomurtoa viikossa Itä-Uudellamaalla – saaliiksi käteistä ja koruja, mutta taulutelevisiot eivät kelvanneet

Omakotitaloihin on murtauduttu päivittäin. Poliisi lisää näkyvää partiointia kyseisillä alueilla.

rikokset
Murrossa roikottu ovenlasi
Kuvan ovi ei liity tapaukseen.Jari Pelkonen / Yle

Itä-Uudenmaan poliisilaitoksen alueella on tehty yli kaksikymmentä rikosilmoitusta asuntomurroista viimeisen viikon sisällä.

Ilmoituksia on tullut kaikista Itä-Uudenmaan poliisin toimialueen kunnista eli Hyvinkäältä, Järvenpäästä, Keravalta, Mäntsälästä, Porvoosta, Nurmijärveltä, Tuusulasta ja Vantaalta.

Murtoja tapahtuu edelleen päivittäin.

Komisario Timo Luodon mukaan epäiltyjä rikoksia on tapahtunut poikkeuksellisen paljon lyhyessä ajassa.

– Kyllä tämä on selkeä piikki tällä rintamalla.

Murrot ovat kohdistuneet erityisesti omakotitaloihin, jotka sijaitsevat syrjäisillä paikoilla. Taloihin on tunkeuduttu päiväsaikaan asukkaiden poissa ollessa. Usein taloista on rikottu ikkuna, terassin oven tai takapihan oven lasi. Asunnoista on viety pientä ja helposti mukaan otettavaa arvotavaraa, kuten koruja, pienelektroniikkaa ja rahaa. Sen sijaan isot esineet, kuten taulutelevisiot on jätetty paikoilleen.

Luodon mukaan varastetun tavaran arvo ei vielä ole selvillä. Poliisi on aloittanut tekniset rikospaikkatutkimukset ja puhuttanut lähiasukkaita, mutta moni asia on vielä selvittämättä.

– Jos huomaa, että talossa on käynyt kutsumattomia vieraita, niin itse ei pidä mennä koskeman mihinkään. Poliisi tekee teknistä tutkintaa ja yrittää saada siitä todistusianeistoa.

Poliisi: Sovi tarkkailusta naapurien kanssa

Luoto ei vielä ota kantaa siihen, onko murtojen taustalla samat tekijät, tai kuinka paljon heitä on.

Poliisi lisää näkyvää partiointia omakotitaloalueilla.

Omakotitalojen asukkaita kehotetaan pitämään talonsa asutun näköisenä ja huolehtimaan siitä, että lukitukset ovat asianmukaisessa kunnossa. Naapurien kanssa on hyvä sopia talon tarkkailusta, kun ei itse ole paikalla. Pihan valaistusta kannattaa tehostaa liiketunnistimilla.

– Jos on henkilö- ja ajoneuvohavaintoja, jotka eivät jostain syystä sovi kuvaan, niin havainnoista voi laitaa meille tietoja, Luoto pyytää.

Havainnoista voi soittaa poliisin vihjepuhelimeen 02954 36442 klo 8–16 välisenä aikana tai ilmoittaa sähköpostilla projektitutkinta.ita-uusimaa@poliisi.fi (siirryt toiseen palveluun).