Lapset hoitoon aiempaa nopeammin Keski-Pohjanmaalla: jo alle tunnissa lääkärin tai hoitajan luokse

Maan ensimmäinen keskussairaalan lastenpäivystys Kokkolassa on saanut runsaasti kiitosta jo ensiviikkoinaan. Valtaosa lapsista pääsee hoitoon alle tunnissa.

lapset (perheenjäsenet)
Pieni potilas lastenpäivystyksessä Kokkolassa.
Jannika Hyvönen ja Venla lastenpäivystyksessä Kokkolassa.Juha Kemppainen / Yle

Kuukauden toiminut lastenpäivystys on nopeuttanut lasten hoitoon pääsyä Keski-Pohjanmaan keskussairaalassa Kokkolassa. Valtion rahalla toteutettava kolmen kuukauden kokeilu on vetänyt heti alkukuukautena yllättävän paljon potilaita, kertoo lasten- ja nuortensairaalan palvelualuejohtaja Heidi Pettersson.

– Lapsia on hoidettu selvästi odotettua enemmän. Kuukaudessa vastaanotolla on käynyt 750 lasta ja soittoja on tullut yli 800.

Aiemmin lapset joutuivat jonottamaan muiden päivystyspotilaiden joukossa, mutta kokeilu tarjoaa lapsille oman päivystyksen, jossa on paikalla aina lastenlääkäri. Pilotti on kerännyt runsaasti myönteistä palautetta.

– Vanhemmat ovat kiitelleet sitä, että sairaan lapsen kanssa saa tulla vastaanotolle, missä kaikki ovat erikoistuneet lapsiin. Myös lyhyeen jonottamiseen ollaan tyytyväisiä, kertoo Heidi Pettersson.

Suurin osa ympärivuorokautiseen päivystykseen tulleista on päässyt hoitajalle tai lääkärille alle tunnissa, ja suuremmilta jonoilta on säästytty. Aiemmin yhteispäivystyksessä on joutunut odottamaan keskimäärin kolme tuntia.

Käytävätiloihin toivotaan muutosta

Myös kehitettävää toiminnasta löytyy. Lastensairaalan käytävälle sijoitetuista odotustiloista on tullut noottia. Siihen on luvassa korjaus lähiaikoina.

– Käytävän odotustiloja on sanottu kylmiksi ja meluisiksi. Toiminta polkaistiin käyntiin niin vauhdilla, että tilat piti löytää jostain, sanoo palvelualuejohtaja Heidi Pettersson.

Kuukauden aikana lastenpäivystyksessä on hoidettu muun muassa pitkittyneitä flunssatapauksia sekä vatsatauti- ja tapaturmapotilaita. Eniten lapsia on tullut Kokkolasta, mutta myös Pietarsaaren seudulta ja Kalajokilaakson kunnista. Päivystykseen voi tulla ilman lähetettä ja kotikunnasta riippumatta.

Yhtä laajaa lastenpäivystystä ei ole missään muussa keskussairaalassa. Ainoastaan HYKSin lastenklinikalla on toistaiseksi ollut laaja lastenpäivystys.

Keski-Pohjanmaan kuntayhtymä Soite päättää kokeilun jatkosta jo marraskuussa.