1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Venäjä

Suomalaisasiantuntija Venäjän hybridivaikuttamisesta: Lavrovin puheet yhteistyöstä klassinen koukutusyritys

Suomalaisasiantuntijan mukaan Venäjältä on odotettavissa uusia hybridikeskusyhteistyön kaltaisia koepalloja.

Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov. Kuva: Valery Sharifulin / AOP

Suomeen perustettu hybridiuhkien torjunnan keskus nousi esille Venäjällä tiistaina, kun ulkoministeri Sergei Lavrov vihjaisi puheessaan Venäjän olevan kiinnostunut yhteistyöstä keskuksen kanssa. Lavrovin mukaan ulkoministeri Timo Soini oli todennnut kahdenkeskisessä keskustelussa, että "suomalaiset olisivat iloisia, jos Venäjä liittyisi keskukseen".

Ulkoministeri Soini kertoi ministerikeskustelujen olevan yleensä luottamuksellisia, mutta hän totesi nimenomaan Lavrovin nostaneen esille venäläispuolen kiinnostuksen. Soinin mukaan hän ei kommentoinut asiaa Lavroville lainkaan.

– Siinä haluttiin saada ulkoministeri Soini sanomaan asiasta jotakin, joko myöntämään tai kieltämään, että lausuntoa voitaisiin käyttää jollakin tavalla. Soini toimi hatunnoston arvoisesti. Hän ei kommentoinut sen enempää asiaa eikä antanut ammuksia vastapuolen käsiin, selvittää valtioneuvoston entinen viestintäjohtaja, informaatiovaikuttamiseen erikoistuneen viestintätoimiston perustaja Markku Mantila.

Syöttejä lentelee

Markku Mantila kutsuu tämänkaltaista vaikuttamisyritystä reflektiiiviseksi kontrolliiksi. Tämä tarkoittaa sitä, että vastapuoli koetetaan saada toimimaan halutulla tavalla tarjoamalla toiselle osapuolelle joku syötti.

– Ehkä tässä jopa haluttiin otsikko, että "Suomi ei halua Venäjää mukaan keskukseen". Sitä olisi voitu sitten käyttää hyväksi.

"Pää kylmänä"

Markku Mantila selvittää, että informaatiovaikuttaminen on viime kädessä valehtelemista, eivätkä suomalaiset ole kovin alttiita kuuntelemaan tai uskomaan vääristeltyä tietoa jo pelkästään koulutustason vuoksi.

– Nyt on pidettävä pää kylmänä. Vaikuttamisyrityksiä voi myös yrittää estää taktisilla keinoilla kuten avoimuudella. Aiheista tulee keskustella ja nostaa ne pöydälle. On huolehdittava myös moniarvoisen ja monipuolisen laatumedian henkiinjäämisestä.

Kun päättäjät hermostuvat jostain jutusta, pitäisi malttaa olla leimaamatta välinettä valemediaksi, koska ne ovat oma lukunsa. Valemediassa ei löydy vastuulilisia päätoimittajia, rahoittajia, yhteystietoja tai jutun kirjoittajien nimiä.

Väitteitä harvoin ulkoministeritasolla

Markku Mantila ihmettelee hieman sitä että väitteen Venäjän toivottamisesta tervetulleeksi hybridiyhteistyöhön nosti kokenut diplomaatti.

– Lavrov on erittäin taitava ja hyvin informoitu hybridikeskuksen luonteesta. Hän tiesi jo puhuessaan venäläispuolen kiinnostuksesta, esimerkiksi siitä, keitä keskuksen yhteistyökumppaneiksi voidaan kutsua. Siten kyseessä täytyy olla juuri koukutusyritys. Kyseessä on itsenäinen, eurooppalainen tutkimuskeskus, johon Suomi ei voi edes yksin kutsua ketään mukaan.

"Venäjä ei voi olla mukana"

Markku Mantilan mukaan Venäjä ei voi olla mitenkään mukana syyskuussa toimintansa aloittaneessa Euroopan hybridiuhkien torjunnan osaamiskeskuksessa. Keskus ei itse aktiivisesti torju hybridiuhkia, mutta pyrkii varautumaan niihin. Venäjä on yksi keskuksen seurannan keskeisistä kohteista.

– Yksinkertaistettuna Venäjä on syy keskuksen perustamiselle. Jos Venäjä olisi noudattanut kansainvälistä oikeutta eikä tunkeutunut Krimille, meillä ei puhuttaisi hybridivaikuttamisesta tällä tasolla.

Euroopassa on viime vuosina havahduttu informaatiovaikuttamisen lisääntymiseen. Aihetta tutkivia keskuksia on perustettu muun muassa Baltiaan.

– Hybridivaikuttaminen on tullut jäädäkseen. Keskustelu ei tästä minnekään häviä ja tilanne muuttuu monimutkaisemmaksi ja vaikeammaksi. Sen kanssa on elettävä ja pitäydyttävä tosiasioissa.