Nuori yrittäjä haastoi markettien lihatiskit: Vanhan ajan lihakaupasta tuli menestys pienessä Maalahden kunnassa

Kasvanut kiinnostus lähiruokaan on auttanut myös Köttdiskeniä, arvioi yrittäjä Isabella Asplund.

lähiruoka
Yrittäjä Isabella Asplund seisomassa Köttdiskenin edessä Maalahdessa.
Isabella Asplund perusti Köttdiskenin Maalahteen vain 26-vuotiaana.Jarmo Panula/Yle

Viisi minuuttia ennen avajaisia yrittäjä Isabella Asplundia hermostutti. Pienen Maalahden kunnan keskustaan oli kertynyt pitkä jono odottamaan hänen kauppansa avautumista.

Asplund oli väenpaljoudesta innoissaan, mutta samalla hän ymmärsi heti, että hän ei pärjää kaupassaan yksin. Ensimmäinen työntekijä oli palkattava lähes välittömästi.

Nyt, kolme ja puoli vuotta myöhemmin, liha- ja kalakauppa Köttdisken työllistää Asplundin lisäksi kolme vakituista työntekijää ja tarvittaessa töihin tulevia kiireapulaisia. Yritys aikoo myös avata toisen liikkeen Vaasaan.

Kauppa käy, vaikka asukkaita Maalahdessa on vain noin 5 600, keskustassa alle 2 000. Kaupan suosio hämmentää.

Asiakas saa ruoanlaittovinkit mukaan

Köttdisken on käytännössä vanhan ajan liha- ja kalakauppa, jossa myydään tiskin takaa lähellä tuotettua lihaa, lähellä kalastettua kalaa sekä pientä valikoimaa muita lähituotteita. Suuressa roolissa on myös kaupan keittiössä valmistettu take away -ruoka.

Asplund avasi kaupan oikeaan aikaan. Kesällä 2014 lähiruokatrendi aiheutti kuhinaa Suomessa. Maan ensimmäiset Reko-lähiruokaringit oli perustettu Vaasaan ja Pietarsaareen lähelle Maalahtea vain vuotta aiemmin. Kasvanut kiinnostus lähiruokaan on auttanut Asplundin mukaan myös Köttdiskeniä.

– Olen silti ollut positiivisesti yllättynyt, että meidät on otettu näin hyvin vastaan, Asplund sanoo.

Mustasaarelainen Elina Rönnholm käy Köttdiskenillä noin kerran viikossa. Hän kertoo arvostavansa juuri kaupan valikoimaa.

– On ihanaa, että täältä saa erilaista lihaa, kuten vaikka tänään hirvenlihaa. Itselleni on tärkeää myös se, että ostamani liha olisi lähituotannosta.

Myös maalahtelainen Solveig Lindeqvist kertoo käyvänsä Köttdiskenillä juuri lähiruoan perässä.

Koko Köttdiskenin olemassaolo perustuu siihen, että laatuun satsataan. Asplund haluaa liha- ja kalavalikoiman olevan tasokas. Lisäksi asiakkaille annetaan ostosten mukaan myös ruoanlaittovinkkejä, jos tämä niin haluaa.

– Olen koulutukseltani kokki ja olen tehnyt töitä ravintolassa ja tavallisessa ruokakaupassa. Kun olin perustamassa kauppaa, mietin miksi tavallisista ruokakaupoista ei löydy tällaista valikoimaa. Kun halusin itse tehdä jotain hyvää, en löytänyt kaupoista haluamaani lihaa tai kalaa, Asplund kertoo.

Kalastuksen taloa havitellaan valmiiksi kevääksi 2019

Nyt nuorella yrittäjällä pitää erityisen paljon kiirettä. Käynnissä on tapaamisia ja palavereja liittyen Vaasan Kalarantaan rakentuvaan Kalastuksen taloon, jonne Asplund avaa toisen kaupan.

– Siitä tulee saman tyylinen kuin Maalahden Köttdiskenistä, mutta siellä on suurimmaksi osaksi myynnissä kalaa. Palvelutiskiltä saa kuitenkin myös lihaa, take away -ruokaa ja niin edelleen, Asplund kertoo.

Kalastuksen talo pyritään avaamaan keväällä 2019.