Seinäjoen lastensuojelussa edelleen puutteita

Seinäjoen kaupunki ei ole vieläkään saanut lastensuojeluasioita kuntoon. Aluehallintoviraston syksyllä 2016 langettama 200 000 euron uhkasakko on edelleen voimassa.

Seinäjoki
Lapsi istuu kivellä nalle sylissä.
Pasi Takkunen / Yle

Aluehallintovirasto uhkasi Seinäjoen kaupunkia jo viime syksynä 200 000 euron uhkasakolla. Lain mukaan selvitykset lastensuojelutarpeesta on tehtävä kolmessa kuukaudessa. Nämä päätökset laahaavat edelleen aikataulusta.

Seinäjoen kaupunki on vedonnut siihen, että lastensuojeluilmoitusten ja selvitysten määrä on jatkuvasti kasvanut. Seinäjoen kaupungin lastensuojelujohtaja Janne Pajaniemi sanoo tilanteen kuitenkin parantuneen.

– Käänne parempaan on tapahtunut ja määräaikojen ylityksiä on huomattavasti vähemmän, kuin edellisellä seurantajaksolla. Sosiaalityöntekijöitä on voitu palkata lisää.

Lasten sosiaalihuollon tarve lisääntyy, koska kaupunki kasvaa.

– Sosiaalityöntekijät ovat todella todella työllistettyjä ja töitä painetaan kiivaassa tahdissa. Seinäjoella on paljon lapsiperheitä, joilla on tuen tarvetta. Sosiaalihuolto vastaa siihen osaltaan ja osaltaan siihen vastaa lastensuojelu. En silti näe, että Seinäjoella lapsiperheillä sen olisi enempää ongelmia, kuin muissakaan kasvukeskuksissa, Pajaniemi sanoo.

Seinäjoelle uusi lastensuojeluyksikkö

Lisääntynyttä vaativan lastensuojelun tarvetta Seinäjoen seudulla paikkaa helmikuussa avattava uusi yksityinen vaativan laitoshoidon yksikkö, jolta kaupunki ostaa palveluita. Fieteri Oy:n uuteen yksikköön tulee paikka seitsemälle lapselle.

– Seinäjoen kaupunki arvioi itse, onko sillä käyttöä Fieterin palveluille. Yksityisen yrityksen näkemys on, että toimintaa kannattaa laajentaa. Seinäjoki on alueen ainoa kasvukaupunki ja siksi on luonnollista, että myös sosiaali- ja terveysalan yklsityiset toimijat haluavat kasvattaa täällä toimintaansa, Pajaniemi sanoo.