Hammashoito mullistuu Vantaalla: Tekoäly suosittelee, mitä apua sinulle kannattaa tarjota

Vantaa on ensimmäisiä kaupunkeja Suomessa, jossa tekoälyä käytetään apuna suun terveydenhuollossa. Tulevaisuudessa jopa niin, että hammaslääkäri antaa neuvoja hammaskameran välityksellä.

hammashuolto
Ruutukaappaus Vantaan kaupungin hammashoidon verkkosivuilta.
Vantaan kaupunki

Kuvitellaan, että vantaalaisen Martin hammasta kolottaa. Sitä on kolottanut ja särkenyt jo jonkin aikaa. Särky äityy kestämättömäksi keskellä yötä. Martti menee tietokoneelleen ja näpyttää osoitekenttään Vantaan hammashoidon (siirryt toiseen palveluun) osoitteen. Hän lukee ohjeet ja alkaa täyttää nettilomaketta.

– Akuutissa tilanteessa ohjelman tekoäly ehdottaa, että asiakas ottaisi välittömästi yhteyttä kiireelliseen päivystykseen. Lomakkeen täyttö ja hoidon tarpeen arviointi keskeytyvät siihen paikkaan, kertoo suun terveydenhuollon erityisasiantuntija Hanna-Mari Kommonen.

Kiireettömämmässä tapauksessa asiakkaaseen otetaan yhteyttä viimeistään seuraavana arkipäivänä, ehkä jopa nopeamminkin.

Näin se toimii

Nettilomakkeessa pannaan rasteja ruutuun ja asia etenee. Minkälaiselle vastaanottojalle on tarve? kysytään, ja niin edelleen; oireiden kuvaus ja yhteystietojen täyttö.

Ruutukaappaus Vantaan kaupungin hammashoidon verkkosivuilta.
Vantaan kaupunki

Tavoite on nopeuttaa Martin ja muiden vantaalaisten saamaa palvelua, kun asiointi onnistuu netissä milloin vain, eikä enää tarvitse odottaa puhelinpalvelun alkua tai jonottaa palveluun. Lisäksi ensitiedot vaivasta ja oireista ovat jo olemassa, kun työntekijät ottavat yhteyttä ajanvarauksesta.

Suoraan sähköiseen ajanvaraukseen asiakkaita ei voida vielä ohjata. Tämä johtuu terveydenhuollon lainsäädännöstä, joka vaatii terveydenhuollon ammattilaisen päättämään siitä, minkä tyyppiselle ajalle on tarvetta.

Hoitoarvio tehdään vasta vastaanotolla, kuten nykyisinkin.

Henkilökuntaa tarvitaan vastaisuudessakin purkamaan sähköisiä ajanvarauspyyntöjä. Asiakkaalta saamiensa taustatietojen varassa ohjelma ehdottaa ajan varausta vaikkapa kolmen päivän päähän, tai jos kyseessä on kiireettömämpi tapaus, esimerkiksi kolmen viikon päähän.

Miehen hampaita hoidetaan hammaslääkärissä
Mikko Savolainen / Yle

Digitalisaatiota ja säästöjä pitkällä tähtäimellä

Vantaa on jo aiemmin ottanut käyttöön sähköisiä palveluita terveydenhuollossa, kuten chat-palvelun.

Vastaavanlainen tekoälyyn nojautuva ohjelma on ollut Vantaalla käytössä terveyspalveluiden puolella Myyrmäen terveysasemalla elokuusta lähtien.

– Vantaa on ensimmäisten joukossa koko Suomessa, jossa sähköinen järjestelmä on otettu käyttöön näin laajasti, myös suun terveydenhuollossa, kertoo suun terveydenhuollon erityisasiantuntija Hanna-Mari Kommonen.

Suunnitelmissa on suun terveydenhuollossa kehittää sähköistä ajanvarausta ja edetä jopa hammaslääkärin etäkonsultaatioon. Siinä suuhygienisti on yhteydessä hammaslääkäriin videoyhteyden ja hammaskameran avulla.

Säästöistä ei vielä voi puhua suuressa määrin, mutta:

– Ajatuksena on, että pystyisimme lisäämään itsepalvelua. Sen myötä henkilöresurssimäärä voi olla pienempi. Nykyisen lainsäädännön takia emme kuitenkaan ole vähentämässä työntekijöiden määrää, vaan tämä on lisäpalvelua asiakkaille, arvioi Kommonen.

Hänen mukaansa resursseja pystytään järjestelmän avulla kohdentamaan esimerkiksi puhelinpalveluun.

– Tällä tavalla he, jotka haluavat asioida puhelimitse, pääsevät nopeammin läpi. Tulevaisuudessa toivomme kyllä, että itsepalvelu lisääntyy digitalisaation myötä.

Entä tietoturva? Palvelun tuottaja on Klinik Heathcare Solutions Oy. Sen tuottama sähköinen hoidon tarpeen arviointi on käytössä muun muassa Peruspalvelukuntayhtymä Saarikassa, Keski-Suomen seututerveyskeskuksissa ja Vesilahdella – ja nyt siis myös Vantaalla.

– Salaustekniikka on yhdensuuntainen, eikä vaadi kirjautumista minkäänlaisilla tunnuksilla. Tietoturva-asiantuntijamme ovat arvioineet tämän turvalliseksi tavaksi asioida, toteaa Kommonen.