41 miljoonan euron jättipottia juhlitaan ilotulituksella – Ajankohtana pyhäinpäivä herättää kummastusta

Savonlinnan Eurojackpot-ilotulitusta siirrettiin puolella tunnilla seurakunnan pyhäinpäivään liittyvän tilaisuuden takia.

Kuva: Henna Kapanen

Reilun 41 miljoonan euron voitto osui Suomeen jo kolmannen kerran tämän vuoden aikana. Viikon 42 päävoiton tuonut voittokuponki myytiin Kerimäen R-kioskilla.

Maailman suurimmasta puukirkosta tunnettu Kerimäki juhlii voittoa kakkukahveilla 10. marraskuuta. Ilotulituksen Veikkaus päätti järjestää Savonlinnan keskustan tuntumassa, Olavinlinnan ja torin välissä Riihisaaressa lauantaina 4. marraskuuta.

Ilotulituksen ajankohta – pyhäinpäivän ilta – on herättänyt keskustelua Savonlinnassa. Kerimäen aluekappalainen, rovasti Toivo Loikkanen piti ajankohdan valintaa hieman outona Facebook-päivityksessään.

– En halua hirveästi paheksua tai moralisoida, mutta minulle on tullut palautetta, että ajankohtaa ei ehkä mietitty loppuun asti. Pyhäinpäivään liittyy surua, menetystä ja hartautta. Jos vuoden aikana on läheinen ihminen kuollut ja asiaa käydään pyhäinpäivänä läpi, voi olla vaikeaa kääntää ajatuksia ilotulitukseen.

Veikkaus: Olisi voitu harkita siirtoa pyynnöstä

Veikkauksen markkinointipäällikkö Saila Kuutti kertoo, että Savonlinnan seurakunnasta oltiin Veikkaukseen yhteydessä. Sen perusteella ilotulituksen ajankohtaa siirrettiin puolella tunnilla, alkamaan klo 19.30.

– Kävimme kanttorin kanssa hyvähenkisen keskustelun, eikä siinä tullut esille seikkoja, joiden perusteella ajankohtaa olisi pitänyt siirtää pois pyhäinpäivältä, Saila Kuutti kertoo.

– Jos seurakunnasta olisi toivottu päivän vaihtamista, olisimme varmaan sitä harkinneetkin. Olemme hakeneet ilotulitukselle viranomaiselta luvan, eikä siinäkään yhteydessä tullut esille estettä sen järjestämiselle.

Veikkaus on aloittanut tämän vuoden alusta tavan juhlistaa Suomeen osunutta Eurojackpot-voittoa ilotulituksella. Tähän mennessä raketteja on päästy ampumaan jo kahdesti, molemmilla kerroilla Tampereella.

Heinäkuussa Tampereella iloittiin 46,5 ja huhtikuussa 87 miljoonan euron jättipotista. Jälkimmäisen tiedetään menneen kolmen hengen porukalle.

Saila Kuutin mukaan Veikkaus ei halua kertoa ilotulituksen hintaa. Järjestäjän mukaan ilotulitus on "pyroteknisesti näyttävä".

Hyvä, että ilotulitusta siirrettiin edes se puoli tuntia, sillä kyllä pauke kuuluisi kirkkoomme

Toivo Loikkanen

Suomen evankelis-luterilaisissa kirkoissa luetaan pyhäinpäivänä edeltävän vuoden aikana kuolleiden seurakuntalaisten nimet. Omaiset voivat olla kirkossa paikalla tai muistaa poisnukkunutta vaikkapa sytyttämällä kynttilän hautausmaalla tai vaikkapa kotona.

Pienemmissä seurakunnissa kaikkien vuoden aikana poisnukkuneiden nimet luetaan klo 10 alkavan jumalanpalveluksen yhteydessä. Savonlinnan lähes 32 000 jäsenen seurakunnassa kuolee joka vuosi satoja seurakuntalaisia. Nimet luetaan useammassa eri tilaisuudessa.

Kerimäen, Punkaharjun, Enonkosken ja Rantasalmen kappeliseurakunnissa sekä Savonrannan kirkkopiirissä nimet luetaan aamupäivän jumalanpalveluksissa tai iltapäivän erillisissä tilaisuuksissa. Savonlinnan tuomiokirkossa poisnukkuneiden nimet luetaan klo 18 alkavassa tilaisuudessa.

– Hyvä, että ilotulitusta siirrettiin edes se puoli tuntia, sillä kyllä pauke kuuluisi kirkkoomme. Toki pyhäinpäivään liittyy surun ja menetyksen lisäksi kynttilöiden symboloimaa valoa, toivoa ja raamatullisessa merkityksessä iloakin perille pääsemisestä, Toivo Loikkanen.

– Mutta kyllä minun ja monen muunkin ajatus on, että ilotulituksen ajankohta olisi voinut olla toinen.

Kerimäen aluekappalaisen tehtävää hoitava rovasti Toivo Loikkanen muistuttaa, että Eurojackpot-voitto on tietenkin iloinen asia Kerimäelle ja koko seudulle.

Kerimäki on vanhoja emäpitäjiä, josta erotettiin 1800-luvun loppupuolella Savonranta ja Punkaharju. Kerimäki liitettiin Savonlinnaan vuoden 2013 alusta.