1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Nettineuvola

Neuvolapalvelut ovat vain harvojen saatavilla maailmalla – kehitysmaissa niihin pääsee pian käsiksi diginä

Porilaisyritys haluaa viedä suomalaista neuvolaosaamista maailmalle. Se tarjoaa peruspalvelut asiakkaille ilmaiseksi.

Kuva: Tapio Termonen / Yle

Suomalaisäiti astuu ensimmäistä kertaa neuvolan ovesta sisään jo siinä vaiheessa, kun raskaustesti näyttää positiivista. Palvelut kulkevat mukana koko odotusajan ja pitkään sen jälkeenkin. Suomen neuvolapalveluita ei syyttä kadehdita maailmalla. Tukea tarjotaan kaikille, varallisuudesta riippumatta.

Kehitysmaissa tilanne on toinen. Odottava äiti saa neuvot raskauteen ja synnytykseen sukunsa naisilta. Maaseudulla asuvilla, vähävaraisilla asukkailla ei ole mitään mahdollisuutta hakeutua kaupungeissa tarjottavien, maksullisten terveyspalvelujen pariin.

Osittain tästä syystä äiti- ja lapsikuolleisuus on näillä seuduilla suuri.

Älypuhelin löytyy hökkelitalostakin

Muutosta ei tapahdu ilman tietoa. Porilaisyritys Babyfit on päättänyt omalta osaltaan viedä tarvittavaa tietoa kehitysmaihin. Se vie suomalaista neuvolaosaamista sinne, missä sitä ei ole – digitaalisessa muodossa.

Yllättävää kyllä, köyhimmissäkin Aasian maissa digitaalinen tieto tavoittaa ihmisiä.

Puolitoista vuotta tutkimustyötä Kaakkois-Aasiassa tehneet yrittäjät havaitsivat, että ilmaista wifiä tarjotaan laajasti ja köyhimmissäkin perheissä on älypuhelin.

– Jopa pahvihökkeleissä asuvilta ihmisiltä löytyy sellainen. Jos ei omaa ole, on ainakin perheyhteisössä, Babyfitin operatiivinen johtaja Tomi Laaksonen kertoo.

Peruspalvelut tarjolla ilmaiseksi

Suomessakin toiminnassa oleva Babyfitin nettineuvola avaa sivustonsa kansainvälisillä markkinoilla näkyvästi kahden viikon kuluttua. Silloin intialaisen yhteistyökumppanin avulla tavoitetaan jo 700 000 käyttäjää. Palvelua on markkinoitu lisäksi jo muun muassa Vietnamissa. Vuoden päästä käyttäjiä on arvioitu olevan ainakin 25 miljoonaa.

Koska taustalla on yritys, on toiminnalla myös taloudellisia tavoitteita. Peruspalvelut tarjotaan kuitenkin kaikille ilmaiseksi.

– Arvomaailmamme keskipiste on halussa auttaa. Siinä mielessä tätä tehdään ihan hyväntekeväisyyshengessä. Bisnes on sitten keski- ja yläluokassa. Heille tarjotaan maksullisia premium-palveluja, kertoo yrityksen toimitusjohtaja Tuomas Nyman.

Alkuvaiheessa nettineuvola toimii videomuotoisena. Mitä tulevaisuus tarjoaa, sen määrittelevät käyttäjät.

– Palvelusta on tarkoitus tehdä kaksisuuntainen. Me välitämme tietoa, mutta tarvitsemme sitä myös raskaana olevilta perheiltä. Muokkaamme palvelutarjontaa sen avulla paremmin kulttuurisidonnaiseksi, Nyman toteaa.