Helsinki on antamassa pormestareille ja kansliapäällikölle vapaan matkustusoikeuden

Pormestarien matkustuskulut kuuluisivat 1,1 miljoonan budjettierään – kansliapäällikön matkakulut tulevat eri laarista.

Kotimaa
pormestarit
Helsingin pormestari Jan Vapaavuori (kok.) sekä kansliapäällikkö Sami Sarvilinna (kuvassa oikealla) esittelevät Helsingin kaupunginhallitukselle maanantaina esityksen, jonka mukaan kaikki pormestarit ja kansliapäällikkö saisivat päättää virkamatkoistaan itse. Yle / Helsingin kaupunki

Helsinki on laajentamassa johtajiensa vapaata matkustusoikeutta. Aiemmin vain kaupunginjohtaja sai päättää omista virkamatkoistaan, nyt oikeus halutaan pormestarin lisäksi myös apulaispormestareille ja kansliapäällikölle.

Helsingin vanhassa organisaatiossa apulaiskaupunginjohtajat matkustivat vain kaupunginjohtajan luvalla.

Nyt matkustusoikeutta halutaan laajentaa, koska apulaispormestareilla ei ole esimiestä, koska he ovat luottamushenkilöitä. Uusi organisaatio tuli voimaan viime kesänä.

Vanhan kaupunginjohtajan tehtävät puolestaan ovat jakaantuneet uudessa organisaatiossa pormestarille ja kansliapäällikölle, jonka vuoksi nyt katsotaan, että myös kansliapäällikön tulee saada itse päättää virkamatkoistaan.

Julkinen kontrolli matkoista

Helsingin kaupungin hallintopäällikkö Antti Peltosen mukaan linjaus olisi oikea uuteen organisaatioon.

– Nykyinen ohjeistus ei ole enää ajantasalla. On loogista, että he [pormestarit ja kansliapäällikkö] pystyvät itse määrittelemään omat matkustustarpeensa. Jossain kohdassa organisaatiota on vain piste, jossa ei enää voi kysyä esimieheltä lupaa, Peltonen sanoo.

Peltosen mukaan matkoja kontrolloidaan tulevaisuudessa julkisten matkalaskujen kautta.

Matkat miljoonapotista

Pormestareiden matkakulut on tarkoitus ottaa Helsingin ensi vuoden budjetin osasta, jonka suuruus on 1,1 miljoonaa euroa. Samasta osasta maksetaan myös kaupungin edustuskulut sekä valtuuston ja kaupunginhallituksen muutkin matkat ja eräiden toimikuntien, kuten historiatoimikunnan menot. Kansliapäällikön matkakulut otetaan kaupunginkanslian määrärahoista.

Matkakulujen budjetti tarkentuu, kun kaupunginvaltuusto ensin hyväksyy ensi vuoden budjetin marraskuun lopussa. Kuluvana vuonna virkamatkoihin oli varattu tarkasti 158 000 euroa.

Pormestari ja kansliapäällikkö esittelijöinä

Matkaoikeuksien laajentaminen esitellään maanantaina Helsingin kaupunginhallituksessa. Esittelijöinä toimivat pormestari Jan Vapaavuori (kok.) ja kansliapäällikkö Sami Sarvilinna.

Yleensä kansliapäällikkö Sami Sarvilinna esittelee asiat kaupunginhallitukselle. Nyt pormestari esittelee matkustusoikeuden lisäämisen kansliapäällikölle ja kansliapäällikkö matkustusoikeuden lisäämisen pormestareille.

– Kansliapäällikkö ei voi esitellä asiaa, joka koskee häntä itseään. Sen takia pormestari esittelee asian, kaupungin hallintopäällikkö Antti Peltonen sanoo.

Hallintopäällikkö Antti Peltonen sanoo, että olisi liioiteltua sanoa, että pormestari ja kansliapäällikkö, tai joku muu, haluaa viedä asiaa eteenpäin.

– Tämä on organisaatiouudistukseen kuuluvaa luonnollista järjestelyä, mutta tietysti pormestari ja kansliapäällikkö vastaavat esityksestä.