Koululaisten TET-harjoittelu pitää yhä pintansa – tettiläinen on päätynyt jopa hallituskriisin keskelle

Työelämään tutustumisen tarkoitus on antaa nuorille totuudenmukainen kuva työelämästä. Pettymyksiäkin tulee.

työharjoittelu
Naisen jalat ristissä työpöydän alla, taustalla  kolmen henkilön jalat.
Julia Sieppi / Yle

Ei aikaisia aamuherätyksiä ennen kello kahdeksaa. Se on ollut yksi joensuulaisen Roosa Nybergin, 14, TET-työviikon mukavimpia muutoksia verrattuna kouluarkeen.

– Pidän siitä, että työt alkavat osaltani vasta kymmeneltä.

Nyberg on tutustunut työelämään huonekaluliikkeessä, jossa tekemistä on tettiläisellä riittänyt: hän on muun muassa kasannut esineitä, järjestellyt paikkoja, hinnoitellut tuotteita ja merkinnyt alennustuotteita. Kokemus on ollut mieluinen.

– Kouluviikkoon verrattuna ei ole tarvinnut stressata asioista. Voisin tehdä tätä työkseni, mutta en loppuelämääni, Nyberg summaa.

Tet-harjoittelu
Joensuulainen Roosa Nyberg pitää sisustamisesta, joten hän hakeutui TET-jaksollaan huonekaluliikeeseen.Roosa Nyberg

Tettiläinen keskellä hallituskriisiä

Vaikka koulumaailma on muuttunut nopeasti, on yläkoululaisten työelämään tutustuminen pysynyt samanlaisena jo vuosikausia. Oppilaat hankkivat TET-paikan, jotta pääsevät näkemään minkälaista työelämässä oikeasti on, esimerkiksi haaveammatissaan.

– Moni oppilas kokee TET-jakson piristyksenä lukuvuoteen. Osa pitää sitä jopa lomana, sillä läksyjä ei tule, Joensuun Pielisjoen koulun oppilaanohjaaja Miika Kinnunen kertoo.

Osa pitää TET-jaksoa jopa lomana, sillä läksyjä ei tule.

Miika Kinnunen, oppilaanohjaaja

Tettiläinen voi päästä tutustumaan myös hyvin poikkeuksellisiin työpaikkoihin. Kinnusen oppilaita on päässyt esimerkiksi TET-jaksolle eduskuntaan asti. Eräs koululainen pääsi jopa pääministerin auton takapenkille.

– Viime vuonna oli pienimuotoinen hallituskriisi menossa. Tuolloin pääministerin erityisavustajalla ollut TET-harjoittelija pääsi pääministerin auton takapenkille niin sanotusti pääkallopaikalle aistimaan tilannetta, että kaatuuko hallitus vai ei.

Myös pettymyksiä tulee

Kinnusen mukaan suurin osa hänen oppilaistaan odottaa, että pääsee tekemään töitä. Pettymyksiäkin tulee vääjäämättä.

– Jotkut vaihtavat paikan ensimmäisen päivän jälkeen huomattuaan, ettei paikka ole itselle sopiva. Yritän tietysti kertoa työpaikasta ja varoitella etukäteen ettei pettymyksiä tulisi.

Jos paikka on ollut huono, niin sana kiertää nopeasti.

Miika Kinnunen, oppilaanohjaaja

Oppilaanohjaajat keräävät koululaisilta huonoista ja hyvistä kokemuksista palautetta, jotta pettymyksiltä vältyttäisiin mahdollisimman usein.

– Jos paikka on ollut huono, niin sana kiertää nopeasti.

Sama pätee suosittuihin TET-paikkoihin. Niitä ovat Kinnusen mukaan olleet esimerkiksi lasten seikkailupuistot, kuten HopLop ja Superpark. Oppilaanohjaaja kuitenkin muistuttaa, että mikään työpaikka ei ole sellainen, minne ei kannattaisi mennä.

– TET-jaksolla pääsee kokeilemaan omia rajojaan, saa kokemusta ja suuntaa omaan tulevaisuuteen, Kinnunen linjaa.

Jutun on kirjoittaneet Yle Joensuun TET-harjoittelijat Matias Anttonen ja Veera Koikkalainen, jotka ovat Joensuun Pielisjoen koulun 9-luokkalaisia.