Ranskalaiset naiset kapinoivat katuhäirintää vastaan – lähentelystä aiotaan jakaa sakkoja

Ranskassa halutaan kriminalisoida naisiin kohdistuva katuhäirintä. Esimerkiksi naisen seuraamisesta ja lähentelystä voisi saada jatkossa sakkoja.

seksuaalinen häirintä
Louise Beriot ja Olivia Sanchez
"Minua ahdisteltiin viikko sitten" ja "minua häirittiin eilen metrossa", kertoivat Louise Beriotin ja Olivia Sanchezin kyltit. Juha Nurminen/Yle

*PARIISI *Seksuaaliseen häirintään kyllästyneet naiset ovat jalkautuneet Ranskassa kaduille. Mielenosoituksia on järjestetty #metoo -kampanjan myötä useissa ranskalaisissa kaupungeissa.

Pariisin Tasavallan aukiolle saapuneet opiskelijanaiset Olivia Sanchez ja Louise Beriot kertoivat häirinnän olevan jokapäiväinen ongelma etenkin julkisissa tiloissa.

– Kuljin eilen kolme kertaa metrolla ja joka kerta minua lähenneltiin. Miehet ehdottelivat, oli kello sitten kymmenen aamulla tai yksi yöllä, Sanchez sanoi.

– Ranskalaiset nuoret naiset ovat tottuneet jatkuvaan häirintään. Sen ei kuitenkaan pitäisi olla meidän ongelmamme, vaan ahdistelevien miesten pitäisi hävetä, Beriot lisäsi.

#balancetonporc-kampanja on pudotellut päitä

#Metoo, #moiaussi ja #balancetonporc (ilmianna sika) -kampanjat ovat kirvoittaneet Ranskassa satojatuhansia viestejä ja kiivaan keskustelun seksuaalisesta ahdistelusta.

Syytöksiä on kohdistunut elokuva- ja viihdemaailman vaikuttajiin sekä ranskalaisiin poliitikkoihin. Tuorein kohu koskee islamin tutkimuksen maailmankuulua professoria, sveitsiläistä Tariq Ramadania, jota kaksi ranskalaisnaista syyttää raiskauksista.

Katuhäirinnän vastainen mielenosoitus
Eri puolilla Ranskaa on järjestetty seksuaalisen ahdistelun vastaisia mielenosoituksia. Juha Nurminen/Yle

Samalla yhä useampi mies, ja poliitikko, on liittynyt #metoo-kampanjan riveihin. Yksi heistä on viime vaalien presidenttiehdokas, laitavasemmistolainen Philippe Poutou. Hänen mielestään ranskalaista keskustelua on leimannut hyssyttely.

– Kansainvälisen valuuttarahaston ex-pomon Dominique Strauss-Kahnin lisäksi ahdisteluun on syyllistynyt muitakin silmäätekeviä, esimerkiksi entinen talousministeri Michel Sapin. Ongelma on toistuva, mutta siihen ei kunnolla puututa, Poutou totesi.

Korttelit, joissa naisia ei näy

Ranskalainen keskustelu on koskenut toisaalta naisia kähmivää eliittiä – ja toisaalta tiettyjä, huono-osaisempia kortteleita, joita naiset kokevat joutuvansa välttelemään.

Esimerkiksi Pohjois-Pariisissa La Chapellen alueella asuvat naiset ovat vedonneet viranomaisiin, jotta nämä takaisivat heille rauhan kävellä näillä kaduilla ilman jatkuvaa häirintää. Valvontaa onkin viime aikoina lisätty.

La Chappelle, Pariisi
Pohjois-Pariisissa sijaitseva La Chappellen kortteli on ollut naisten kokeman turvattomuuden takia otsikoissa.Juha Nurminen/Yle

Onko tilanne parantunut?

– Minua ei ole ikinä häiritty millään tavalla, vaikka nämä kadut ovat tuttuja vuosien ajalta, vastaa tyttärensä kanssa metroaseman kupeessa kävelevä Mariame.

Mariame
La Chapellen metroaseman kupeessa kävelevä Mariame kertoi, ettei ole kokenut häirintää, mutta välttelevänsä tiettyjä katuja.Juha Nurminen/Yle

Ostoksilla oleva vanhempi nainen on eri mieltä.

– Kammoksun näitä katuja, täällä on mielestäni aina jotenkin turvatonta. Palaan kotiin heti kun mahdollista, hän huikkasi.

Naisjärjestöt epäilevät katuhäirintälain toimivuutta

Ranskan hallitus on ottanut ahdistelun kitkemisen nyt asiakseen. Ranskan tasa-arvoasioista vastaava ministeri Marlène Schiappa valmistelee lakia, joka kriminalisoisi katuhäirinnän. Jatkossa esimerkiksi naisten seuraamisesta tai muusta ahdistelusta voisi saada sakon.

Lain yksityiskohtia pohditaan parhaillaan ja se tulee parlamentin käsittelyyn ensi vuoden alussa.

Suurin osa naisjärjestöistä kuitenkin epäilee valvonnan toimivuutta.

– Eihän se nyt niin toimi, että nainen pyytää häirikköä odottamaan kadun reunassa ja hakee paikalle poliisin. Lakihanke on pelkkää sumutusta, sillä sitä on mahdotonta valvoa, Cadac-järjestöä edustava Josie Ceret sanoi.

Katuhäirintäkiellon pelätään myös ulkoistavan ahdistelun tiettyjen, useimmiten köyhien ja maahanmuuttajavaltaisten korttelien ongelmaksi.

– Hallitus pesee näin kätensä asian laajemmasta käsittelystä. Häirintää tapahtuu monenlaisissa tilanteissa ja kaikissa yhteiskuntaluokissa, osassa tapauksia se on vaan vaietumpaa ja näkymättömämpää, sanoo juristina työskentelevä #metoo-aktiivi Elise Lacoste.

Elise Lacoste
Elise Lacoste totesi, että häirintää tapahtuu eri puolilla Pariisia - ei vain tietyissä kortteleissa. Juha Nurminen/Yle

Ahdistelusta valistava numero kaatui itse häirintään

Muutakin kokeillaan. Ranskalainen feministiryhmä on esimerkiksi perustanut valepuhelinnumeron, jota naiset voivat jaella ahdistelijoille. Liian sinnikäs mies saa treffikutsuunsa sitten vastaukseksi häirinnästä valistavan viestin.

– Jos saat tämän viestin, olet aiheuttanut naiselle epämukavan olon. Hän on tuntenut olonsa seurassasi turvattomaksi. Asia on lopulta yksinkertainen: Jos nainen sanoo ei, ei häntä kannata painostaa, automaattisessa vastausviestissä sanotaan.

Ironista on, että itse viestipalvelu on joutunut kyberahdistelun kohteeksi. Joukko äärioikeiston trollien suosiman pelisivuston käyttäjiä kun on pommittanut numeroa viesteillä, tarkoituksenaan palvelun kaataminen. Numero onkin ollut viime päivinä pois käytöstä.

Lue aiheesta lisää:

Europarlamentin julkinen salaisuus vuosi julki – #metoo-kampanja mursi tulvavallit Strasbourgissa

"Venäjällä seksuaalinen ahdistelu ei olisi mahdollista, kiitos Putinin" – #metoo-kampanja kirvoittaa kommentteja maailmalla

Nuoren Birnan murha oli liikaa – Pitkään vaienneet pedofiilien uhrit nousivat kapinaan, hallitus kaatui, eikä Islanti ole enää entisensä