Ajokortin hankinta helpottuu – riittääkö vähenevä opetus selviämään liikenteessä?

Autokouluissa odotetaan pelolla uutta ajokorttilakia. Uusi laki vähentää opetuksen tarvetta ja hinnat laskevat.

ajokortit
B-luokan ajokortin saa ensi vuoden heinäkuusta lähtien nykyistä helpommin.
B-luokan ajokortin saa ensi vuoden heinäkuusta lähtien nykyistä helpommin.Jarmo Honkanen / Yle

Rovaniemeläinen Mikkal Halmisen autokoulu alkaa olla loppusuoralla. Jäljellä on vielä muutama ajotunti ennen inssiä eli ajotutkintoa. Mikkal on suorittamassa ajokorttia 10–10 kokeilukurssilla rovaniemeläisessä autokoulussa.

Kurssiin kuuluu kymmenen teoriatuntia ja kymmenen ajotuntia, kun normaalisti määrät ovat lähes kaksinkertaiset. Kokeilu on osa ajokorttilain uudistamista. Kokeilulla on haettu kokemusta siitä, kuinka nuoret selviävät autokoulusta vähemmällä opetuksella.

Mikkal itse uskoo, että opetusta on riittävästi.

– Mopo ja kevarikortti on alla ja monta vuotta on tullut oltua liikenteessä, että hyvin se tuntuu sujuvan, kertoo Mikkal Halminen kun ajotunti on ohi.

Kokeilu tuli Mikkalille sopivaan aikaan. 18 vuoden ikä tulee täyteen marraskuussa ja normaalia edullisempi autokoulu passaa nuorelle.

- Hinnallahan oli suuri merkitys. On se paljon halvempi tällä lailla ajaa kortti ja nopeampaa tulee kortti käteen, selvittää Mikkal kokeilukurssille osallistumisen syitä.

Rovaniemeläinen Mikkal Halminen on päässyt 10-10 kokeilun kautta muita helpommalla ajokortin syrjään kiinni.
Rovaniemeläinen Mikkal Halminen on päässyt 10-10 kokeilun kautta muita helpommalla ajokortin syrjään kiinni.Jarmo Honkanen / Yle

B-luokan ajokortti helpommalla ja nuoremmalle

Uusi ajokorttilaki on vähentämässä merkittävästi B-luokan ajo-opetuksen vaatimuksia. Hallituksen esityksessä teoriatuntien määrä on vähenemässä jopa neljään entisen 19 tunnin sijaan ja ajo-opetus vähenee kymmeneen tuntiin kahdeksastatoista.

Aiemmin vaadittiin kortin myöntämisen jälkeen myöhemmin suoritettavaa syventävää ajokoulutusta. Uudessa laissa lisävaiheista luovutaan joten kortin saa tulevaisuudessa kerralla. Ajokortin hintaa halutaan uudistuksilla tiputtaa selvästi nykyistä halvemmaksi.

– Kyllä se, joka on motivoitunut, voi onnistua ilman mitään teoriatunteja kirjaa lukemalla ja myös pärjää vähemmällä ajolla. Mutta kokemuksesta voin sanoa, ettei se ole iso osa noista liikenteessä harjoittelevista nuorista, arvelee rovaniemeläinen autokouluyrittäjä Timo Nuutinen.

Lakiuudistus lähtee siitä, että nuorille annetaan mahdollisuus hankkia vapaammin ajo-opetusta. Osaaminen lopulta mitataan tutkinnossa jonka vaativuutta vastaavasti lisätään.

Nuoria myös yritetään suitsia kiristämällä uuden kuljettajan tekemistä törkeistä liikennerikkomuksista rangaistusta. Tulevaisuudessa uuden kuljettajan kortin menetys edellyttää kortin palauttamiseksi lisäkoulutusta.

Yksi erittäin merkittävä uudistus laissa on se, että tulevaisuudessa B-luokan ajokortin voi saada nykyistä helpommin 17-vuotiaana. Myöntämisen edellytyksenä voisi olla muun muassa pitkät etäisyydet ja joukkoliikenteen käyttömahdollisuudet ja niiden vaikutus työ- tai opiskelupaikan vastaanottamiseen.

Tulevaisuudessa liikenteeseen voi tulla myös jo 16-vuotiaita ajoharjoittelijoita.

Autokouluyrittäjä näyttää kuinka ajosimulaattoria käytetään osana ajo-opetusta.
Autokouluyrittäjä näyttää kuinka ajosimulaattoria käytetään osana ajo-opetusta.Jarmo Honkanen / Yle

Autokoulut suhtautuvat uudistuksiin epäilevästi

Autokoululiitossa uudistusta pidetään jopa uhkana liikenneturvallisuudelle. Rovaniemeläinen autokouluyrittäjä pelkää uudistuksen vaikutuksia monella tasolla, koska myös opetusluvan ja lisäpolkimien osalta vaatimuksia helpotetaan.

– Kyllä vähän pelottaa nämä tulevat muutokset, että miten se yritystoimintaan vaikuttaa ja sitten se, että miten se vaikuttaa tuonne liikenteeseen.

– Riski on suuri, että onnettomuusmäärät rupeavat lisääntymään. Kun koulutusta on vähemmän, niin tietotaitoakin on siellä liikenteessä vähemmän ja vahinkoja voi silloin sattua, varoittelee autokouluyrittäjä Timo Nuutinen.

B-luokan ajokortin helpotusten lisäksi myös mopokortin suorittaminen helpottuu. Laissa esitetään, ettei tulevaisuudessa enää mopokortin hakijan tarvitse suorittaa nykyistä kolmen tunnin ajokoulutusta.