Zimbabwen poliisi pidätti amerikkalaisnaisen epäiltynä Mugaben loukkaamisesta

Asianajaja kertoo, että poliisin mukaan naisen ip-osoitteesta lähetetyt tviitit loukkaavat presidenttiä.

Zimbabwe
Zimbabwen presidentti Robert Mugabe 25. helmikuuta 2017.
Zimbabwen presidentti Robert Mugabe Zimbabwessa 25. helmikuuta 2017.imago / Xinhua Afrika / AOP

Zimbabwen poliisi on pidättänyt Yhdysvaltain kansalaisen, koska tämän epäillään loukanneen presidentti Robert Mugabea Twitterissä, kertoo uutistoimisto AP. Se on saanut vahvistuksen asiasta Yhdysvaltain suurlähetystöstä ja asianajajilta.

Suurlähetystön tiedottaja David McGuire sanoi AP:lle, että poliisi nouti Martha O'Donovanin perjantaiaamuna.

O'Donovanin asianajajan Obey Shavan mukaan tätä ei ole asetettu syytteeseen, mutta poliisit väittävät, että O'Donovanin ip-osoitteesta on lähetetty presidentti Mugabea loukkaavia tviittejä.

Toistaiseksi ei tiedetä, millaisia loukkauksia tviiteissä väitetään olleen. O'Donovan on työskennellyt Zimbabwessa Magamba TV:ssä, joka on paikallinen nuorille suunnattu sosiaalisen median palvelu. Se kuvailee tuottavansa satiirista komediaa.

Zimbabwelaisten lakimiesten järjestö Zimbabwe Lawyers for Human Rights on sanonut, että pidätys on ensimmäinen sen jälkeen, kun Mugabe nimitti viime kuussa kyberturvallisuusministerin. Aktivistit ovat arvelleet ministeripestin luomisen syyksi sitä, että hallitus haluaa saada sosiaalisen median käyttäjät tiukemmin valvontaansa.

Zimbabwe Lawyers for Human Rights sanoo edustaneensa viime vuosien aikana lähes 200:aa aktivistia, joita on syytetty Mugaben loukkaamisesta.

Itsevaltainen Mugabe, 93, on maailman vanhin valtionpäämies. Hän on hallinnut Zimbabwea jo lähes 40 vuotta. Maan terveydenhoitojärjestelmä ja monet julkiset palvelut ovat romahtaneet Mugaben valtakaudella.

Lisää aiheesta:

WHO perui Mugaben nimityksen hyvän tahdon lähettilääksi

Lähteet: AP