Hyppää sisältöön

Musiikin kuuntelu lievittää kipua – Antti Tuisku voi toimia kipulääkkeenä

Oman lempimusiikin kuuntelu saa kehon tuottamaan endorfiineja, jotka toimivat samalla tavalla kuin kipulääke, sanoo lääketieteellisen genetiikan tohtori Liisa Ukkola-Vuoti.

Kipuja voidaan hoitaa lääkkeiden lisäksi myös musiikilla. Lääketieteellisen genetiikan tohtori Liisa Ukkola-Vuoti kertoo, että musiikin kuuntelu saa kehon tuottamaan luonnollista kipulääkettä, joka toimii kuten morfiini. Ukkola-Vuoti käsittelee aihetta kirjassaan Musikaaliset geenit – hyvinvointia musiikista (Kustantamo S&S 2017).

– Musiikki kulkeutuu kuulohermoja pitkin aivoihin 0,05 sekunnissa. Kahdenkymmenen minuutin musiikin kuuntelu muuttaa geenien toimintaa. Keho alkaa tuottaa dopamiinia ja stressihormonien määrä laskee.

Liisa Ukkola-Vuoti Kuva: Anna Autio / S&S

Tutkimuksissa on huomattu, että leikkauksesta toipuvat potilaat tarvitsevat vähemmän kipulääkkeitä, kun he saavat kuunnella lempimusiikkiaan. Musiikin kuuntelu voi lievittää kipuja myös synnytyksessä ja helpottaa hammaslääkäripelkoa.

Musiikin kuuntelusta hyötyvät myös terveet ihmiset.

– On havaittu, että maratoonarit eivät tunne suorituksen aiheuttamaa kipua, kun he kuuntelevat juostessaan musiikkia, Ukkola-Vuoti sanoo.

Musiikin tyylilajilla ei ole merkitystä. Esimerkiksi klassinen musiikki ei lievitä kipua paremmin kuin rock tai pop. Olennaisinta on kuunnella sellaista musiikkia, josta itse pitää.

– Sama musiikki ei vaikuta kaikkiin samalla tavalla, koska jokaisella on yksilöllinen musiikkimaku.

Jos musiikissa on sanoja, niihin voi liittyä erilaisia muistoja. Muistot vaikuttavat siihen, miten ihminen reagoi soitettavaan kappaleeseen.

Livemusiikki toimii parhaiten

Musiikin kuuntelu on Ukkola-Vuotin mukaan sosiaalinen kokemus. Siksi musiikista saa parhaan hyödyn irti, kun sitä kuuntelee yhdessä muiden kanssa, esimerkiksi keikalla tai konsertissa.

– Musiikin kuuntelu saa kehon tuottamaan oksitosiinia, joka lisää yhteenkuuluvuuden tunnetta.

Livekeikalla käytetään kuulon lisäksi myös muita aisteja, joten se on tehokas kokemus.

Musiikin hyödyt saa myös tarttumalla itse soittimeen. Soittaminen voi auttaa aivojen yhteyksiä palautumaan aivoverenvuodon jälkeen.

Kovista kivuista kärsivää soittaminen auttaa keskittymään muihin asioihin. Vakavasti sairaana soittaminen ei onnistu, mutta kuunnella voi aina.

– Musiikin kuuntelu on hyvä hoitomuoto, koska se ei ole sidottu aikaan tai paikkaan, toteaa Ukkola-Vuoti.

Ida Niva / Yle Uutiset

.
.