Hyppää sisältöön

Suomalaiset urheiluampujien vaatteet käyvät kaupaksi maailmalla – Rion kisat vauhdittivat myyntiä

Nyt myös kiinalaiset ja intialaiset tilaavat kivääriampujien asuja Suomesta, kertoo Teema Linen toimitusjohtaja Kurt Thune.

Koska ampuma-asuissa on paljon kovia materiaaleja, on istuvuuteen kiinnitettävä erityistä huomiota, sanoo toimitusjohtaja Kurt Thune. Kuva: Sasha Silvala / YLE

Ompelukone tikkaa ja takkia sovitetaan urheiluvälinevalmistaja Teema Linen tiloissa Forssassa. Valmistumassa on lähes haarniskamaisen jäykkä kivääriampujan asu, joka vähentää huojuntaa ja tukee selkää niin harjoituksissa kuin kilpailuissakin.

Työ on haastavaa, sillä lajin varusteita koskevat säännöt ovat tarkkoja ja yksityiskohtaisia. Silti asun pitää istua käyttäjänsä yllä moitteettomasti ammuttiin sitten pystystä, polvelta tai makuulta.

Myös tällä kertaa sovittamaan tulleella asiakkaalla ovat tavoitteet korkealla.

Mallimestari Virpi Laurilan käsittelyssä kivääriampuja Juho Kurki. Kuva: Sasha Silvala / Yle

– No, kyllä tähdätään ihan seuraaviin olympialaisiin, sanoo Kankaanpään Ampumaurheilijoita edustava kivääriampuja Juho Kurki.

Vuodesta 1984 saakka toimineessa, runsaat kymmenkunta työntekijää työllistävässä yrityksessä on viime aikoina ollut kiireistä. 

Jatkuvaa kasvua Kaukoidässä

– Kaukoitä vetää hyvin. Se kasvaa koko ajan. Myös täällä Suomessa näyttää olevan, että uskalletaan taas investoida vähän urheiluvarusteisiin. Että tämä kotimainen, nouseva ilmapiiri parantaa kyllä asiaa, kehuu toimitusjohtaja Kurt Thune.

Suurin osa Teema Linen tuotteista menee vientiin, etenkin Saksaan ja muualle Eurooppaan. Myös satsaukset etäisemmille markkinoille ovat tuottaneet tulosta.

– Se on semmoinen 10-15 prosentin nousu joka vuosi sinne, Thune vahvistaa.

Mutta mistä tämä johtuu?

Mallinoton jälkeen asut ommellaan kanttia vaille valmiiksi, sanoo mallimestari Virpi Laurila. Kuva: Sasha Silvala / Yle

– Siellä keskiluokka koko ajan kasvaa, ja he haluavat harrastaa myös urheiluammuntaa, arvioi Thune.

Jotta Kaukoidän kasvusta saataisiin kaikki irti, on tuotteita kehitetty sikäläisen asiakaskunnan tarpeisiin. 

– Tietysti olemme huomioineet sen jo peruskaavoituksessa. Käytämme heille tämmöistä enempi Aasian markkinoille sovitettua mitoitusta, paljastaa mallimestari Virpi Laurila.

Yritys valmistaa ampuma-asuja myös vammaisurheilijoille. 

Rio poiki tilauksia

Osan tuotteiden menekin kasvusta selittää kohentunut taloustilanne, mutta suurempi selittävä tekijä on saavutetut tulokset.

Rion olympialaisissa suomalaisten menestys ei ollut mairitteleva, mutta Teema Linen takkeja ja housuja käyttäneet muunmaalaiset kilpailijat pärjäsivät hyvin.

– Viidestä kultamitalista ilmakivääri- ja pienoiskivääriammunnassa otettiin neljä meidän varusteilla. Se on kovan työn tulos, toteaa toimitusjohtaja Kurt Thune.

Hänen nimensä on myös yhtiön tuotemerkki. Itse hän oli maajoukkueampujana Soulin olympialaisissa 1988.