Sairaalan alasajo veisi Meri-Lapista kaikkiaan jopa 1000 työpaikkaa – kaupat, palvelut, koulutus ja asuntomarkkinat kärsisivät

Kaupunginjohtajat pelkäävät sairaalan alasajon vaikuttavan Meri-Lappiin dramaattisesti. Ostovoiman heikkenemisen vuoksi esimerkiksi vähittäiskauppa sekä palvelut kutistuisivat.

sosiaali- ja terveyspalvelut
Kemin kaupunki, auringonlasku.
Kaikkiaan työpaikkoja katoaisi jopa tuhat, sillä esimerkiksi ostovoiman heikkenemisen vuoksi vähittäiskauppa sekä palvelut kutistuisivat ja alan korkeakoulutus todennäköisesti katoaisi.

Meri-Lapin valtuutetut ovat pian suuren päätöksen edessä, kun he äänestävät alueen tulevasta sote-ratkaisusta. Valittavana ovat joko maakuntamalli tai yhteisyritysmalli, jossa Länsi-Pohjan kunnat muodostaisivat yhteisyrityksen terveyspalveluyritys Mehiläisen kanssa. Yhteisyritysmallivaihtoehto on luotu, jotta palveluiden säilyminen Meri-Lapissa voitaisiin taata ainakin 15 vuoden ajaksi. Sekä Kemin että Tornion kaupunginjohtajat esittävät yhteisyritysmalliin siirtymistä.

– Jos halutaan, että Meri-Lapissa on oma pohjoinen organisaatio, niin tämä yhteisyritys on jäänyt siinä ainoaksi vaihtoehdoksi, Tornion kaupunginjohtaja Timo Nousiainen sanoo.

Vaikutukset elinvoimaan -grafiikka.
Heidi Hannukainen/Yle

Länsi-Pohjan sote-projektin vaikutusarvioinnin mukaan yhteisyrityksellä olisi myönteisiä vaikutuksia kuntatalouteen. Ensimmäisenä sopimusvuonna kunnille tulisi puolentoista miljoonan euron säästö. Lisäksi kunnille tulisi noin neljä miljoonaa euroa arvonlisäpalautusta vuodessa.

Työpaikkakato veisi mukanaan verotulot

Laskelmien mukaan maakuntamalli johtaisi palveluiden keskittämiseen Rovaniemelle. Se veisi sairaalasta ja liitännäisvaikutuksina esimerkiksi pesulapalveluista, kuljetuksista ja ruokapalveluista jopa 500 työpaikkaa. Tästä koituvat vaikutukset Meri-Lapille olisivat dramaattiset.

– Voi ajatella, että yhdessä työpaikassa on kolme muuta työpaikkaa kiinni. Tietenkin on puolison työt, sitten on verotulot ja koulutuspaikat. Tällaisen ison toimijan poistumisessa olisi hyvin laajat heijastusvaikutukset, Nousiainen sanoo.

Reilu viidennes Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirin työntekijöistä maksaa veronsa Tornioon. Arvioidut työpaikkojen vähennykset heijastuisivat myös kunnan budjettiin.

– Se verovaikutus on noin 700 000 euroa. Sen voi suhteuttaa siihen, että tuollaisella summalla pyöritetään uimahallia vuosi, Nousiainen sanoo.

Vaikutukset koulutukseen -grafiikka.
Heidi Hannukainen/Yle

Kemille vaikutukset olisivat vielä tuntuvammat, sillä lähes puolet sairaanhoitopiirin työntekijöistä maksaa veronsa Kemiin. Keminmaahan veronsa maksaa noin 14 prosenttia työntekijöistä.

Muuttovirta Meri-Lapista kiihtyisi

Kolmivuorotyötä tekeville sairaalan työntekijöille päivittäinen yli sadan kilometrin työmatka Ouluun tai Rovaniemelle Lapin ääriolosuhteissa olisi ammattiliitto Tehy:n mukaan mahdottomuus. Useille työntekijöille se tarkoittaisi todennäköisesti muuttoa pois alueelta sote-uudistuksessa muualle avautuvien työpaikkojen myötä.

Sote-palveluiden siirtyminen pois alueelta uhkaisi myös alan korkeakoulupaikkoja. Yli 500 korkeakoulupaikan sekä työpaikkojen menetyksillä olisi mittavat vaikutukset myös alueen asuntomarkkinoihin ja väkilukuun. Tyhjien asuntojen määrä Meri-Lapissa on lisääntynyt viime vuosina tuntuvasti ja asukasluku laskenut kiihtyvällä tahdilla.

– Jos väkiluku vähenee lisää, se on aina ostovoimasta ja palveluiden kysynnästä pois eli kyllä tässä sellaisia hyvin moniulotteisia välillisiä vaikutuksia on ja voisikin sanoa, että siksi tässä on kovat piipussa tämän asian ääressä, Kemin kaupunginjohtaja Tero Nissinen sanoo.

Asia on esillä kuntien hallituksissa maanantaina 6. marraskuuta ja valtuutetut päättävät asiasta viikkoa myöhemmin. Kemin kaupunginjohtaja toivoo päättäjiltä vakavaa harkintaa asian äärellä.

– Tämä on käytännössä viimeinen mahdollisuus päättää itse näistä asioista. Sen jälkeen se on maakunta, joka linjaa näitä asioita ja meidän tuleva edustus ei siellä kovin vahva ole. Nyt täytyisi pistää politiikkaa sivuun ja olla asiakkaan ja kuntalaisen asialla ihan viimeisen päälle, niin paljon vakava paikka tämä on.