Hyppää sisältöön

VTV lyttäsi sote-uudistuksen säästötavoitteen – Orpo torjuu kritiikin

Valtiontalouden tarkastusvirasto pitää kolmen miljardin säästöjä epärealistisina. Puhtia on puuttunut myös työmarkkinauudistuksesta.

Kuva: Derrick Frilund / Yle

Valtiontalouden tarkastusvirasto esitti perjantaina varsin kovaa kritiikkiä hallituksen toimia kohtaan.

Syntipukiksi VTV löysi valtion hallinnon. Tavoitteita on asetettu, mutta niitä kohti on pyritty liian ponnettomasti.

– Rakenneuudistusten ja välittömien sopeutustoimien osalta voisi sanoa, että ne ovat olleet oikeansuuntaisia mutta riittämättömiä, sanoo Valtion talouden tarkastusviraston finanssipolitiikan tarkastuspäällikkö Matti Okko.

Hallitus ei tule esimerkiksi pääsemään hallituskaudellaan tavoittelemaan 72 prosentin työllisyysasteeseen.

Matti Okko, finanssipolitiikan tarkastuspäällikkö, VTV Kuva: VTV

– Työmarkkinoihin liittyviä rakenteellisia toimia olisi voinut tehdä enemmän. Joitain aloitteita ja toimenpiteitä on tehty, mutta ei sellaisia jotka olisivat laajemmin ratkaisseet näitä ongelmia. Tavoitteen karkaaminen osoittaa selvästi, että sillä puolella uudistukset olisivat tarpeen, Okko arvioi.

Valtiovarainministeri Petteri Orpo myöntää työmarkkinauudistusten jääneen vajaaksi, jos niitä verrataan hallitusohjelman teksteihin.

– Olen erittäin samaa mieltä. Se oli harmi, että hallituskauden alkupuolella työpaikkakohtaisen sopimisen edistämisessä ei löytynyt ratkaisuja. Se olisi ollut iso asia ja se lukee edelleen hallitusohjelmassa.

Orpon mukaan hyvinvointivaltiota ei voida ylläpitää alle 70 prosentin työllisyysasteella.

– Kaikkien politiikkatoimien pitää tähdätä työllisyyden parantamiseen.

Orpo luottaa kuitenkin siihen, että käynnissä olevan liittokierroksen aikana paikallinen sopiminen etenee. Myös työn alla oleva perheuudistus tulee Orpon mukaan aikanaan edistämään työllisyyttä.

Tehokas toimeenpano tuo miljardisäästöt

VTV piti myös raportissaan sosiaali- ja terveydenhuollon kokonaisuudistukselle eli sote-uudistukselle kaavailtuja 3 miljardin säästöjä epärealistisina.

Säästöepäilyihin ministeri Orpo suhtautuu ymmärtäväisesti, mutta muistuttaa samalla, että uudistus on yhä kesken.

– Kyllä niihin pitää päästä. Se on välttämätöntä, että kulujen kasvamista pystytään tulevana 10 vuotena hillitsemään kolmella miljardilla. Kulut kasvavat niin valtavasti.

Orpo muistuttaa, että VTV:n raportissa sanotaan, että sote-uudistus sisältää valtavia mahdollisuuksia, joissa toimeenpano ratkaisee.

– Kun lait saadaan viimeisteltyä ja tehdään ne vastuullisesti ja sitten toimeenpanolla ja seurannalla säästöjä on mahdollista saavuttaa, Orpo sanoo.

Elvytys noususuhdanteessa ei ole järkevää

VTV arvioi myös sitä, miten tiukkaa tai löysää finanssipolitiikkaa hallitus harrastaa.

– Arviomme mukaan taloudenpito olisi kääntymässä elvyttäväksi tämän vuoden aikana ja se jatkuu myös ensi vuonna, Okko sanoo.

Samalla hän pohtii, onko elvytys noususuhdanteessa tarkoituksenmukaista varsinkin, jos ottaa huomioon sen, että julkisen talouden rahoitusasema on heikentymässä parantumisen sijaan.

– Näissä olosuhteissa olisi mahdollista harjoittaa vähän kireämpääkin finanssipolitiikkaa, mikä voisi auttaa julkisen talouden ongelmien ratkaisussa, Okko sanoo.

Valtiovarainministeri on Okon kanssa samoilla linjoilla, mutta muistuttaa, ettei ole hallituksessa yksin.

– Kun talous kasvaa, on aika tiukemmalle finanssipolitiikalle kuin löysemmälle. Aion pitää esillä tätä asiaa, Orpo muotoilee.