Trump vihjasi sekä ulkoministerin että oikeusministerin erottamisella – "Ainoa, jolla on merkitystä, olen minä"

Trump on ärtynyt hänen kohdistuvasta arvostelusta ulkoministeriössä. Oikeusministeriö ei myöskään tottele hänen vaatimustaan tutkia Hillary Clintonin toimia.

Donald Trump
Donald Trump osoittaa etusormella kuvaajiaan.
Saul Loeb / AFP

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump on ennen Aasian-matkaansa antanut kaksi lausuntoa, joissa hän piti mahdollisena, että hän erottaa hallituksensa keskeisiä ministereitä.

Hänen tulilinjallaan ovat ulkoministeri Rex Tillerson ja oikeusministeri Jeff Sessions.

Myöhään torstai-iltana Trump oli Fox-kanavan haastattelussa (siirryt toiseen palveluun). Trump ilmaisi tyytymättömyytensä eräisiin ulkoministeriön virkamiehiin, jotka eivät täysin tukeneet hänen ajatuksiaan.

Hän myös arvosteli ulkoministeri Tillersonia ja painotti, että presidentti yksin määrää Yhdysvaltain ulkopolitiikan linjasta.

– Ainoa, jolla on merkitystä, olen minä itse, hän totesi.

Kun toimittaja Laura Ingraham kysyi, pysyykö ministeri Tillerson tehtävässään vaalikauden loppuun, Trump vastasi, ettei ollut varma.

– Katsotaan, en tiedä, kuka se [ulkoministeri] on kauden loppuun, hän sanoi The Hill -lehden mukaan (siirryt toiseen palveluun).

Tillersonin ja Trumpin välit ovat olleet jännitteiset. Noin kuukausi sitten Tillersonin kerrottiin haukkuneen Trumpia "ääliöksi". Trump on puolestaan sanonut Tillersonin olevan heikko.

Ulkoministeriössä on esitetty kritiikkiä Trumpin halusta leikata diplomatiaan käytettäviä määrärahoja ja kehitysapua. Trump ei myöskään ole täyttänyt monia ministeriössä auki olevia tehtäviä, kuten esimerkiksi Suomen-suurlähettilään tehtävää.

Trump ja Tillerson lähtivät kuitenkin yhdessä vierailulle Aasian maihin.

"Oikeusministeriön pitäisi tutkia demokraatteja"

Juuri ennen lähtöään Aasiaan Trump piti lehdistötilaisuuden, jossa hän arvosteli kovin sanoin oikeusministeriötä.

Trump on ärsyyntynyt ministeriön tarmokkaasta tutkinnasta, joka kohdistuu Trumpin vaalikampanjaorganisaatioon ja siinä mukana olleisiin republikaaniaktiiveihin.

Trump lähetti tänään perjantaina lähes kymmenen twiittiä, joissa hän hyökkäsi demokraattipuolueen kimppuun ja patisti oikeusministeriötä tutkimaan Hillary Clintonin tekemisiä.

Kun toimittaja kysyi, aikooko Trump erottaa oikeusministeri Jeff Sessionsin, jos tämä ei määrää demokraatteihin kohdistuvaa tutkintaa, Trump vastasi, "en tiedä".

– Monet ihmiset ovat pettyneitä oikeusministeriöön, mukaan lukien minä, hän jatkoi.

Trumpin uusi demokraatteihin kohdistuva mielenkiinto juontaa juurensa Politico-lehden artikkelista (siirryt toiseen palveluun), jossa kerrotaan pian ilmestyvästä kirjasta. Siinä demokraattien entinen puheenjohtaja Donna Brazile kertoo uskovansa, että demokraattien viime vuonna käymä presidenttiehdokkaan esivaali oli vääristelty Hillary Clintonin hyväksi.

Brazile arvioi, ettei mitään lakia rikottu, mutta että varainkeruu "näytti epäeettiseltä".

_Uutista täsmennetty 6.11. klo 8.20. Tillersonin kerrotaan haukkuneen Trumpia ääliöksi. _

Lähteet: Reuters