Viro rajoittaa sähköisten henkilökorttien käyttöä tietoturvariskin vuoksi

Arviolta 760 000 käyttäjää joutuu hankkimaan henkilökortilleen uuden sertifikaatin päästäkseen käyttämään valtion verkkopalveluita.

Viro
Virolainen digitaalinen henkilökortti.
Patrick Holmström / Yle

Yli puolet Viron elektronisista henkilökorteista lakkaa toimimasta tänään vuorokauden vaihtuessa. Noin 760 000 käyttäjää joutuu hankkimaan kortilleen uuden sertifikaatin eli varmenteen, jotta sillä voi kirjautua valtion verkkopalveluihin. Sertifikaattien uusimisen on arvioitu kestävän noin viikon.

Sirukortit määrättiin uudelleenohjelmoitaviksi, sillä niiden käytössä havaittiin aikaisemmin tänä vuonna tietoturvariski. Vika on nyt korjattu, mutta osa korteista täytyy edelleen päivittää.

Viron hallituksen mukaan ei ole tiedossa, että tietoturva-aukkoa olisi hyväksikäytetty.

– Digivaltion toiminta perustuu luottamukseen. Valtiolla ei ole varaa antaa identiteettivarkauden tapahtua virolaisen henkilökortin haltijalle, Viron pääministeri Jüri Ratas kommentoi.

Elektronisten henkilökorttien käyttökatkos on takaisku Virolle, jota pidetään edelläkävijänä kansalaisille tarjottavissa julkisissa verkkopalveluissa. Virossa digitaalisen henkilökortin haltijalla on pääsy muun muassa omiin terveys- ja eläketietoihin sekä esimerkiksi lääkemääräyksiin. Myös äänestäminen onnistuu verkossa.

Lähteet: Reuters