Yli 30 YK:n työntekijää syytteeseen hyväksikäytöstä

Syytetyistä 12 on rauhanturvaajia ja 19 siviileitä.

YK
YK:n päämaja New Yorkissa.
Yhdistyneiden kansakuntien päämaja sijaitsee New Yorkin Manhattanilla.Don Emmert / AFP

YK on ilmoittanut 31 uudesta seksuaalisesta hyväksikäyttötapauksesta ja muista hyväksikäyttötapauksista, joissa väitetään olleen mukana YK:n työntekijöitä. Heinäkuun ja syyskuun välisenä aikana on ilmennyt 12 syytettä rauhanturvaajia vastaan ja 19 YK:n siviilihenkilöstöä vastaan.

Osa tapauksista liittyy rauhanturvaoperaatioihin, osa liittyy YK:n pakolaisjärjestön UNHCR:n henkilökuntaan ja yksi väite kohdistuu YK:n lastenjärjestöön UNICEFiin. Kaiken kaikkiaan YK on aloittanut 14 tutkimusta kolmen kuukauden aikana.

YK:n pääsihteeri Antonio Guterres on vedonnut jo aiemmin rauhanturvaajiin ja YK:n henkilöstöön seksuaalisen hyväksikäytön ja muiden väärinkäytösten torjumiseksi. Guterres ilmoitti maaliskuussa uusista toimenpiteistä, joilla pyritään torjumaan YK:n rauhanturvaajien ja muun henkilöstön väärinkäytökset.

– Pääsihteeri on ilmeisen pettynyt ja surullinen toiminnan jatkuessa, sanoi YK:n tiedottaja Stephane Dujarric.

Rauhanturvaajia on ollut monien vuosien ajan syytettyinä hyväksikäytöstä erityisesti Keski-Afrikan tasavallan ja Kongon raiskaustapauksista ja muista seksuaalista väärinkäytöksistä.

YK:n tilastoissa on parin viime vuoden ajalta kirjattuna yhteensä 80 syytöstä rauhanturvaajien harjoittamasta seksuaalisesta hyväksikäytöstä ja väärinkäytöksistä ja 65 väitettä YK:n siviilihenkilöstöstä.

Lue myös:

Guterres: Seksuaalisen hyväksikäytön torjuntaan on sitouduttava maailmanlaajuisesti

Ranskalaisia rauhanturvaajia rangaistiin pahoinpitelystä Keski-Afrikassa

YK:n rauhanturvaajia epäillään uusista seksuaalirikoksista: ”Sairasta ja vastenmielistä”

YK:n rauhanturvaajia syytetään lasten hyväksikäytöstä Afrikassa

Raportti ryöpyttää YK:ta: Lasten kertomukset hyväksikäytöstä kiersivät työpöydältä toiselle

Lähteet: AP, AFP