Suomeen saapuva James "Mad Dog" Mattis on soturimunkki, joka tuntee hyvin suomalaista puolustuspolitiikkaa

Jussi Niinistö saa vieraakseen jäyhän ja alkoholia välttelevän Yhdysvaltojen puolustusministerin.

James Norman Mattis
James Mattis
James MattisChristian Bruna / EPA

Suomessa ensi viikolla vieraileva Yhdysvaltain puolustusministeri James Mattis teki vaikutuksen puolustusministeri Jussi Niinistöön Washingtonissa järjestetyssä tapaamisessa viime keväänä.

Niinistö kertoi tuolloin Ylelle, että Mattis oli hyvin perillä Suomen asioista.

Hän kehui Niinistön mukaan Suomen yleistä asevelvollisuutta ja sitoutumista oman maan puolustukseen. Samoin hän oli kertonut arvostavansa tuolloin vielä perusteilla ollutta uutta hybridiuhkien keskusta.

Hän oli kertonut myös käyneensä opiskeluaikanaan läpi talvisodan taktiikoita.

Hullu koira ja soturimunkki

67-vuotias Mattis tunnetaan yhtensä sukupolvensa vaikutusvaltaisimmista sotilasjohtajista.

Eläköitynyt merijalkaväen kenraali on toiminut sotilasliitto Natossa ja vastannut Yhdysvaltain joukoista Lähi-idässä ja Keski-Aasiassa. Mattisilla on myös taistelukenttäkokemusta Irakista ja Afganistanista. Niiltä ajoilta on peräisin liikanimi Mad Dog, eli Hullu koira.

Entisten alaisten mukaan hän saattoi olla keskellä yötä etulinjassa sotilaiden kanssa.

Tosin hän ansaitsi palvelusaikana toisenkin lempinimen, Warrior Monk, soturimunkki. Hänen entisen huonetoverinsa mukaan Mattis ei käyttänyt alkoholia eikä hänellä ollut juuri sosiaalista elämää.

– En ole koskaan tuntenut ihmistä, jolla olisi yhtä kova itsekuri, huonetoveri kertoo New Yorker -lehden tekemässä Mattisin laajassa henkilökuvassa (siirryt toiseen palveluun).

19-vuotiaana merijalkaväkeen värväytynyt Mattis ei ole koskaan mennyt naimisiin eikä hänellä ole lapsia. Hänen kerrotaan omistautuneen täysin uralleen ja ahmivan sotahistoriallista kirjallisuutta.

Tarkkuuden ja jäyhyyden lisäksi Mattis on tunnettu lennokkaista lausunnoistaan tai "mattisismeista", kuvailee BBC. (siirryt toiseen palveluun) Sellaisista kuten "Ei ole mitään parempaa kuin, että sinua kohti ammutaan eikö osuta. Se on mahtavaa." Näitä sitaatteja jaetaan yhä Twitterissä.

James Mattis ja Jussi Niinistö kuuntelivat Suomen ja Yhdysvaltain kansallislauluja Washingtonissa 21. maaliskuuta.
James Mattis ja Jussi Niinistö kuuntelivat Suomen ja Yhdysvaltain kansallislauluja Washingtonissa 21. maaliskuuta.Zach Gibson / AFP

Ei luota Iraniin

Ulkopolitiikassa Mattis tunnetaan ehkä parhaiten epäluottamuksesta Iraniin.

New Yorker epäilee, että erimielisyydet Iran-kysymyksessä johtivat lopulta Mattsin ennenaikaiseen eläköitymiseen Obaman kaudella vuonna 2013. Tämä puolestaan saattoi lopulta toimia Mattisin eduksi, kun Trump etsi itselleen puolustusministeriä.

Trumpin hallinto on kärkkäästi arvostellut Iranin kanssa Barack Obaman kaudella tehtyä ydinsopimusta.

Noin kuukausi sitten Mattis kuitenkin sanoi senaatin kuulemisessa, että Iran-sopimus on Yhdysvaltojen etujen mukainen. Lausunto lievensi pelkoa jopa sodasta, jos presidentti Trump suunnittelisi Yhdysvaltojen irrottamista ydinsopimuksesta.

Lue myös:

Presidentti Niinistö tapaa Yhdysvaltain puolustusministerin maanantaina

Puolustusministeri Niinistö pitää suursotaharjoituksen tarvetta Suomelle ilmeisenä – "Avun vastaanottamista syytä harjoitella"