Hyppää sisältöön

Koomikko Jukka Lindström vitsailee ronskisti poliitikoista, mutta on varovainen vähemmistöjen ja feminismin kanssa

Satiiriohjelmaa juontava Kulttuurivieras sanoo, että sosiaalinen media on muuttanut tapaamme käyttää huumoria.

Kuvaaja pyytää Jukka Lindströmiltä tekonaurua. - Pirjo Heikkilä osaa tekonaurun niin paljon paremmin kuin minä, koomikko parahtaa. Kuva: Antti Haanpää / Yle

– Kerrankin politiikassa kaikki puhuvat totta, Jukka Lindström lukee käsikirjoitusta.

Hän puhuu ympärillään olevalle Noin viikon uutiset –satiiriohjelman käsikirjoitustiimille Ylen kuvausstudiolla Pasilassa. Viikon tärkeimpiä uutisia ruotivan ohjelman ensimmäiset harjoitukset on käyty läpi. Nyt käsikirjoitusta korjaillaan koomikon suuhun sopivaksi.

Jukka Lindströmin apuna käsikirjoittamisessa on kaksi muuta stand up -koomikkoa ja kaksi taustatoimittajaa. Kuva: Antti Haanpää / Yle

Studioyleisön saapuessa sisään Lindström poistuu viimeisteltäväksi maskiin.

–  Jukka on vihdoin saatu meikattua mieheksi, yleisöä lämmitellyt stand up -koomikko huutaa mikkiin.

Jukka Lindström istuu juontopöydän taakse aplodien saattelemana. Kolmen ja puolen vuoden ajan Lindström on tiiminsä kanssa syynännyt tarkasti läpi kaikki suomalaisten kärkipoliitikkojen sanomiset. Sillä on ollut yllättävä seuraus: hän on huomannut, että poliitikot ovat oikeasti ihan fiksuja tyyppejä.

Koomikon ehdoilla

Kun Jukka Lindström saapui harjoittelijaksi Ylen Radiouutisiin vuonna 2002, hänet ristittiin Ridgeksi. Tumman ja komean nuorukaisen arveltiin siirtyvän pian televisioon. Toisin kävi. Radiouutisissa vierähti kahdeksan vuotta ja YleX-kanavan Etusivu-ajankohtaisohjelmassa kolme.

Lindström oli tehnyt stand up –koomikon keikkoja työn ohessa vuodesta 2005 lähtien. Toimittajan ja koomikon taidot veivät hänet mukaan YleLeaks-satiiriohjelmaan. Sen jälkeen hänelle tarjottiin mahdollisuutta tehdä omaa show’ta.

Lindström lähti mukaan tietyin ehdoin.

– Tv-ohjelman piti tapahtua minun komiikkani ja ilmaisutapani ehdoilla. On tosi vaikea mennä telkkariin stand up -koomikkona tekemään jotain, joka on vastoin omaa ilmaisua. Se on vielä typerämpää, jos ihmiset tulevat katsomaan sua keikoille livenä, että hei tämähän on ihan eri tyyppi.

- Juo vettä ennen nauhoitusta, huutaa studio-ohjaaja Jukka Lindströmille. Kuva: Antti Haanpää / Yle

Noin viikon uutiset oli aluksi tempoltaan liian hidas. Vuosien aikana oma vauhdikas rytmi on löytynyt. Ensimmäisen vuoden jälkeen myös yleisö löysi ohjelman. Tämän vuoden alussa Noin viikon uutiset palkittiin parhaan komedia- ja sketsiohjelman Kultainen Venla -palkinnolla.

Ohjelma sai alkuvuodesta myös kansainvälistä huomiota, kun se julkaisi presidentti Donald Trumpille irvailevan America First, Finland Second -videon (siirryt toiseen palveluun). Se on katsottu YouTubessa yli 1,6 miljoonaa kertaa.

Politiikka naurattaa jälleen

Stand upin synnyinmaassa Yhdysvalloissa koomikoilla on nyt ongelma. Se on presidentti Donald Trump. Luulisi, että ajattelemattomista heitoista ja twiiteistä syntyisi huumoria vaikka millä mitalla. Ongelma on, että vaikka materiaalia tulee, sitä tulee liian nopeasti. Vitsi vanhenee päivässä.

Presidentin perässä pysyvät korkeintaan joka arkipäivä tulevat talk show’t. Vitseistä ärsyyntynyt Trump haukkuu heti ohjelmat ja koomikot vitsailevat lisää. Syntyy loputon kierre, jonka ansiosta presidentti pysyy otsikoissa koko ajan. Onko tämä kaikki vain Trumpin ovelaa mediapeliä? Kenties.

Noin viikon uutiset on henkilöitynyt Jukka Lindströmiin. Toimittajan ja koomikon kombinaatiota on vaikea löytää, mutta ohjelman uusi vetäjä on hakusessa. Kuva: Antti Haanpää / Yle

Jukka Lindströmin mielestä suomalainen poliittinen satiiri on kesyä verrattuna Yhdysvaltoihin. Täällä poliitikoille irvailevia ohjelmiakin on suhteellisen vähän. Noin viikon uutisten lisäksi Maikkarilla pyörii Pelimies. Helsingin Sanomien Uutisraportti lopetti tänä vuonna.

Poliittinen huumori on kuitenkin alkanut jälleen kiinnostaa yleisöä. Jukka Lindström muistelee, että vielä 2000-luvun alkupuolella stand up -yleisö käpertyi hiljaiseksi, kun hän alkoi puhua politiikasta. Neljän viime vuoden aikana poliittisia vitsejä on jopa alettu odottaa.

–  Yhtenä syynä näen perussuomalaisten nousun, joka virkisti poliittista keskustelua. Toinen oli Pekka Haaviston presidenttiehdokkuus vuonna 2012. Yhtäkkiä kaikki alkoivat kertoa Facebookissa, ketä he aikovat äänestää. Se ei ollut hirvittävän tyypillistä Suomessa. Poliittinen keskustelu tuntuu nyt sallitummalta.

Poliittinen satiiri vaikuttaa kelpaavan myös itse poliitikoille. Jukka Lindström ei ole saanut heiltä kertaakaan suoraa negatiivista palautetta.

– He ymmärtävät, että kyse on leikistä. Ja tässä ajassa poliitikkokaan ei halua leimautua huumorintajuttomaksi.

Usean vuoden työrupeama Noin viikon uutisissa on muuttanut Jukka Lindströmin suhtautumista poliitikoihin. Tiheällä kammalla läpikäydyt uutiset tuottavat odotettua vähemmän vitsailtavaa. Koomikko arvostaa poliitikkoja aiempaa enemmän.

– Meidän poliitikot ovat yllättävänkin osaavia, harvinaisen fiksuja ja vielä huumorintajuisia, perkeleet! Lindström nauraa.

Kuka saa vitsailla?

Jukka Lindström tykittää tekstiä pökerryttävällä vauhdilla Noin viikon uutisten nauhoituksissa. Tämän viikon pääaiheina ovat maakuntauudistus ja sote-palveluiden valinnanvapaus sekä presidentinvaalit. Lindström käy dialogia uutisvideoiden ja -kuvien kanssa.

Pelko on isompi kuin pamaus, sanoo valtiovarainministeri Petteri Orpo valinnanvapaudesta uutispätkässä. Lindström vääntää vitsin lopulta vessareissuun intialaisen aterian jälkeen. Yleisö nauraa kippurassa.

Jukka Lindströmin esikuvia ovat amerikkalaiset talk show -isännät kuten David Letterman. Kuva: Antti Haanpää / Yle

Kun urheilumanageri Aleksi Valavuori julkaisi viime vuonna Twitterissä homoja loukkaavia kirjoituksia, siitä syntyi kohu ja mies sai potkut. Valavuori kertoi myöhemmin, että tarkoituksena oli vitsailla. Sosiaalinen media oli väärä paikka vitsille, katuva Valavuori totesi äskettäin Ylen Sananvapausillassa.

Jos samankaltaisen vitsin olisi heittänyt Jukka Lindström, asia olisi saattanut olla toinen. Koomikko voi roolissaan heittää rajuakin läppää toisin kuin poliitikko tai joku muu julkisuuden henkilö.

Sosiaalinen media on kuitenkin saanut myös koomikot varovaisemmiksi.

– Se on tuonut hirvittävän tiukan sosiaalisen kontrollin, mitä saa sanoa ja mitä sanoja saa käyttää. Ihmisiä kytätään. Se vaikeuttaa koomikon töitä, jos se ulottuu stand up -klubeille saakka.

– Minua on viime aikoina alkanut ärsyttää se, että kaikki tulkitaan sen pahimman kautta. Joskus voisi olla vaan, että no joo, olipa huono vitsi ja antaa olla, Lindström sanoo.

Mistä saa vitsailla?

Yhdysvalloissa koomikot vitsailevat rajusti eri roduista, mutta seksivitsit saavat yleisön kohahtamaan. Suomessa asia on toisin päin. Täällä navan alle menevillä jutuilla yleisön saa hekottamaan melko varmasti.

Mutta suomalainen yhteiskunta muuttuu ja samalla myös huumori. Jukka Lindströmin mukaan suurin muutos on tapahtunut vähemmistöistä vitsailussa. Vielä kymmenen vuotta sitten stand up -klubeilla saattoi kuulla vitsejä, jotka olivat selkeän rasistisia.

– Kun tietyt asiat, kuten maahanmuuttajat, nousevat yhteiskunnalliseen keskusteluun, vähemmistöistä vitsailussa pitää olla hirvittävän paljon taitavampi. Kun alkaa puhua maahanmuuttajista, yleisö haluaa tietää, kenen puolella olet. Jos yleisö tajuaa, että et ole menossa rasismisuuntaan, sitten se on ok.

Jukka Lindströmiä kutsuttiin Ylen Radiouutisissa Ridgeksi Kauniit ja rohkeat -sarjan henkilön mukaan. Kuva: Antti Haanpää / Yle

Mutta ei se mene aina putkeen kokeneellakaan koomikolla.

– Kerran aloitin sillä, että haluaisin puhua vähän feminismistä. Eturivissä oli parikymppinen jäbä, joka veti henkeä sisään naama irvessä. Luulin, että ihmisillä olisi selkeä jaettu käsitys siitä, mitä feminismi on. Kaikki kuitenkin näkevät asian eri tavoin. Vitsin alku piti kääntää siten, että kaikki te siellä yleisössä vetäydytte, kun alan puhua feminismistä.

Mistä suomalainen saa sitten vitsailla? Lindströmin mielestä melkein mistä vaan. Jokainen voi kokeilla, missä menee oman huumorin rajat.

– Voi tehdä sellaisen kokeen itselleen, että mistä aiheista en keskustelisi joulupöydässä appivanhempieni kanssa.

Anttiholmat

Noin viikon uutisten nauhoitus on päättynyt ja Lindström poistuu studiosta aplodien kera.

Pian koomikko poistuu myös ruudusta. Hän on päättänyt lopettaa ohjelmassa kolmen ja puolen vuoden jälkeen. Ajankohta on luonnollinen, sillä hänen perheensä muuttaa ulkomaille pariksi vuodeksi.

Kun näyttelijä Antti Holma lähti Suomesta miltei ovet paukkuen Lontooseen, hän palasi kotimaahansa melko pian tekemään keikkatöitä.

– Silloin kun mä aloitin, päätin, että jos Antti Holma näyttelee joskus Cheekiä elokuvassa, niin silloin mä muutan pois Suomesta. Vitsi! Lindström hekottaa.

Holman tähdittämä Cheek-elokuva tulee ensi-iltaan vuoden alussa.

Koomikko nauraa nyt sille, että hän itse tekee anttiholmat. Lindström palaa Suomeen jo maaliskuussa tekemään stand up -kiertueen kollegoidensa kanssa.

- Radio on suurin rakkauteni. Televisio on liian hidas ison tuotannon takia, sanoo Jukka Lindström. Kuva: Antti Haanpää / Yle

Tarkkoja jatkosuunnitelmia ei kuitenkaan ole. Lindström haluaa keskittyä stand upiin, mutta myös toimittajan hommat kiinnostaisivat. Hän päätyy pohtimaan, mitä toimittajan töitä hän voisi jatkossa tehdä, sillä hänet liitetään nyt niin vahvasti Noin viikon uutisiin. Ehkä talk show’ta tai jotain radiossa.

–  Hitto, en ole tajunnutkaan, että olen sulkenut pois itseltäni yhden työmahdollisuuden. En voisi lukea Tv-uutisia. Sitä ei uskoisi kukaan, koomikko nauraa.

.
.