"Maailmassa on muitakin voimia kuin meidän ihmisen rakentama maailma" – Taiteilija ikuisti komeat puujättiläiset muotokuviksi

Kuvataiteilija Kati Lehtoselle puut ja luonto ovat tärkeitä. Lehtosen pyörä pysähtyy usein tsaarin poppeleiden kohdalla Hämeenlinnan Varikonniemessä. Pysähdyttyään Lehtonen hyppää pyörän selästä, vilkuilee ympärilleen ja pujahtaa puiden luo.

kuvataide
Ihminen seisoo ison puun juurella.
Kati Lehtosen mielestä puut ovat muotokuvan arvoisia yksilöitä. Petri Lassheikki / Yle

Lehdet rapisevat jalkojen alla, kun lähestymme kuvataitelija Kati Lehtosen (siirryt toiseen palveluun) kanssa Hämeenlinnan Varikonniemessä kasvavia valtaisia tsaarin poppeleita.

Puut ovat tyvestään niin isoja, että yhden tai kahdenkaan ihmisen kädet eivät riitä niiden ympäri.

Hämeenlinnalainen Lehtonen kertoo, että puut ja luonto ovat hänelle tärkeitä. Samalla hän tunnustelee vanhan puun osin sammaleista pintaa ja kehuu sen värejä.

– Ehkä nämä ovat minulle vähän kuin todistusaineistoa siitä, että maailmassa on muitakin voimia kuin meidän ihmisen rakentama maailma.

– Tällä puulla on oma aikansa, minulla on oma aikani ja sitten vielä piirustuksella on oma aikansa.

Lehtonen kertoo miettineensä tehdessään vanhoista puista muotokuvia, ettei hän tiedä, kuka täältä lähteen ensin.

Lyijykynäpiirustuksia.
Tsaarin poppeli ja kynäjalava.Kati Lehtonen

– Mitä todennäköisimmin se olen minä. Näiden puiden juurella tulee konkreettiseksi se ajatus, että en voi sanoa mistään mitään varmaa.

Salaisia pysähdyksiä puiden luona

Nyt pieni paljastus: Lehtonen tunnustaa, että usein pyöräillessään Varikonniemen rantaa tsaarin poppeleiden ohi hän pysähtyy halaamaan puita salaa.

Sehän on todistettu, että puut edistävät terveyttä ja lisäävät vastustuskykyä.

Kati Lehtonen

– Kyllä minä yleensä katson, näkeekö kukaan. Toisaalta mitä väliä sillä on, jos joku sattuisi kulkemaan ohi juuri silloin, Lehtonen nauraa.

Lehtonen katsoo tarpeelliseksi hivenen puolustella tekojaan kertomalla, että puissa on voimaa, jota voi imeä itseensä.

– Sehän on todistettu, että puut edistävät terveyttä ja lisäävät vastustuskykyä.

Puu on muotokuvan arvoinen

Lehtonen kertoo, että ajatus puiden muotokuvista alkoi viritä pikkuhiljaa edellisten, myös puuaiheisten, teosten kautta.

Puita esittävien lyijykynäpiirustusten soikea rajaus korostaa muotokuva-ajatusta.

Soikea rajaus mukailee vanhoja maalauksia. Rajauksen lisäksi muotokuvaideaa korostaa piirustusten kehysten alareunaan kiinnitetty messinkilaatta.

Yksityiskohta lyijykynäpiirustuksesta.
Yksityiskohta kynäjalavasta.Kati Lehtonen

Laatassa luetellaan puun tiedot: suomenkielinen nimi, latinankielinen nimi, kasvupaikka, rungon ympärysmitta ja korkeus. Laatasta löytyy myös puun sijainnin koordinaatit, joiden avulla kuka tahansa voi löytää kyseisen puun.

Osa teosten puista on satoja vuosia vanhoja. Osa on vain muuten kasvanut isoksi. Lehtonen kertoo, että moniin puihin liittyy kiinnostavia tarinoita ja historiallisia tapahtumia.

Ajatus muotokuvista syntyi tarinoiden, omien kokemusten ja muistojen ympärille. Hän alkoi ajatella puita muotokuvien arvoisina yksilöinä.

Ensikohtaaminen sykähdyttää

Sopivien puiden löytäminen on vaatinut vaivannäköä. Karttojen ja eri lähteiden tutkiminen, koordinaattien avulla suunnistaminen, harhailu, eksyminen ja viimeinen löytäminen on ollut tärkeä osa luomistyötä, joka johti lopulta Puiden muotokuvat-näyttelyyn.

Lehtonen kertoo käyttäneensä apunaan Niilo Karhun parikymmentä vuotta vanhaa kirjaa Vihreät jättiläiset, Suomen paksuimmat puut (siirryt toiseen palveluun) (Dendrologian Seura). Yhdeksästä teoksesta kuusi on löytynyt kirjan pohjalta.

Keisarinmänty Hämeenlinnassa
Keisarinmänty Hämeenlinnassa.Ville Välimäki / Yle

Hän kertoo saaneensa myös dendrologian seuralta uutta ajantasaista tietoa Suomessa kasvavista jättiläispuista. Seura on erikoistunut kotimaisiin ja Suomessa kasvaviin ulkomaisiin puuvartisiin kasveihin.

Loput Lehtosen muotokuvien kohteista löytyivät Hämeenlinnan kaupungin nettisivulta, jolla on listattu rauhoitettuja puita ja luonnonmuistomerkkejä (siirryt toiseen palveluun).

Jokainen voi kokea puun voiman

Lehtonen kertoo, että luonnonsuojelu ja luonnon arvot ovat aina taustalla hänen töissään.

Parhaillaan Hämeenlinnan Verkatehtaalla Galleria Koneessa (siirryt toiseen palveluun) esillä olevissa puumuotokuvissa hän kertoo kuitenkin lähteneensä liikkeelle inhimillisen olemassaolon ja ajallisuuden näkökulmasta. Puut ovat Lehtoselle keino käsitellä häntä kiinnostavia aiheita.

Vanhan puun latvus.
Tsaarin poppelit Varikonniemessä.Petri Lassheikki / Yle

– Jos kuka tahansa käy etsimässä muotokuvien puut, ymmärtää sen, miksi olen valinnut juuri nämä puut. Tunne puiden juurella on jotain sellaista, mitä ei voi ihan täysin sanallistaa tai järjellä ymmärtää, sanoo Kati Lehtonen hiljaa.