Japani varautuu Trumpin vierailuun 18 000 poliisin voimin – luvassa golfdiplomatiaa ja tiukkaa puhetta Pohjois-Koreasta

Turvallisuuden nimissä Tokion suurimmilta metroasemilta esimerkiksi poistetaan roskikset Trumpin vierailun ajaksi.

Donald Trump
Trump ja Abe tervehtivät toisiaan lähes halaten.
Yhdysvaltain presidentti Donald Trump ja Japanin pääministeri Shinzo Abe tapasivat helmikuussa 2017 Yhdysvalloissa. Washingtonin-vierailun päätteeksi Trump kutsui Aben vaimoineen viikonlopuksi Floridaan golfaamaan.Michael Reynolds / EPA

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump aloittaa Aasian-kiertueensa huomenna sunnuntaina Japanista, missä hänen tuloonsa on jo valmistauduttu kiristämällä Tokion turvatoimia.

Trumpin vierailun ajan Tokiossa on valmiudessa 18 000 poliisia, kertovat yleisradioyhtiö NHK ja Yomiuri Shimbun -lehti (siirryt toiseen palveluun).

Yomiuri Shimbunin mukaan liikennettä rajoitetaan laajasti, ja yksityisautoja tarkastetaan alueilla, joilla Trump liikkuu. Lisäksi Tokion suurimmilta metroasemilta esimerkiksi poistetaan roskikset ja suljetaan säilytyslokerot vierailun ajaksi.

Trumpin ja Japanin pääministerin Shinzo Aben odotetaan neuvottelevan muun muassa mahdollisista toimenpiteistä Pohjois-Korean ydinohjelman suhteen. Abe on vaatinut YK:ta tiukentamaan Pohjois-Koreaa koskevia pakotteitaan, ja Japani ja Yhdysvallat ovat yhtä mieltä siitä, että Kiinan pitäisi painostaa Pohjois-Koreaa enemmän.

Ennen virallisia keskusteluja Trump ja Abe kuitenkin lähtevät golfaamaan. He tapaavat sunnuntaina golfklubilla Tokion ulkopuolella ja pelaavat yhdessä japanilaisen golfammattilaisen Hideki Matsuyaman kanssa.

Japani on panostanut golfdiplomatiaan Trumpin aikana: kun Abe kävi ensi kertaa vierailemassa presidentiksi valitun Trumpin luona Washingtonissa viime marraskuussa, hän vei tuliaisina golfmailan. Trump vastasi lahjoittamalla golfpaidan ja muita lajiin liittyviä tarvikkeita. Aben helmikuun vierailulla he kävivät myös pelaamassa Trumpin Mar-a-Lago-kartanolla Floridassa.

Lisää aiheesta:

Diili vai ydinsota? Ratko Trumpin suurimmat ongelmat Aasia-pelissä ja twiittaa saavutuksistasi!

Bushin hallinnon jäsenen vinkki Aasiaan lähtevälle Trumpille: ”Hillitse twiittailua ja muista kasvojen säilyttämisen kulttuuri”

Lähteet: AP