HS: Enemmistö suomalaisista vastustaa Nato-jäsenyyttä

59 prosenttia vastustaa, 22 prosenttia kannattaa

Nato
Naton päämaja sijaitsee Brysselissä.
Naton päämaja sijaitsee Brysselissä.Justin Tallis / AFP

Enemmistö suomalaisista vastustaa sotilasliitto Natoon hakemista, ilmenee Helsingin Sanomien teettämästä kyselystä (siirryt toiseen palveluun). Kyselyn vastaajista 59 prosenttia vastustaa Nato-jäsenyyttä. 22 prosenttia kannatti jäsenyyden hakemista. Vastaajista 19 prosenttia ei ottanut kantaa asiaan.

Lehden mukaan jäsenyyttä vastustavat selvin numeroin kaikki kansanryhmät, kuten miehet ja naiset, nuoret ja vanhat, kaupunkilaiset ja maalaiset, työttömät ja toimihenkilöt, eläkeläiset ja opiskelijat, peruskoulun käyneet ja korkeakoulutetut sekä etelä- ja pohjoissuomalaiset.

Ainoan poikkeuksen muodostavat kokoomuksen kannattajat, jotka ovat niukasti Nato-jäsenyyden kannalla. Kokoomuksen kannattajista 45 prosenttia kannattaa jäsenyyttä ja 43 prosenttia vastustaa. Muiden puolueiden kannattajista jäsenyyttä vastustaa lehden mukaan selkeä enemmistö.

Naton kannatus on hieman hiipunut vuoden 2014 loppukesästä, jolloin HS myös selvitti suomalaisten Nato-kantoja. Tuolloin 26 prosenttia kannatti jäsenyyttä lehden kyselyssä.

Kantar TNS toteutti tänään julkaistun kyselyn 16.–27. lokakuuta. Virhemarginaali on noin kolme prosenttiyksikköä suuntaansa.