Saudi-Arabiassa pidätetty lukuisia prinssejä ja ex-ministereitä

Mediatietojen mukaan pidätettyjen joukossa on 11 prinssiä. Pidätykset kasvattavat nuoren kruununprinssin valtaa entisestään.

Kruunuprinssi Mohammed bin Salman. Kuva: Alexei Druzhinin / AOP

Saudi-Arabia on pidättänyt neljä nykyistä ministeriä osana korruptionvastaista kampanjaa, kertoo al-Arabiya-uutiskanava uutistoimisto Reutersin mukaan. Saudiomisteisen kanavan mukaan pidätettynä on myös 11 prinssiä.

New York Timesin mukaan (siirryt toiseen palveluun) pidätettyjen joukossa on kerrottu olevan muun muassa miljardööri, prinssi al-Waleed bin Talal.

Uutistoimisto Reuters vahvisti tiedon aamulla. Sen mukaan pidätettyjen joukossa on myös entinen talousministeri Ibrahim al-Assaf.

Raportoidut pidätykset tehtiin vain joitakin tunteja sen jälkeen, kun uusi korruption vastainen komitea oli perustettu, BBC kertoo.

Kruununprinssin yritys laajentaa valtaansa?

Korruption vastaisella komitealla on muun muassa oikeus jäädyttää pankkitilejä, antaa pidätysmääräyksiä sekä asettaa matkustuskieltoja.

Komiteaa johtaa kruunuprinssi Mohammed bin Salman. 32-vuotias kruununprinssi on luvannut parantaa Saudi-Arabian mainetta houkutellakseen esimerkiksi ulkomaisia sijoittajia. Pari viikkoa sitten hän ilmoitti palauttavansa maahan nykyistä maltillisemman tulkinnan islamista.

Naiset ottamassa lastenrattaita ulos autosta ostoskeskuksen parkkipaikalla Riadissa 27. syyskuuta. Kuva: Fayez Nureldine / AFP

Salman nousi  kruununprinssiksi kesällä hieman yllättäen ohi vanhemman veljenpoikansa.  Raportoitujen pidätysten on mediassa arveltu olevan kruununprinssin keino vahvistaa valtaansa.

Sanomalehti Guardianin mukaan (siirryt toiseen palveluun)turvallisuuspalvelut olivat esimerkiksi takavarikoineet yksityiskoneita tarkoituksenaan estää merkittävissä asemissa olevien ihmisten lähteminen maasta.

Syyskuussa maassa pidätettiin yli 20 ihmistä, joiden joukossa oli myös vaikutusvaltaisia uskonnollisia johtajia. Arvostelijoiden mukaan kyseessä oli koordinoitu ratsia.

Vaikutuksia myös Saudi-Arabian talouteen

Korruption vastainen työ on uusi vastuualue kruununprinssin ennestään laajoissa valtaoikeuksissa. Hän on jo vastannut Saudi-Arabian sotatoimista Jemenissä sekä energiapolitiikasta, ja nyt valta käytännössä laajenee melkein kaikille alueille.

Hän saa muun muassa turvallisuusjoukkojen komennon.

– Mohammed bin Salman haluaa vain poistaa vallasta viimeisenkin serkun, joka on johtanut sotilaallisia joukkoja ja joka modernistina voisi kyseenalaistaa nykyhallinnon. Muita ei ole jäljellä, hän sanoo.

Pidätysten kerrannaisvaikutukset voivat olla laajoja niin Saudi-Arabian ulko- kuin sisäpolitiikassakin.

Uutiset miljardööri Waleed bin Talalin pidätyksestä vaikuttanevat myös suoraan Saudi-Arabian talouteen, sillä hän omistajana merkittävissä pörssiyhtiöissä.

Päivitetty 11.46. Lisätty yksityiskohtia mahdollisista seurauksista.

Lue myös: