Naiset heiluttavat vihreiden kannatusta – miehet nostivat kokoomuksen kärkeen

Vihreiden nopean kannatusnousun ja jyrkän alamäen takana ovat liikkuvat naiset. Ylen puoluekannatusmittauksen tausta-aineisto paljastaa, että miehet nostivat kokoomuksen suosituimmaksi puolueeksi.

puolueet
Touko aalto ja ilmapallot puoluekokouksessa
Jarno Kuusinen / AOP

Naisten ja miesten äänestyskäyttäytymisessä on selkeitä eroja. Vihreiden kannattajista selkeä enemmistö on naisia. Perussuomalaisten äänestäjistä ylivoimainen enemmistö on ollut miehiä.

Vihreät nousi heinä-elokuussa toiseksi suosituimmaksi puolueeksi 17,6 prosentin kannatuksellaan, ja elo-syyskuussa vihreiden kannatus oli korkeimmillaan 17,8 prosentissa.

Neljän suosituimman puolueen kannatus naisten joukossa.
Neljän suosituimman puolueen kannatus naisten joukossa.Yle Uutisgrafiikka

Naiset suosivat vihreitä loppukesällä

Taloustutkimuksen tekemän kyselyn tausta-aineistosta käy ilmi, että erityisesti naiset liikkuivat vihreiden suuntaan.

Kevään 2015 eduskuntavaalien jälkeen vihreät ovat parhaimmillaan keränneet naisten kannatuksesta ennen viime kesää noin viidenneksen. Nyt, elo-syyskuussa, vihreitä kertoi äänestävänsä peräti 26,7 prosenttia naisista.

Vihreiden naiskannatuksen vahvoina kuukausina kokoomus, SDP ja keskusta menettivät naiskannattajiaan.

Ammattiryhmistä vihreiden taakse tuli loppukesän aikana entistä enemmän työntekijöitä ja toimihenkilöitä. Kasvua oli kaikissa ikäryhmissä.

Vihreä naishuuma laantui syksyllä

Eduskunnan palattua kesätauolta syyskuun alussa vihreiden kannatus kääntyi alamäkeen. Syys-lokakuussa vihreitä ilmoitti äänestävänsä 22,3 ja lokakuussa 20,4 prosenttia naisista. Samaan aikaan erityisesti kokoomus ja SDP nostivat naiskannatustaan.

Vihreiden kannatus kääntyi syksyn aikana laskuun tasaisesti kaikissa ammatti- ja ikäryhmissä.

Kokoomus voitti miehet puolelleen

Kokoomus on noussut tänä vuonna selkeästi suosituimmaksi puolueeksi.

Tammikuussa kokoomus oli SDP:n ja keskustan perässä kolmanneksi suosituin puolue 18,4 prosentin kannatuksellaan.

Lokakuussa Ylen mittauksessa kokoomusta tuki 22,8 prosenttia vastanneista – SDP ja keskusta olivat pudonneet kauas taakse.

Neljän suosituimman puolueen kannatus miesten joukossa.
Neljän suosituimman puolueen kannatus miesten joukossa.Yle Uutisgrafiikka

Taloustutkimuksen tausta-aineisto kertoo, että kokoomus on noussut erityisesti miesten suosikkipuolueeksi. Lokakuussa miehistä lähes joka neljäs kertoi äänestävänsä kokoomusta.

SDP:n ja keskustan suosio miesten joukossa on ollut laskusuunnassa koko vuoden. Nyt syksyllä on näkynyt molemmilla pientä piristymistä.

Vihreitä miehiä myös näkyvissä

Vihreiden nousuhuumaan tulivat loppukesällä mukaan myös miehet, kun vihreiden suosio miesäänestäjien joukossa käväisi pari kertaa yli kymmenen prosentin lukemissa. Nopea suosion lasku syksyllä näkyi myös vihreiden mieskannatuksen hiipumisena.

Miesten ja naisten erillisessä aineistossa virhemarginaali on hieman korkeampi kuin koko puoluekannatusmittauksessa.

Esimerkiksi lokakuussa koko mittauksen virhemarginaali on suurimpien puolueiden osalta noin 2,1 prosenttiyksikköä ylös- tai alaspäin. Naisten ja miesten tuloksissa virhemarginaali kasvaa noin 2,5 prosenttiyksikköön.