Pohdituttaako maksullisen influenssarokotteen laajempi teho? Kahdestakaan rokotteesta ei ole suurempaa haittaa, vastaa THL

Yhdysvalloissa riskiryhmille on jo nykyisin tarjolla vahvempitehoisia influenssarokotteita. THL toivoo, että näitä rokotteita saadaan jossakin vaiheessa myös Eurooppaan ja Suomeen.

influenssarokotteet
Tältä näyttää influenssa A -virus. Kuva on 60 000-kertainen suurennos.
Tältä näyttää influenssa A -virus. Kuva on 60 000-kertainen suurennos.Helsingin yliopiston Haartmann-instituutin virusopin osasto / Lehtikuva

Julkisessa terveydenhuollossa riskiryhmille pistettävä kansallisen ohjelman influenssarokote antaa tänä vuonna suojaa kolmea influenssavirusta vastaan, kahta A-tyypin ja yhtä B-tyypin virusta. Yksityiseltä puolelta saatavan maksullisen rokotteen avulla sen sijaan saa suojaa neljää virustyyppiä vastaan eli kahta A-virusta ja kahta B-virusta.

– Kyseessä on ensimmäinen kerta Suomessa, kun saatavilla on pistettävä rokote neljää virustyyppiä vastaan, kertoo THL:n rokotusohjelmayksikön ylilääkäri Hanna Nohynek.

B-tyypin virukset rantautuvat Suomeen tyypillisesti kevätkaudella.

– Koska tässä vaiheessa, emme vielä tiedä, mitkä B-tyypin virukset meille tulevat, on myös mahdollista, että neljää virustyyppiä sisältävästä rokotteesta ei ole mitään lisähyötyä, Nohynek korostaa.

Jos nyt joku kuitenkin kokee, että haluaa ottaa vielä kansallisen rokotteen saatuaan lisäksi yksityisen puolen maksullisen rokotteen, siitä ei Nohynekin mukaan ole todennäköisesti muuta haittaa, kuin mahdollinen voimakas paikallisreaktio pistoskohdassa.

– Punotus, turvotus ja kuumotus ovat tyypillisiä paikallisessa reaktiossa ja myös kuumereaktio voi tästä seurata.

Yhdysvalloissa on Nohynekin mukaan riskiryhmille eli vanhukselle ja perussairauksista kärsiville tarjolla huomattavasti vahvempaa rokotetta.

– Rokotteet ovat olleet haluttuja USA:ssa, eikä niitä ole Euroopan markkinoille vielä saatu. On kiinni tuotantokapasiteetista, paljonko niitä pystytään valmistamaan. Toiveemme on, että näitä rokotteita joskus tulevaisuudessa myös meille saadaan, hän sanoo.

– Teoriassa olisi siis mahdollista antaa vaikka neljä influenssarokotepiikkiä samanaikaisesti, jolloin henkilö saisi enemmän antigeeniä, mutta sellaista ei olla erikseen tutkittu, emmekä me THL:ssä sitä suosittele, Nohynek sanoo.