Trump esitteli golftaitojaan Japanin pääministerille – "Golfin pahin julkkishuijari"

Yhdysvaltojen presidentti Donald Trump aloitti Aasian-kiertueensa pelaamalla golfia Japanin pääministerin kanssa. Mutta mitä Trumpin pelityyli kertoo presidentistä?

golf
Uutisvideot: Trump pelasi Japanin matkansa alkajaisiksi golfia
Uutisvideot: Trump pelasi Japanin matkansa alkajaisiksi golfia

Japanin Kasumigasekin golfklubilla nähtiin sunnuntaina arvovaltainen pelaajaseurue, kun Japanin pääministeri Shinzo Abe isännöi Yhdysvaltojen presidenttiä Donald Trumpia. Mukana kierroksella oli myös huippugolffari Hideki Matsuyama.

Japanilaiset saivat pelitoverikseen hyvän pelaajan. Trumpin tasoitusluku eli handicap on kadehdittavan alhainen, vain 2,5.

Yhdysvaltalaismediassa on kuitenkin liikkunut tietoja, ettei Trump olisi ansainnut tasoitustaan rehellisin keinoin.

Tasoitusluvun ansiosta eritasoiset pelaajat voivat kilpailla keskenään. Mitä suurempi tasoitus, sitä enemmän lyöntejä voi käyttää kierroksella.

Uskomattomia tuloksia

Tällä viikolla Yhdysvaltojen golfliiton tietokantaan ilmestyi ällistyttävä luku: Trumpin nimissä kirjattiin lokakuulta 68 lyönnin pelikierros. Tietokantaa käytetään pelaajien tasoitusluvun laskemiseen.

Tulos oli vielä uskomattomampi kuin lokakuun alussa kerrottu väite. Republikaanisenaattori Lindsey Graham kertoi tuolloin Twitterissä, että presidentti olisi pelannut vain 73 lyöntiä "tuulisissa ja märissä olosuhteissa."

Golfasiantuntijoiden mukaan näin hyvien kierroksen pelaaminen vaatisi lähes täydellistä onnistumista jokaisella reiällä. Heidän oli vaikea uskoa, että 71-vuotias kiireinen presidentti olisi pystynyt moiseen.

– Ikäänsä pienemmän tuloksen saaminen on paljon harvinaisempaa amatööriltä kuin hole in one. Se vaatii vain yhden lyönnin ja vähän tuuria, Golf Chanel -kanavan asiantuntija Brandel Chamblee arvioi sanomalehti Wall Street Journalille. (siirryt toiseen palveluun)

Valkoinen talo kiisti Wall Street Journalille, että Trump olisi kirjannut 68 lyönnin tuloksen järjestelmään. Hallinto ei kuitenkaan ottanut kantaa, oliko kyseinen kierros pelattu.

Kun huijauksesta puhutaan, hän on 11 asteikolla yhdestä kymmeneen.

Rick Reilly

Onkin mahdollista, että kirjaus oli virhe tai presidentille tehty käytännön pila. Kirjauksia voivat tehdä pelaajien ohella golfklubien työntekijät, muistuttaa Golf News Digest -sivusto. (siirryt toiseen palveluun)

Joka tapauksessa Trumpin matala tasoitus laski entisestään. Jo aiemmin hänelle oli merkitty tietokantaan vain harvakseltaan erittäin hyvä tuloksia.

Trumpin pallo ilmestyi lipun viereen

Toinen mahdollisuus on, että kyse on epärehellisestä pelistä. Washington Post -lehden (siirryt toiseen palveluun) selvityksen mukaan Trump on armoton huijari golfkentillä.

Näin on antanut ymmärtää muun muassa rocktähti Alice Cooper.

– Golfin pahin julkkishuijari? Voisinpa sanoa, se olisi järkytys. Mutta pelasin Donald Trumpin kanssa kerran, Cooper vihjasi.

Julkkisten golftavoista kirjan kirjoittanut Rick Reilly on kuvannut Trumpin monipuolisia vilunkikeinoja. Kun Reilly pelasi Trumpin kanssa, tuleva presidentti kirjasi itselleen olemattomia tuloksia, ohjaili palloja reikään putterilla ja löi uudelleen, jos ensimmäinen lyönti meni mönkään.

– Kun huijauksesta puhutaan, hän on 11 asteikolla yhdestä kymmeneen, Reilly sanoi.

Reillyn mukaan vain entinen presidentti Bill Clinton on pelatessaan Trumpin veroinen kieroilija.

Donald Trump golffaa Aberdeenshiressä Skotlannissa 2011.
Donald Trump golffaa Aberdeenshiressä Skotlannissa 2011.Danny Lawson / EPA

Trumpin kanssa 1990-luvulla pelannut Mark Mulvoy taas muisteli, kuinka rankkasade oli yllättänyt pelaajat. Kun he palasivat suojasta kentälle, Trumpin pallo oli ilmestynyt muutaman metrin päähän lipusta. Trumpin selitys oli yksinkertainen.

– Kaikki joiden kanssa pelaan huijaavat koko ajan. Minun on huijattava, jotta pysyn perässä, Trump oli Mulvoyn mukaan sanonut.

Minäkin lyön palloa aika pitkälle.

Donald Trump

Toisaalta Trumpin kerrotaan olevan kohtelias pelitovereilleen ja antavan caddyille eli pallopojille suuria tippejä.

Trump kiistää väitteet

Trump itse sanoi Washington Postille, ettei ole pelannut Alice Cooperin kanssa eikä muista, kuka Mulvoy on. Hän kiisti täysin Reillyn kertomuksen.

– Murskasin hänet, ja hän kirjoittaa hyvin epätarkasti. Sanoisin, että hän on hyvin epärehellinen kirjoittaja.

Omia golftaitojaan Trump ei pidä salassa. Japanissa hän kehui vuolaasti ammattilaispelaaja Hideki Matsuyaman pitkiä lyöntejä, mutta muisti myös omat ansionsa.

– Minäkin lyön palloa aika pitkälle, Trump kehaisi.

Trumpin ja Aben pelituloksista ei ole tietoa. Uutistoimisto AFP:n yhdysvaltalaisen hallintolähteen mukaan valtionjohtajat keskustelivat kierroksella kaupasta ja Pohjois-Koreasta.

– Minulle kerrottiin, että kolmikko ei laskenut tuloksia, mutta heillä oli hyvin hauskaa, lähde sanoi.

Lue lisää:

Etelä-Korean presidentti muistuttaa kansalaisia vieraanvaraisuudesta – kehottaa ottamaan Trumpin lämpimästi vastaan

Trump aloitti Aasian-kierroksensa: "Yhdenkään diktaattorin ei pidä aliarvioida Yhdysvaltoja"

Japani varautuu Trumpin vierailuun 18 000 poliisin voimin – luvassa golfdiplomatiaa ja tiukkaa puhetta Pohjois-Koreasta

Lähteet: AFP, Reuters